Akkerbouw

Foto & video 2233 x bekeken 5 reacties

Tarwe schoffelen in november

Kees Steendijk zag in november zijn kans schoon om zijn tarwe te schoffelen en te eggen. Hij doet dit met een werktuigendrager met een spoorbreedte van 4,20 meter.

Foto

 • Kees Steendijk in Kamperland (Zld.) deed in november iets wat hij nog niet eerder in het najaar deed: zijn tarwe schoffelen en eggen. Steendijk heeft een biologisch akkerbouwbedrijf, De Korenschoof, op zware klei van 50 procent afslibbaar.  Foto’s: Anton Dingemanse, tekst: Hilko Bos

 • Steendijk zaaide de tarwe half oktober. Het gewas ontwikkelde zich vlot door de hoge temperaturen. Ook het onkruid profiteerde hiervan. Overigens had de teler voor het zaaien ook al een vals zaaibed klaargelegd om onkruid tegen te gaan. Dankzij de droge novembermaand en de goed ontwikkelde tarwe zag Steendijk zijn kans schoon om de tarwe te schoffelen. • Steendijk voert de onkruidbestrijding uit met een aangepaste werktuigendrager. Deze heeft een spoorbreedte van maar liefst 4,20 meter, omdat Steendijk in de meeste gewassen werkt met een bedbreedte van 4 meter en vaste rijpaden.

 • Om secuur over de vaste rijpaden te rijden, is de werktuigendrager voorzien van RTK-gps-besturing.

 • Vanuit de cabine heeft de akkerbouwer goed zicht over het werk.

 • Voor de cabine hangen de schoffel en de vingerwieder.

 • Hier ingezoomd op de schoffel en de vingerwieder: vooraan zitten schoffelmessen van 20 centimeter breed, de rijafstand van de tarwe is 25 centimeter. De vingerwieders, die meer werk in de rij doen, staan iets smaller afgesteld dan anders, om de kwetsbare planten nog wat te ontzien.

 • Achter de machine hangt een wiedeg. Steendijk gebruikt nu een wiedeg die niet al te agressief werkt, omdat de planten nog jong zijn.

 • Hier een zijaanzicht van het geheel.

 • Ondanks de vlotte ontwikkeling kreeg de tarwe in de eerste weken ook al te maken met meerdere plagen. Zo is er vrij veel vraatschade van ganzen, hazen en smienten.

 • Steendijk zaait de tarwe overigens met een precisiezaaimachine. Hij gebruikt hierbij eigen geschoond zaaizaad, waarbij hij de grove korrels uitzeeft als uitgangsmateriaal. De teler gebruikt de precisiezaaier ook in andere gewassen, deze zorgt onder andere voor een exacte rijafstand en goed te sturen zaaidiepte. Op deze manier gebruikt Steendijk maar 40 kilo zaaizaad per hectare. De opbrengsten in de biologische wintertarwe lagen de laatste jaren op ruim 9 ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  erpelteler

  heeft die beste man nou een "lakeside fertilizer" pet op vanuit zuid alberta? Ziet er allemaal knap uit hoor! Ik hoop alleen dat de eerste foto niet RTK ge-egd was, anders zou ik de zaak niet vertrouwen!

 • no-profile-image

  graanboer

  De rijen staan wel recht... misschien had de beste man last van zonnestormen ?

 • no-profile-image

  peter

  mooi ding die werktuigdrager, ziet er lekker licht uit ook

 • no-profile-image

  jan

  wat ik mij af vraag in deze artikel is, waarom kan hij met 40 kilo 9 ton opbrengst hebben terwijl we met een gewone zaai machine 240 kilo moeten zaaien voor 9 ton opbrengst, en niet op bedden en niet met rij afstand, wat doe ik dan fout? zou het niet kunnen zijn dat dit 140 kilo moet zijn?

 • no-profile-image

  Peter

  weet ik niet, misschien enorme korrels, en gezaaid met precisiezaaimachine, zoals die tt+ proeven ofzo, die zaaiden ook maar 65 kilo. ik zaai zelf ook 175 kilo begin oktober, en ben blij met elf ton

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.