Akkerbouw

Foto & video 1525 x bekeken 2 reacties

Fijnstof afzuigen bij sorteren

Om stofoverlast zo veel mogelijk te beperken, werkt akkerbouwer Erik Snijders sinds twee jaar met een stofafzuigsysteem van Jongejans Luchttechniek.

Foto

 • Erik Snijders heeft in maatschap met zijn ouders een akkerbouwbedrijf in het Gelderse Winterswijk. Om stofoverlast zo veel mogelijk te beperken, werkt de akkerbouwer sinds twee jaar met een stofafzuigsysteem van Jongejans Luchttechniek.

  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Hilko Bos

 • Het hart van de installatie is een grote afzuigunit. Vanuit deze unit lopen buizen naar de verschillende stofpunten.

 • Omdat die vrij ver uit elkaar liggen, lopen lange buizen via het dak naar de stofpunten. Hoe langer de buizen zijn en hoe meer bochten en verloopstukjes erin zitten, hoe meer zuigkracht dit vraagt. De installatie bij Snijders werkt echter nog lang niet op volle capaciteit, de frequentie-gestuurde ventilator draait nog niet op volle toeren.

 • Een van de belangrijkste stofpunten tijdens het sorteerproces is het lossen van de kisten. De stortbak is dan ook helemaal ingepakt en het stof wordt bovenin de kap afgezogen. Het kleed aan de voorkant is kapot, daar komt nog een nieuwe in. Bij Snijders worden de kisten allemaal overgeladen in een onderlosser. De vrachtwagen wordt vervolgens voor de sorteerder gereden. Per dag worden ongeveer drie vrachtwagens geladen. Als niet geladen wordt, staat de afzuiger op de stortbak uit. Er gaat dan een klep in het afzuigsysteem dicht en de ventilator draait minder toeren. Op die manier blijft de zuigkracht bij de zuigpunten constant.

 • Ook de grondkist naast de stortbak is ingepakt en voorzien van afzuiging, omdat ook hier veel stof vrijkwam. In het begin zoog de installatie zo hard, dat grof zand vanuit de kist opgezogen werd. Nu is de installatie wat teruggedraaid en werkt deze naar behoren.

 • De stofafzuiger en de stortbak staan in dezelfde ruimte in de nieuwe loods, eigenlijk de ‘vuile kant’. Aan de andere kant van de wand bevindt zich de sorteerinstallatie.

 • Bij de installatie van Snijders kunnen twee vrachtwagens tegelijk lossen: een voor de sorteerinstallatie en een via een leestafel in de afzakker.

 • Ook bij het lossen voor het afzakken wordt stof afgezogen, via een flexibele zuigmond. Snijders is hier goed over te spreken. De afzuiger zit amper een meter voor de persoon aan de leestafel die dan ook nagenoeg geen last van stof heeft.

 • Ook op de grondkist bij de sorteerder zit een afzuigpunt, net als op de voorsorteerder. Volgend jaar, als er een nieuwe sorteerinstallatie komt, laat Snijders waarschijnlijk nog afzuiging op de kistenvuller installeren.

 • Van deze kant is goed het buizenstelsel van de installatie te zien. Een nadeel vindt de akkerbouwer dat het nog moeilijker wordt om overal bij te komen en alles goed te zien, wat lastig is bij het wisselen van ras. Elke extra afschermkap maakt het lastiger de laatste knollen uit de sorteerder te halen.

 • Eens in de een of twee dagen moeten de zakken met stof geleegd worden. Snijders had er wel een grotere kist onder willen hebben, maar dat paste niet qua hoogte.

 • Per dag zuigt het systeem 10 tot 30 kilo stof op.

 • Achter deze deurtjes zit een heel pakket aan filters. Elke keer als het systeem uitgezet wordt, reinigt het de filters door een aantal keren een luchtpuls te geven. Afgelopen zomer heeft Snijders alle filters nog eens grondig gereinigd.


Laatste reacties

 • no-profile-image

  maaas

  als je dan doch je best doet om het stof op te vangen, gebruik dan bij het legen in ieder geval een stofmasker. Trouwens 30 kg in 2 dagen is wel erg weinig stof wat opgevangen wordt

 • no-profile-image

  o.k.cleveringa

  Prachtig allemaal en zo te zien geen vuiltje meer aan de lucht bij dit bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.