Akkerbouw

Foto & video 710 x bekeken

Verregende uiendag

Een nat terrein en regenbuien waren voor belangstellenden geen belemmering om een bezoek te brengen aan de Landelijke Uiendag in Colijnsplaat (Zld.).

Foto

 • Bezoekers hoefden de tent niet uit om de uienrassen te vergelijken.

 • Buiten is behalve het geoogste product ook te zien hoe de uien er in het veld bijstaan.

 • Buien weerhielden bezoekers er niet van de rondleidingen langs de proefvelden te volgen. Verzamelen voor de tent.

 • Harm Groeneweg, technisch adviseur van Bayer CropScience, legt telers uit waarom op tijd begonnen moet worden met bestrijding van trips in uien. Trips kan zich heel snel vermeerderen. Bij 30 graden kan één trips in twee maanden theoretisch voor 15,7 miljoen nakomelingen zorgen. De opbrengstderving kan oplopen tot 15 ton per hectare.

 • Kruiskruid is een lastig onkruid in uien. De beschikbare middelencombinaties hebben niet voldoende duurwerking om het gewas zonder een corrigerende bespuiting vrij van kruiskruid te houden. Nieuwe, nog niet toegelaten middelen van Syngenta en BASF laten goede resultaten zien.

 • De nieuwe proefveldzaaimachine van het UIKC kan zowel vloeibare kunstmest als granulaat in de rij toedienen. Dat maakt een betere vergelijking tussen mestsoorten mogelijk. Verschillen tussen de objecten zijn nu nog niet zichtbaar.

 • De rassenvergelijking ten behoeve van de rassenlijst uien lag er nog onaangeroerd bij. Het Uien Innovatie en Kenniscentrum, de organisator van de Uiendag, verwacht de nieuwe rassenlijst in de loop van september te presenteren.

 • Het demoveld ‘groene grondstoffen’ werd in de rondleidingen meegenomen. DLV Plant en Rusthoeve zoeken in een driejarig project naar andere mogelijkheden dan de traditionele voedselproductie. Van bekende en minder bekende gewassen wordt onderzocht of er afzetmogelijkheden zijn voor vezel, inhoudstoffen of eiwitten uit deze gewassen.

 • Drogen van uien met kachels is nauwelijks duurder dan zonder. DLV Plant berekende dat inzet van kachels een kwart cent per kilo meer kost. Daartegenover staat een betere uienkwaliteit en een grotere afzetzekerheid. Belangrijk is wel de juiste droogtemperatuur te kiezen. Deze hangt af van de dikte van de halzen.

 • Mechanisatiebedrijf Haarlemmermeer liet een nieuw soort uienplanter zien. Hiermee worden plantuitjes op exacte afstand in de rij geplant. Het voordeel van het systeem is dat de uien homogener groeien.

 • De planter werkt met lepeltjes, net als een aardappelpootmachine. De 1,5 meter brede uitvoering legt de uitjes op vier regels in een dubbele rij.

Of registreer je om te kunnen reageren.