Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Groningse bieten uit de grond

Loonbedrijf Wieringa in Roodeschool (Gr.) is afgelopen donderdag begonnen met het oogsten van de eerste suikerbieten van dit jaar.

Foto

 • Loonbedrijf Wieringa in Roodeschool (Gr.) is afgelopen donderdag begonnen met het oogsten van de eerste suikerbieten van dit jaar. Dit werd gedaan bij akkerbouwer Bert-Jan Huizing in Zeerijp. De akkerbouwer teelt 8 hectare die in één keer gerooid worden.

  Foto's: Jannes Wiersema

 • Huizing is de eerste klant voor de negenrijige rooier van loonbedrijf Wieringa. Even een extra rondje om alles te checken kan dus geen kwaad.

 • Dan kan er een begin gemaakt worden aan het perceel bieten van het ras Shakira. De acht hectare bieten van de akkerbouwer vormen één aaneengesloten blok.

 • Via het naastgelegen perceel gerstestoppel kunnen de kippers van de akkerbouwer de rooier eenvoudig bereiken.

 • De eerste bunker wordt geleegd. Huizing tekent altijd in voor vroege levering omdat hij het veel voordelen vindt hebben. Het suikergehalte valt hem meestal mee en het land is op tijd weer vrij om geploegd te worden. "Bij laat rooien gaat bovendien het loof weer groeien, wat ten koste gaat van de suikeropbrengst," aldus de akkerbouwer. Bovendien heeft hij nu geen last van de vorst bij het bewaren van de bieten.

 • De bieten komen schoon in de bunker. Ook een voordeel van het vroege rooien.

 • Over de opbrengst kan de akkerbouwer nog geen uitspraken doen. Huizing: "Het gewas is hier wel heel uniform dit jaar, er zijn nauwelijks extreem grote of extreem kleine bieten te vinden"

 • Het rooien gaat mooi. Om 08.00 u wordt er begonnen en om 14.30 u keert de rooier weer huiswaarts.

 • Het naastgelegen perceel Agria's heeft de akkerbouwer vorige week geklapt. Over drie weken worden deze pootaardappelen gerooid.

 • De bunker zit weer bijna vol. De suikerfabriek in Hoogkerk gaat begin komende week beginnen met de verwerking van de bieten. Tot die tijd slaat Huizing de bieten op op een betonplaat van de NAM, die toevallig vlakbij ligt. Zo houdt de akkerbouwer zijn erf vrij voor de aardappelen, die volop gerooid worden. Vandaag ligt het rooien daarvan overigens even stil, omdat de eigen kippers zoals gezegd bij de bietenrooier meerijden.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  michel

  Wat een bijzondere manier van een perceel los rooien, m.b.t het loof op de stoppel gooien.. Zit er geen intergraal op de klapper? Misschien zie ik het wel verkeerd, maar netjes is het niet helemaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.