Akkerbouw

Foto & video 9 reacties

Behangplaksel beperkt drift

Door aardappelzetmeel, de grondstof voor behangplaksel, aan de spuitvloeistof toe te voegen weet Daniël Edzes het verwaaien van gewasbeschermingsmiddelen sterk te reduceren.

Foto

 • Daniël Edzes maakt zich zorgen over het imago van de landbouw. Door aardappelzetmeel, de grondstof voor behangplaksel, aan de spuitvloeistof toe te voegen weet hij het verwaaien van gewasbeschermingsmiddelen sterk te reduceren.

  Daniël Edzes (64). Woonplaats: Sappemeer (Gr.). Bedrijf: Akkerbouwbedrijf van 45 hectare met zetmeelaardappelen en graan.


  Foto's: Dennis Beek, tekst: Luuk Meijering

 • Met behulp van een proefopstelling laat Edzes zien wat het effect van aardappelzetmeel op drift van verschillende doppen is.

 • Met de ventilator bootst Edzes windkracht twee na. Om de drift goed zichtbaar te maken zette Edzes de proefopstelling in een donkere ruimte. In het lamplicht zijn de fijne druppels die wegwaaien goed te zien.

 • Edzes ontdekte dat het beste resultaat te behalen is met een niet goedgekeurde rondstraaldop, de Agrotop turbodrop TDXL 110-04. Hij claimt met deze dop, in combinatie met 1,5 procent aardappelzetmeel een driftreductie te bereiken tot wel 99 procent.

 • Een goedgekeurde driftarme dop, zoals de Airmix 05, komt volgens Edzes niet verder dan 90 procent driftreductie.

  Bekijk hier een filmpje van de proefopstelling

 • Edzes voegt aan de spuitoplossing 1,5 procent aardappelzetmeel toe. Bij een watergift van 200 liter water per hectare is dat een kostenpost van €8 tot €9 per hectare.


 • Om het aardappelzetmeel makkelijk toe te kunnen passen zoekt Edzes nog een manier om poeder snel en goed op te kunnen lossen. Zijn idee is om hiervoor een aangepaste fustenreiniger te gebruiken.


  Bekijk hier een filmpje van de proefopstelling

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jaco Kole

  Geachte mevrouw/mijnheer,

  Ik bekeek net de reportage over het toevoegen van aardappelzetmeel om dirft te voorkomen. Het zag er wel interessant uit, maar ik heb wel een vraag over hoe de meetmethode is om te claimen dat de drift wordt gerecudeerd, beide doppen hebben al een driftreductiepercentage van minimaal 90% bij het gebruik van gewoon water.

  Wat er staat in het onderschrift van foto 4 dat de Agrotop Turbodrop TCXL110-04 niet goedgekeurd zou zijn klopt niet, deze dop staat in de lijst met driftarme doppen in de categorie minimaal 90% driftreducerend tot een druk van maximaal 3 bar. Dit kunt u het beste even verbeteren.

  Met vriendelijke groet,

  Jaco Kole

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ben geen akkerbouwer dus zou er geen echt advies over durven te geven. Maar vind het knap dat een praktijk boer zelf het iniatief toond om te verbeteren, waar de theoretische kant Wageningen soms nog wat van kan leren.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Creativiteit kan dhr. Edzes niet ontzegd worden, de meeste uitvindingen komen hier uit voort. Ik vind dit echter wel een beetje gewaagd. Je weet namelijk niet wat de invloed van de toevoeging zal zijn op de werking van het middel waar het aan toegevoegd wordt. Verbetert het de werking of juist niet en vergroot het de kans op schade aan het gewas ? Ik zou het toch eerst onderzocht willen hebben door daartoe geschikte instanties en dat kan wel even duren. Ik zou liever eerst zoeken naar al reeds beschikbare en reeds beproefde cq goedgekeurde oplossingen. Wat betreft driftreductie verwijs ik dhr. Edzes naar een van mijn webblogs en de reacties daarop: <>

  M.vr.gr.

 • no-profile-image

  Han

  Jan Zonderland toen ik aanhef las, wwas mijn eerste gedachte "Het ei van Columbus" en mijn twede "Wat doet zetmeel (stijfsel) met de verschillende gewasbeschermingsmiddelen?" Wat doet stijfsel met het bladoppervlak. Eén ding is duidelijk in Nederland is het niet toegestaan voor deze toepassing dus dhr Edzes heeft nog een hele kluif om de overheid te overtuigen van de werking en de veiligheid van stijfsel in de gewasbescherming.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Han, met alle respect, maar waarom richt je je reactie tot mij ? en niet naar dhr. Edzes ?

 • no-profile-image

  Han

  Omdat jij de eerste bent die bedenkingen in deze richtng uitte. Dit neemt niet weg dat ik het idee simpel vind, dat indien werkbaar erg weinig kost. Het zou wel eens de blad bedekking kunnen verbeteren.

 • no-profile-image

  jeroen

  Als men nu gewoon een spuitboom neemt met luchtondersteuning. Dan is het bij wijze van spreke zelfs mogelijk om met storm te spuiten. met een hardi spuit kan je goed het verschil zien als je de ventilator aan of uit zet. als deze aan staat zie je niks, staat deze uit dan zie je een witte nevel onder je boom. daarnaast dring je ook goed tot diep in je gewas.

  al dit soort lapmiddeltjes geloof ik niet in, en 9 euro per hectare per keer loopt ook nog behoorlijk op.
  leuk dat die man hobbyt, maar zonde van z'n tijd.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Beste Jeroen, een spuitboom met luchtondersteuning die pak je niet zomaar even. Daar kleven ook weer nadelen aan te weten: beperktere werkbreedte, zwaardere constructie en hogere vermogensbehoefte. Verder is het zo dat de meeste grote uitvindingen, op welk gebied dan ook, voortgekomen zijn uit expirimenten van zeg maar Jan met de Pet. Ook dit expiriment kan de aanzet zijn van een nieuwe ontwikkeling op het gebied van gewasbescherming dus je moet het niet gelijk bagetaliseren. Zoals ik in een eerdere reactie al opmerkte zal er veel onderzoek nodig zijn maar de kans zit erin dat het echt een waardevol iest is met, zoals han al opmerkte, mogelijk wel meer gunstige effecten.
  M.vr.gr.

 • no-profile-image

  michel camps

  Ik vind het knap dat deze man dat zo bedacht heeft, en ik ga ervan uit dat hij zijn eigen gewassen daarmee gespoten heeft en dat die het allemaal overleefden en het onkruid of de schimmels niet. Als zoiets verplicht gesteld wordt door de overheid dan tel ermaar op dat het spul 2x zo duur wordt. Over luchondersteuning, spuit maar eens een (bijna) onbegroeid stuk land, bijvoorbeeld vooropkomst onkruidbestrijding of fungicide bespuitingen in een erg open gewas zoals uien of jonge aardappelen. Dan heb je pas echt drift. Toegegeven, in een vol gewas werkt het systeem prachtig.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.