Akkerbouw

Foto & video 4 reacties

Vlasoogst in Zeeland (1)

De bijzondere plukmachine van loonbedrijf Van der Wekken plukt niet alleen het vlas, maar oogst meteen ook het lijnzaad. Dit zaad is het uitgangsmateriaal voor de vervolgteelt.

Foto

 • Bijna al het vlas is alweer geplukt. Boerderij keek vorige week mee tijdens de oogst en verwerking. In dit eerste deel is te zien hoe het vlas wordt geplukt en het lijnzaad meteen geoogst. Dat is een uniek proces: normaal blijft het lijnzaad aan de plant zitten tijdens het roten. Omdat dit lijnzaad echter als zaaizaad moet dienen voor een volgende teelt, is een zo hoog mogelijke kwaliteit nodig.  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Hilko Bos

 • Op deze machine van loonbedrijf Van der Wekken in Brouwershaven (Zld.) zijn chauffeur Ivan Vis en bijrijder Ad van Klinken aan het werk.

 • De invoerbek hangt op 15 centimeter boven de grond en trekt de planten met wortel en al omhoog.

 • Het plukken gaat rap, met een gangetje van 8 à 9 kilometer per uur. Het vlas wordt van de hele werkbreedte terug gebracht naar twee banen met vlasplanten.

 • Van achter het stuur houdt chauffeur Ivan Vis het werk goed in de gaten. Hij moet vooral zorgen dat de werkgangen keurig recht en parallel lopen en dat er geen verstoppingen in de machine optreden, want het leegplukken kost zo een halfuur.

 • Vanaf boven lijkt het gewas een stuk dunner te staan dan van een afstandje.

 • Tijdens het oogsten houdt bijrijder Ad van Klinken op de achtergrond in de gaten of de machine alle bolletjes wel goed verwijderd en of het dorsen van het lijnzaad goed verloopt. Het oogsten gaat de hele dag door, mits het niet regent. Als het gewas wat vochtiger is, zijn de bolletjes wat taaier en dorst het wat moeilijker. Vaak ligt het vochtgehalte van het zaad op 12 of 13 procent, maar 16 procent komt ook voor. Dit is geen probleem. Uiteindelijk wordt het lijnzaad teruggedroogd naar 10 procent vocht.

 • Tenslotte verlaten de vlasplanten de plukker aan de achterkant. Voor de oogst zijn de omstandigheden nu erg gunstig. Omdat het vlas later ook nog gekeerd en opgeperst wordt, is het erg belangrijk dat tijdens het plukken geen sporen gereden worden.

 • Als de bunker met lijnzaad vol is, wordt deze in een kipwagen geleegd. Deze zorgt voor het verdere transport naar de verwerker. Gemiddeld is de opbrengst 1.100 kilo per hectare. Dit jaar lijken vroeg gezaaide percelen (begin maart) het qua opbrengst stukken minder goed te doen dan later gezaaide percelen (begin april). De vroege gewassen kampten met droogte aan het begin van het seizoen. De opbrengst varieert van perceel tot perceel van 800 kilo per hectare tot 1.400 kilo per hectare.

 • Het lastige van vlasoogst voor de zaaizaadvermeerdering is dat het gewas voor de zaadoogst zo rijp (bruin) mogelijk moet zijn, terwijl voor de vezels juist een wat groener gewas wenselijk is.

 • Voordelen van het direct oogsten van het lijnzaad zijn dat er minder zaadverlies optreedt, dat het een goede kiemkracht houdt en dat het mooie van kleur blijft. Doordat het zaad niet op de grond ligt, wordt het bovendien niet aangetast door schimmels.
  Voor de industriële verwerking van lijnzaad is deze manier van oogsten te duur. Bovendien zijn daarvoor de eisen van de zaadkwaliteit ook wat lager.

 • Na het plukken blijft het vlas meestal 14 tot 20 dagen liggen om te roten. Dit gaat het best onder warme, vochtige omstandigheden. Daarna wordt het gekeerd, om ook de andere kant van het gewas de tijd te geven om te verweren. Na nog eens 7 tot 14 dagen wordt het vlas in ronde balen geperst en afgevoerd naar de fabriek voor verdere verwerking.

 • Begin augustus had Van der Wekken het meeste vlas er af. Tijdens de schaft is er even tijd voor een biertje.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie

  dus alcohol achter het stuur !

 • no-profile-image

  Jeroen

  Arie zat ook al te denken, je baas zou maar mee kijken of ook gewoon voor jezelf.
  Denk dat boerderij er verstandiger aandeed die foto niet te plaatsen

 • no-profile-image

  ronnie

  hoort er gewoon bij op zijn tijd een biertje, voor de gedane arbeid dus niet zeuren

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ronnie alcohol en zulke open bewerkelijke machines gaan niet samen is mijn mening.
  Vooral als je weet wat ze kunnen aanrichting,word je mening wel anders!

Of registreer je om te kunnen reageren.