Akkerbouw

Foto & video

Trends bij sorteerinstallaties

Onlangs heeft u in Boerderij kunnen lezen wat de trends zijn op het gebied van aardappelsorteerinstallaties. In deze fotoreportage nog wat extra's.

Foto

 • Onlangs heeft u in Boerderij kunnen lezen wat de trends zijn op het gebied van aardappelsorteerinstallaties. In deze fotoreportage nog wat extra's.


  Foto's: meerdere fabrikanten, tekst: Hilko Bos


 • Sorteerinstallaties worden vaak echt ingebouwd in de schuur, om de ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten. Hier een mooi voorbeeld van een installatie van Schouten, die in een oude schuur is geplaatst.

 • Egelbanden of loofscheiders krijgen steeds meer aandacht. De machines bestaan al jaren, zeker de uitvoering met een schuin omhoog draaiende band.

 • Maar de laatste jaren zijn de vlakke loofscheiders juist in opmars. Dezen zouden net iets meer fijne grond afvoeren.

 • Steeds vaker worden behandelunits in de lijn geplaatst. De professionele units zijn voorzien van een rvs-rollenunit voorzien van schraper, met daar bovenop een MAFEX of Pieperdoes. Zo kan bijvoorbeeld ook na de leestafel eenvoudig een knolbehandeling toegepast worden.


 • Een andere optie is het gebruik van contrastrollen in de leestafel. Die moeten voor meer contrast tussen de rol en het product zorgen, zoals de naam al zegt. Vaak zijn deze rollen blauw. Terwijl de ene fabrikant zegt dat hier weinig vraag naar is, vertelt de ander 80 procent van de leestafels met deze optie uit te voeren.

 • Telers willen flexibiliteit. Dat kan ondermeer via dubbele losbanden. Zo kan een teler bijvoorbeeld de ene bunker via de leestafel lossen, terwijl hij de bunker ernaast via de andere losband via de kistenvuller lost.

 • Om de valhoogte in de bunkers nog verder te beperken, is het in grote bunkers ook mogelijk om een vulband te gebruiken in plaats van valbrekers. Een sensor op de transportband zorgt voor een minimale valhoogte. Deze optie van bunkervulling komt echter meer voor bij grotere verwerkers dan bij pootgoedtelers.

 • Met bunkerinstallaties is een hoge capaciteit haalbaar, maar een dergelijke installatie vraagt wel voldoende 'bemanning'.

 • Vanwege de flexibiliteit neemt de interesse in kistensorteerders toe. Ook in zijn eentje kan een akkerbouwer dan eenvoudig sorteren. Bovendien zijn de meeste pootgoedbedrijven grotendeels of geheel ingericht op kistenbewaring.

 • Hier een voorbeeld van een kistensorteerder, waarbij de kisten via neerklapbare valbrekers worden gevuld.

 • Maar er zijn ook installaties met zogeheten kanteljuks, die de kisten omhoog kantelen en zo de valhoogte beperken. Als de kist vol is, stopt het bandje automatisch. Kleine tussenbunkers van ruim anderhalve ton zorgen voor speling bij het wisselen van de kist.

  Overigens worden bij veel kistensorteerders schoksorteerders gebruikt, met de verschillende zeven achter elkaar. Dit maakt het erg eenvoudig om de kisten er naast te plaatsen. Wel is de capaciteit van schokkers over het algemeen een stuk lager dan die van schudders.

 • Maar er zijn meer punten waarop de sorteerlijn steeds meer aangepast wordt aan de kistenbewaring. Zo maakt de stortbak vaker plaats voor een bunker met vaste kantelaar. Deze heeft minder ruimte nodig. Een nadeel is wel dat de reinigingsopties minder zijn.

 • Naast vaste kantelaars om de bunker te vullen, zijn er ook kistenlossers. Die kantelen de kist heel voorzichtig leeg op een brede transportband, waarna de bunker gevuld of de sorteerder gevoerd wordt.

 • Bij een toenemende capaciteitsvraag, groeit ook de kans op knolbeschadiging op de transportband. Zeker wanneer de banden harder moeten draaien, of wanneer er hogere meenemers nodig zijn. Vlakke banden zijn het beste voor de knolkwaliteit. Maar wanneer met hoge capaciteit aardappelen omhoog gebracht moeten worden, kan een verticale elevator een oplossing zijn. Deze brengt de aardappelen recht omhoog en beschadigt minimaal, door de afstort aan de voorzijde.
 • Verder zijn er hulpmiddelen om de aardappelen op de leestafel wel snel te laten passeren, maar niet te snel rond te laten tollen. Die kan met meeloopsnaren (zie foto) of een meeloopband. Een veelgevraagde optie tegenwoordig. De snaren of band draaien in dezelfde richting als de rollenband, maar dan een stuk langzamer. Het voordeel van een meeloopband is dat stof en ander fijn afval meteen afgevoerd wordt naar een afvalbak en niet op de grond in de leeskamer valt. • Tot slot: stofbestrijding krijgt steeds meer aandacht. Overdruksystemen in de leeskamer zijn standaard tegenwoordig. Maar ook buiten de leeskamer wil de teler minder stof. Daardoor neemt de interesse in het afzuigen van stof, of juist het neerslaan daarvan via vocht toe.
Of registreer je om te kunnen reageren.