Akkerbouw

Foto & video 1188 x bekeken

Voorbeschouwing: akkerbouwnieuws op Agritechnica

De Agritechnica komt er weer aan. In Boerderij van 1 november 2011 staat een vooruitblik op deze toonaangevende mechanisatieshow. Hier de highlights voor de akkerbouw.

Foto

 • Groot, groter, grootst lijkt het credo bij spuitenfabrikanten. Op de Agritechnica 2007 stonden Dubex, Dammann,Lemken en Inuma op de
  beurs met tandemasser-veldspuiten van 10.000 tot 14.000 liter. De trend naar nog groter zet door en ook andere fabrikanten
  dan voornoemde zien potentie in de zogenoemde giertankspuiten.Na de Noord-Duitse fabrikant Dammann stapt de eveneens Duitse fabrikant
  Amazone stapt nu ook in het topsegment met de UX 11200. Deze heeft een tankinhoud van 12.000 liter. De spuit is leverbaar
  met Super-L-spuitbomen van 24 tot en met 40 meter breed.

 • Na juli 2012 gaat Lemken een nieuwe, vaste vorenpakker uitleveren. De FlexPack is, anders dan voorganger FixPack, echt geïntegreerd in de ploeg. Dat heeft als voordeel dat deze de zojuist geploegde voren aandrukt. Hierdoor kan deze ook bij de eerste en laatste omgang, en op de kopakkers zijn werk doen.

 • Amazone heeft de EDX-VarioTrail 6000 C ontwikkeld. Het is een werktuigdrager met een 3.000 liter-tank voor graanzaad of kunstmest, waarachter zowel een EDX-maiszaaimachine als een Citan-graanzaaimachine gekoppeld kan worden.

 • iXClean Pro staat bij Kverneland voor volautomatische spuitbediening, -spoeling en -reiniging, waarbij de gebruiker de cabine nauwelijks meer hoeft te verlaten. Daartoe zijn alle (drieweg)kranen op de spuit elektrisch gemaakt.

 • Dammann ontwikkelde het TDS-systeem. Dat is in feite een spuit met een dubbele tank, dubbele pomp en dubbele spuitleidingen. Er kunnen na elkaar, maar ook tegelijkertijd twee verschillende bespuitingen worden uitgevoerd.

 • Sulky heeft een nieuw doseersysteem voor zijn pneumaten bedacht. Voor al het zaadgoed gebruikt de doseerunit hetzelfde tandrad, dat centraal te verstellen is. Omschakelen naar afdraaiproef is eenvoudig, ook is de tank hiermee leeg te draaien.

 • De 12 tot 15 m brede spuitbomen op de kleine gedragen Premis en TX gedragen spuiten zijn voortaan ook hydraulisch in te klappen.

 • De IDKT-doppenserie van kunststof is uitgebreid met de 120-02 en 120-025. De doppen spuiten 30 graden voor- en achterwaarts en zijn driftreducerend.

 • Door de natte herfst heeft veel stro niet de kans gehad voldoende te drogen en is het stro eigenlijk te nat in de baal gekomen. Kongskilde, naast fabrikant van grondbewerkingswerktuigen ook fabrikant van droogapparatuur, heeft daarvoor de oplossing gevonden in de vorm van een stationaire strobalendroger, de Ventus 2400.

 • Hardi heeft de Commander 6600 vervanger door de Commander 7000. De machine is op 30 punten verbeterd.

 • Amazone kan zijn getrokken ZG-TS-strooier voortaan uitrusten met AcuaraSpread. Dat is een instellingsapplicatie op de mechanisch aangedreven, getrokken kunstmeststrooiers om tijdens het strooien de strooibreedte te kunnen aanpassen. Hiermee kan zijwind gecorrigeerd worden (WindControl) en is overlap op geren en kopakkers te voorkomen door eenzijdig smaller te gaan strooien (HeadlandControl).

 • Bietenrooierfabrikant Franz Kleine vervangt de SF 10-rooierserie door de Beetliner. Er komen drie modellen: de Compact met een bunkerinhoud van 18 kuub, de Large met een bunker van 30 kuub en de Max met een bunker van 40 kuub. De rooiers zijn uitgevoerd met Sence-Control. Dat bestaat uit negen reinigingsrollen en vijf reinigingszonnen en een weegsensor, die de stroom bieten door de rooier weegt.

 • Onder de Grimme GL420-pootmachine is ruimte voor een frees of kopeg. De Grimme heeft grotere schijven voor meer grond op de ruggen.

 • Tecnoma vervangt de huidige Fortisserie door de nieuwe Tecnis-serie. Die bestaat uit drie modellen, de Tecnis 3500, 4500 en 6000. De spuiten kunnen met 24 tot en met 36 meter-spuitbomen worden uitgerust.

 • De weegstrooierserie ZA-M Special Profis wordt uitgebreid met een kleiner model. De 1001 heeft een kuipinhoud van 1.000 l.

 • Drie jaar terug nam Kuhn Blanchard over. Nieuw is de Metris met een tankinhoud van 4.100 l en boombreedtes van 18 tot 36 m.

  Dit zijn slechts highlights. Lees de complete voorbeschouwing op Agritechnica 2011 in Boerderij nr 5 van 1 november 2011.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.