Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Nog vrij rustig op het land

Boerderij maakte op 22 en 23 maart een voorjaarsrondje door Nederland.

Foto

 • Doordat het KNMI aanhoudend mooi weer voorspelt, hebben de meeste telers weinig haast. Er is niet veel activiteit op het land. De ondergrond blijkt vaak nog wat te nat.

  Tekst: Martijn Knuivers, foto’s: Ronald Hissink en Sytze Bakker

 • Medewerker Mark Toonders van loonbedrijf Rovers in Boekel (N.-Br.) rijdt drijfmest uit met een Case Magnum met daarachter een drieassige 18 kuubs bouwlandinjecteur. Frans Rovers, eigenaar van de grond en van het loonbedrijf, trekt vervolgens het land los met een cultivator. Het uitrijden van mest is enkele weken geleden volop losgebarsten. „Vanaf carnaval rijden we volop met drie tonnen.”

 • Medewerker Arnold Pit van de gebroeders Scholtens ploegt in Luttelgeest (Fl.) een zavelperceel met een John Deere 7430 met vijfschaar. „Het gaat wel taai”, merkt hij op.

 • René van Arkel in Middenmeer (N.-H.) kijkt samen met vertegenwoordiger Frank Druyff van Nickerson-Zwaan naar de Centro-uien. De uien liggen al mooi gekiemd. • Akkerbouwer Jan Knapen in Nederweert (L.) trekt een perceel leemhoudend zand los met een cultivator. De trekker moet er stevig aan trekken, te horen aan het diepe gebrul.

 • Medewerker Piet Dingemans van akkerbouwer Cees Coppens bewerkt in Noordhoek (N.-Br.) een kleiperceel met een VSS Agro-triltandcultivator voor en achter. Vorige week vrijdag viel een buitje van 11 millimeter, waardoor de kluiten nu toch goed breken.

 • Emile Vogels in het Friese Firdgum zaait suikerbieten. Hij is net begonnen aan de laatste 4,5 hectare suikerbieten van de totaal 30 hectare. Vogels zaait de bieten met een Ford 2000 met daarachter een zesrijige Monopil-zaaimachine.

 • Johannes Kunst in Nieuw Buinen (Dr.) maakt het land los met een diepwoeler-schijveneg. Ook zaait hij direct 60 kilo per hectare gerst als anti-stuifdek in.

 • Pieter en Jan Jaap van der Eijk poten aardappelen met hun nieuwe Miedema-poter. Deze freest, poot en bouwt ruggen op in één werkgang. Eigenlijk is de grond nog niet bekwaam, maar de broers willen de machine uitproberen voordat het werk écht losbarst.

 • Tiesjan Groendijk in Uithuizermeeden (Gr.) rijdt met een cambridgerol over zijn wintertarwe. Dit bevordert de uitstoeling.

 • Akkerbouwer Rien van der Moere zaait zijn 8 hectare bieten met een oude open IH 433 met daarachter een pneumatische Becker Aeromat-zaaimachine. De lichte trekker verdicht de bodem nauwelijks.

 • Rinus van der Heide van loonbedrijf V.d.Wijk vult de zaaimachine met bietenzaad. Hij zaait in Emmen (Dr.) de bieten voor akkerbouwer Jaap Santing.

 • Rick Klerks, medewerker van loonbedrijf Ad Buijs uit Helvoirt (N.-Br.), plant in Oostelbeers (N.-Br.) aspergeplanten voor aspergeteler Henk van Espel. De trekker rijdt op gps. Het gaat heel langzaam, waardoor Klerks af en toe afstapt om de afstellingen van de planter te controleren.

 • Asperges planten is nog deels handwerk. Vier Poolse medewerkers rafelen de stolonen uiteen en doen die dan één voor één in de plantbekers.

 • Pieter Evenhuis in Giethoorn (Ov.) gaat volgende week de 7 ha bieten en 11 ha uien zaaien. Hij wil dan ook al wat aardappelen poten. Hij maakt de Agrifac zelfrijdende spuit klaar voor dit seizoen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  aafke

  zo zie ik je vaak. mooie foto!

Of registreer je om te kunnen reageren.