Akkerbouw

Foto & video

Akkerbouwzaken op de BioVak

Op 19 en 20 januari werd de jaarlijkse BioVak gehouden. De organisatie omschrijft de BioVak als een vakbeurs voor ‘duurzame landbouw, natuur, voedselkwaliteit en ondernemers met smaak’.

Foto

 • Op 19 en 20 januari werd de jaarlijkse BioVak gehouden. De organisatie omschrijft de BioVak als een vakbeurs voor ‘duurzame landbouw, natuur, voedselkwaliteit en ondernemers met smaak’. Het thema was: inspiratie voor de hele biologische keten. Dus ook voor akkerbouwers. Qua teelttechniek variëren de onderwerpen van robotwieders tot vogelverschrikkers die zichzelf af en toe opblazen. Daarnaast zijn er workshops over uiteenlopende onderwerpen: van de regelgeving bij omschakeling naar biologische teelt tot een workshop bodemfluisteren.

  Tekst en foto’s: Hilko Bos en Stan Verstegen.

 • Plant Health Care toont Myconate HB: een lokstof om kieming van mycorrhiza te stimuleren. Het kost €40 per hectare. De natuurlijke lokstof wordt op synthetische wijze geproduceerd en is daarom niet toegestaan in de biologische teelt.

 • Daarnaast toont Plant Health Care nog een aantal middelen, zoals PHC Akkerbac. Dit middel bevat bacteriën en dient als biologische bodemverbeteraar. Het middel kan gewoon over kale grond gespoten worden. De toepassing kost €80 per hectare.

 • Op de stand van PRI is een alcoholtest te zien om de zaaizaadkwaliteit te controleren: handig voor oude partijen of voor kwaliteitscontrole na zaaizaadbehandeling. De test wordt in Canada veel in koolzaad gebruikt, maar werkt ook in andere gewassen, zoals uien-, bieten- en gerstzaad.

 • Joppe is ook op de beurs vertegenwoordigd met het welbekende voorkiemsysteem. Voorkiemen gebeurt in de biologische aardappelteelt veel meer dan in de gangbare teelt. Een vroege teelt is in de biologische aardappelteelt nog belangrijker om phytophthora en luizen voor te blijven.

 • Een aardig detail van de Joppe-zakken: de touwtjes die de zak bij elkaar houden, creëren een soort brug. Hierdoor ontstaat een doorkijk tussen de knollen. Dit is ideaal voor de ventilatie.

 • Ook de Rod Weeder is te zien op de BioVak. Dit is een zeskantige staaf die achter een grondbewerkingsmachine hangt, in dit geval een vastetandcultivator. De staaf gaat zo’n 5 centimeter diep door de grond. Doordat de staaf gaat draaien, worden planten- en wortelresten naar boven gewerkt. De machine werkt het beste bij hoge snelheden en kan eventueel aangedreven worden.

 • De Intrarijwieder van Steketee is een selectieve schoffelmachine die komend seizoen in de praktijk gaat proefdraaien. De machine is ontwikkeld in samenwerking met de Wageningen UR en voorzien van hoge-resolutie-camera’s onder een kap met felle xenonlampen om planten in een vroeg stadium te herkennen. De machine schoffelt in de gewasrij, maar laat cultuurplanten staan. De minimale plantafstand is 6 centimeter.

 • Hier nog een proefopstelling met een transportband met daarop vastgelijmd potjes met planten. Via een camera herkent de schoffel de planten. De schoffel beweegt de twee messen uit elkaar op het moment dat een plant passeert.

 • Landbouwservice Ens laat een zelfrijdend wiedbed zien. De snelheid is variabel van 50 tot 500 meter per uur. De simpele machine is elektrisch aangedreven en krijgt energie uit accu’s. Dankzij twee zonnepanelen hoeft de kar nooit aan de lader. Twee zonnepanelen met een benodigd laadkastje kosten zo’n €2.000. Vier zonnepanelen zijn genoeg om een zelfrijdend wiedbed met 18 personen van stroom te voorzien. Wellicht ook een idee om toe te passen op de aardappelselectiekarren?

 • Havelaar uit Moerkapelle (Z.-H.) toont een nieuwe machine voor onkruidbestrijding en aanaarding in ruggenteelten. De machine met achtereenvolgens ganzenvoeten, schijven, verkruimelaars, aanaarders en afstrijkplaten kost standaard €8.500 exclusief btw. De machine is geschikt voor een rijafstand van 75 centimeter.

 • Struik toont een machine met infraroodtechnologie. Deze combineert zaaibedbereiding met het afbranden van onkruid. Volgens Struik is de machine uniek in haar soort. In de bovenste 4 tot 5 centimeter wordt 80 procent van het aanwezige onkruid en zaad gedood, blijkt uit onderzoek van PPO. Standaard is de machine 1,80 meter breed en kost dan €52.000. Het verbruik aan propaangas is 140 liter per uur.

 • Even verderop ligt een vogelverschrikker plat op de grond…

 • ...die zichzelf even later opblaast. Dit doet het apparaat af en toe, zodat de vogels niet wennen aan de vogelverschrikker die constant doodstil in het veld staat.


Of registreer je om te kunnen reageren.