Akkerbouw

Foto & video

Meeste rot onder controle

Net na de kerstdagen bezocht Boerderij een aantal aardappeltelers om te zien hoe de aardappelen in de schuur liggen.

Foto

 • Net na de kerstdagen bezocht Boerderij een aantal aardappeltelers om te zien hoe de aardappelen in de schuur liggen. De belangrijkste conclusie is dat de acute dreiging door rot voor de meeste telers weg is, al blijft men wel extra alert.
  Foto’s: Henk Riswick, Bert Jansen en Peter Roek, tekst: Hilko Bos

 • Deze partij van de zandgrond ligt er mooi bij in de schuur. De ruimteventilatoren (bovenin de foto) zijn dit jaar bijna onmisbaar om condensvorming te voorkomen, met de continu lage buitentemperaturen.

 • Bij deze partij is in de aardappelen duidelijk te zien hoe de gordingen lopen. Het condenswater drupt bij deze balken naar beneden, op de aardappelen. Hier hangen geen ruimteventilatoren en vanwege de lage buitentemperatuur was het lastig om extern te ventileren.

 • Hoewel veel pootgoedpartijen kampen met veel aanhangende grond, is deze partij Fabula’s na een keer sorteren en lezen al mooi schoon.

 • Veel rotte knollen zijn aan de buitenkant droog. Deze lag net in ‘de drup’, onder een tl-buis. Ook de knollen eromheen zijn nat.

 • En ook phytophthora is vaak aanwezig. De heftigste aantastingen zitten in Flevoland. Maar met een goed ventilatieregime, is de aantasting onder controle te houden. • Teeltbegeleiders blijven telers waarschuwen om alert te blijven. Met de huidige hoge prijzen zou het extra zuur zijn als ‘veilige’ partijen alsnog onderuit gaan.

  Meer over de aardappelkwaliteit kunt u lezen in Boerderij nummer 14 van 4 januari.

Of registreer je om te kunnen reageren.