Akkerbouw

Foto & video 4492 x bekeken 9 reacties

Kwaliteit gaat boven tonnen

Aardappelteler Harry Weinans is gespitst op de productie van kwaliteit. De laatste kilo’s brengen volgens hem het geld niet op.

Foto

 • Harry Weinans (60) heeft in Kroppenstedt in de Duitse deelstaat Sachsen-Anhalt (D.) een gecombineerd melkvee- en akkerbouwbedrijf. Hij is getrouwd met Denise (34). Hij bewerkt 1.900 hectare grond en melkt 1.000 koeien. 450 hectare grond is eigendom, de rest pacht.


  Foto’s: Ronald Hissink tekst: Kees van Dooren

 • Kroppenstedt ligt in de Magdeburger Börde, een van Duitslands beste gebieden voor de aardappelteelt. Het bouwplan ziet er als volgt uit: 600 hectare mais, 600 hectare tarwe, 280 hectare consumptieaardappelen, 140 hectare eenjarig grasland, 90 hectare suikerbieten, 90 hectare luzerne, 70 hectare triticale en 30 hectare uien. Met de uienteelt startte Weinans afgelopen seizoen.

 • Weinans’ hart ligt bij de teelt van consumptieaardappelen. Dat is met 280 hectare niet de grootste teelt op zijn bedrijf. Niettemin haalt hij daar de meeste voldoening uit.

 • De teler oogst met twee tweerijige bunkerrooiers. Dit jaar startte het rooiwerk in de derde week van juli. De laatste piepers waren half oktober uit de grond, 14 dagen later dan gepland. De ervaring van Weinans is dat door vroeg te rooien, de aardappelen mooier in de kist komen.

 • De opbrengst ligt gemiddeld op 45 ton per hectare. Ruwweg een derde deel gaat af land naar de afnemer. De rest van de aardappelen gaat de eigen opslag in. Om het risico op drukplekken uit te sluiten, bewaart de akkerbouwer de aardappelen in kisten bij een temperatuur van 6 graden.

 • Weinans verbouwt talrijke rassen die zijn te verdelen in vastkokend, halfvast en bloemig. Per segment bouwt hij vroege, middel en late rassen. Een paar namen: Platina’s, Derby en Melody. Toscana en Solist.

 • De aardappelen levert hij aan Lünekartoffel, een handelsbedrijf met een vestiging op 15 kilometer afstand. Weinans is een vrije teler, hij werkt niet op contract. Het transport van de aardappels doen zijn medewerkers.

 • Een klein deel van de aardappels wordt los bewaard. Deze gaan het eerst de deur uit. Begin november beurt de Duitser voor premium-kwaliteit aardappelen tussen 8 en 10 cent per kilo, franco geleverd. Dat zijn aardappelen waar niets aan mankeert en met een diameter tussen 40 en 65 millimeter. De prijs voor aardappelen die buiten het topsegment vallen ligt op 6 cent per kilo.

 • Weinans zegt begin november onder de kostprijs te verkopen. Uit de opslag, omgerekend naar loonwerktarief, heeft hij een dubbeltje nodig om uit de kosten te komen. Daar staat tegenover dat hij eerder dit afleverseizoen tijdelijk meer dan 20 cent beurde.

 • Ondanks dat de prijs begin november tegenviel, blijft de ondernemer gewoon doorleveren uit zijn ‘eigen pool’. Speculeren is er niet bij. Weinans: ,,Niemand weet hoe de prijs zich ontwikkelt en of er later in het seizoen überhaupt vraag blijft. Bijna dagelijks wordt er geleverd.”

 • De aardappelen bewaart Weinans in voormalige koeienstallen. Op de buitenzijde van de betonen wanden is een 15 centimeter dikke laag pur-isolatie gespoten. Daar is vervolgens damwand om geplaatst, zodat een spouw ontstaat. De bewaring is computergeregeld. De temperatuur in de opslag ligt op 6 graden.

 • Deze schuur zit ook vol aardappelen. Tot 14 dagen voor levering gaat de teler met gas kieming tegen. Van schade door schimmels of missers tijdens de opslag, ligt Weinans niet wakker. Dat risico is beperkt. De phytopthora-druk is beperkt in het Oost-Duitse landklimaat.

 • De opbrengst ligt gemiddeld op zo’n 45 ton per hectare. Dat is geen topopbrengst. Daar streeft Weinans ook niet naar. Volgens hem brengen de laatste kilo’s het extra geld niet op. Boven alles staat dat de kwaliteit van de aardappelen goed moet zijn. Daarom is het van belang dat zijn personeel heel nauwgezet te werk gaat om schade tijdens het rooien of transport te voorkomen.

 • Op het bedrijf staan nog enkele stalen kisten uit het DDR-tijdperk. Hier gaan de poters in. De kans op beschading aan de tafelaardappelen is te groot met stalen kisten.

 • Weinans boert hier vanwege de ruimte. Rondom het bedrijf ligt alleen maar grond. Hij bewerkt een aaneengesloten stuk grond van 200 hectare. De pachtprijs ligt op €435 per hectare.

 • Zware vrachten mest en oogstproducten stellen de structuur zwaar op de proef. De 6 meter brede woeler met daarachter gemonteerde vastetandcultivator gaat tussen 35 en 40 centimeter diep door de grond.

 • Door de vorm van de tanden tilt de woeler de grond als het ware iets op. De kwaliteit van de lössgrond is vergelijkbaar met die in Noord-Frankrijk. Het percentage afslibbaar heeft de akkerbouwer niet te paraat.

 • Afhankelijk van het voorgewas past Weinans veelal een niet-kerende grondbewerking toe. In het voorjaar legt hij in één werkgang het zaaibed klaar en gaan de poters weer de grond in. Lees meer over dit bedrijf in Editie Akkerbouw van Boerderij nummer 11 van 13 december, pagina E8.


Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  ouwe snoeper

 • no-profile-image

  Johan

  Pag. 5: mooie kisten. Weet iemand wat voor een ventilatiesysteem hierbij wordt gebruikt? Zijn zulke kisten duurzamer dan onze volledig houten kisten?

 • no-profile-image

  Stijn

  Zn vrouw, of zn dochter?

 • no-profile-image

  arie maas

  mooie reportage Stijn wat een misselijke reactie jaloers?? Ben benieuwd hoe deze teler , zonder keerde grondbewerking de onkruiddruk in zijn aardappelen in de hand houd?? Als het nogelijk is stuur ons daar eens wat info over. de boerderij heeft ons email adres.

 • no-profile-image

  Stijn

  Nou nou, was maar n grapje. nee zo opgefokt. Ik vind t ook n mooi bedrijf met veel grond! Knap om dat in stand te houden met ook nog zo'n 1000 melkkoeien erbij. Ik vond het leeftijdsverschil gewoon wat groot.

 • no-profile-image

  henk

  er staat ook nog eens aan 1,5 megawat vergister die wordt gevoed door zijn koeie poep

 • no-profile-image

  peter

  ja, die kerel heeft een mooi bedrijf, maar hij gaat vast ook graag weer naar z'n vrouwtje aan het einde van de dag, haha

 • no-profile-image

  willen vebiest

  Hij teelt daar ook agaSAAT maisrassen. Machtig spul.

 • no-profile-image

  Thijs Maessen

  Prachtig bedrijf, is het mogelijk om de contactgegevens / email te achterhalen. Ik wil dit bedrijf graag benaderen voor stage.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.