Akkerbouw

Foto & video 881 x bekeken 1 reactie

Aardappelrooien in maart

2010 ging de geschiedenisboeken in als een bijzonder jaar met een natte herfst. Niet alle aardappelen kwamen uit de grond. Deze week werden nog aardappelen gerooid van seizoen 2010.

Foto

 • 2010 ging de geschiedenisboeken in als een bijzonder jaar met een natte herfst. Vooral het aardappelen rooien nam veel tijd in beslag en niet alle aardappelen kwamen uit de grond. Procentueel gezien kwam Walcheren er het slechtste vanaf. Deze week werden daar nog aardappelen gerooid van seizoen 2010.

  Foto’s: Peter Roek, tekst: Martin Smits.


 • Het rooien gaat moeizaam, maar mede door de opgedroogde bovengrond toch nog redelijk. De meeste aardappelen zijn door de vorst verrot, waardoor er naar schatting maar 10 tot 12 ton per hectare in de kipper komt.

 • De bintjes op het perceel waar de foto’s zijn genomen zijn betrekkelijk fijn van stuk. Grote aardappelen zijn soms ook deels verrot. Sommige knollen vertonen al eerste puntjes van kiemen.

 • Axiaalrollen zijn een uitkomst. De verrotte aardappelen zijn overwegend lege zakjes en die worden er door de rollen goed uitgedraaid.

 • De grond is bezaaid met rotte aardappelen of wat daar nog van over is.

 • De ondergrond is nog nat, maar bovenop is het met het mooie voorjaarsweer mooi grijs. Daardoor rijdt het prima en de droge bovenlaag helpt ook aankoeken van grond in de rooier voorkomen.

 • Wat er aan aardappelen uit de grond komt is ook plaatselijk in het perceel nog wat verschillend. De rijsnelheid is met 3 tot 4 kilometer per uur nog best redelijk.

Eén reactie

 • no-profile-image

  bert

  In 1998 hadden we dat ook ;Toen zijn ze blijven staan en heb er 8 ha laten doorgroeien en geoogst in najaar 1999
  Deze brachten toen dik 40 ton op
  Gewoon glyfaat spuiten als te veel stengels op komen tot er een deel vernietigd is en dan verder ziektebestrijding
  Het is toch weer het proberen waard hoor want einde april weet je wat het word en kun je nog mais inzaaien

Of registreer je om te kunnen reageren.