Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Overal zit doorwas

Boerderij bezocht de aardappelgebieden om te zien hoe de aardappelen er bij staan. Bijna overal is doorwas te vinden, er is een vrij hoog tal en een fijne maatsortering.

Foto

 • Maandag 9 en dinsdag 10 augustus bezocht Boerderij de belangrijkste aardappelgebieden om te zien hoe de aardappelen er bij staan. Een paar conclusies: bijna overal is doorwas te vinden, er is een vrij hoog tal en een fijne maatsortering. Bovendien produceren veel gewassen heel veel loof, zoals deze Bintjes van Walter Groeneweg in Biddinghuizen (Fl.).  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Hilko Bos

 • Ramos op het Brabantse zand met een tweede zetting en doorwas.

 • In veel percelen vormden de gewassen nieuwe scheuten op oude stengeldelen.

 • Terwijl het in het Noorden aan de natte kant is, is het in delen van Brabant en Zeeland nog kurkdroog. Hier in de omgeving van Reusel (N.-Br.) draaide een flink aantal haspels. Niet alleen in de aardappelen, maar ook in de bieten.

 • Fontanes in de omgeving van Gilze (N.-Br.) met een hele duidelijke tweede zetting. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de nieuwe knolletjes nog aan de maat komen.

 • De eerste aardappelen werden alweer gerooid, zoals deze Dorés bij maatschap Maes in Hoeven (N.-Br.). De aardappelen zijn vier keer beregend. Over de opbrengst van zo’n 40 ton is Anton Maas niet ontevreden. Het knolaantal ligt met 9 à 10 per plant niet heel hoog, maar de knollen zijn wel flink grof.

 • Door regen na loofdoding spoelden veel aardappelen uit de rug.

 • In dit perceel is een bespuiting tegen luizen niet overbodig.

 • Dit plantje dat uit de zijkant van de rug groeit, is het gevolg van doorwas.

 • Deze plant, van het ras Markies, vormt lange stolonen. Daar komen echter geen secundaire knollen aan.

 • Dit perceel in de omgeving van Sluiskil (Zld.) is in het verleden deels opgehoogd met opgebrachte, zware grond. De scheiding is nu duidelijk te zien in het gewas. De bloeiende planten linksachter staan op het zware deel, rechts is de lichte grond. Op de linkerhelft was in deze Agria’s duidelijk meer doorwas te vinden.

 • Doorwas wordt in allerlei vormen gevonden, zoals ook hier in de Bintjes bij Oud-Vossemeer (Zld.).

 • Gerard Stehouwer in Zeewolde (Fl.) toont een plant Agria’s. Er zit een beetje doorwas in, maar verder is het gewas nog goed fris. Al bloeit het heel duidelijk voor de tweede keer.

 • Hier de opbrengst van een Bintje-plant in de omgeving van Biddinghuizen (Fl.). Teler Walter Groeneweg vindt de doorwas bij deze plant meevallen. “Ik heb ook wel monsters gehad dat 4 van de 16 knollen al secundaire knollen hadden gevormd.”

 • Pootgoedteler Leo Overbeeke rooit in de omgeving van Biddinghuizen (Fl.) zijn eerste Frieslanders. Over de opbrengst is de teler niet ontevreden. Hij verwacht dit jaar voor de meeste rassen een gemiddelde opbrengst.

 • Op het bedrijf van maatschap Poppe in Nagele (Fl.) worden de stammen van het biologische pootgoed gerooid. Dit jaar verliep de biologische pootgoedteelt goed, doordat de phytophthoradruk lange tijd heel laag bleef. De aardappelen konden daardoor doorgroeien tot ze aan de maat waren.

 • De stammen gaan rechtstreeks in Joppe-zakken. Daarin blijven ze staan tot ze volgend jaar weer uitgepoot worden.

 • Jan Vroege in Dalen (Dr.) trekt een plant Seresta’s op. In deze zetmeelaardappelen is wat doorwas te vinden, maar de teler is tevreden over de hoeveelheid knollen. Een perceel Aveka’s verderop heeft helemaal geen doorwas. Daar is het knolaantal wat lager, maar zijn de aardappelen veel grover. “Dit kan nog best wat worden,” is de conclusie van de teler.

 • Het volledige verslag staat in Boerderij nr. 46, dat dinsdag 17 augustus verschijnt.

Eén reactie

 • no-profile-image

  janes

  foto 7 is na mijn mening niet de juiste beoordeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.