Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Oogst van plantuitjes

Loonbedrijf Van Dun rooide en laadde op donderdag 29 juli 2010 de eerstejaars plantuien van Anton Nell in Rutten (Fl.). Het liep voorspoedig en leverde prima uitjes op.

Foto

 • Donderdag 29 juli 2010 rooide loonbedrijf Van Dun de eerstejaars plantuien van Anton Nell in Rutten (Fl.). Door eerdere buien werd het rooien iets uitgesteld, maar op de zandgrond kon de rooimachine al gauw weer terecht.  Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Hilko Bos

 • Bij de eerstejaars plantuitjes gaat het vooral om de uitjes in de maat 8 tot en met 21 millimeter. Die leveren 22 cent per kilo op. Uitjes van 22 tot en met 28 millimeter leveren 7 cent per kilo op. Uien boven de 28 millimeter brengen niks op.
  Anton Nell is tevreden over het product: de uitjes zitten goed qua maat, hebben prima ingesnoerde halzen en zijn mooi wit van kleur. Over het algemeen zitten dit jaar vrij veel uitjes in de fijne maat. De totale opbrengst schat Nell op ruim 50 ton per hectare.

 • Loonbedrijf Van Dun rooit met een Ploeger AR-4B, die achter op twee rupsen loopt. De rooier is om te bouwen naar een witlofrooier en een aardappelrooier. In dat laatste geval wordt de rooier onder meer voorzien van een bunker en axiaalset. “Het ombouwen kost ongeveer drie dagen”, vertelt Kees van Dun.

 • Voorop de machine zit een grote, ronddraaiende borstel. Deze kan twee kanten opdraaien. De chauffeur laat de borstel altijd tegen het gewas in draaien, zodat een hangend gewas mooi rechtop de loofklapper in gaat.

 • De loofklapper slaat het loof van de uitjes af. Maximaal mag 3 à 4 centimeter loof aan de uitjes blijven. Na de klapper volgen verticale rotors die het laatste blad opzuigen en versnipperen. Daarna wordt het loof opzij afgevoerd, zodat het op een zwad tussen de uienzwaden komt te liggen.

 • Vervolgens worden de uitjes met beitels gerooid en opgepakt door de zeefmatten. De rooier rooit twee bedden van 1,5 meter op. Om de uitjes allemaal mee te nemen, is de rooier voorzien van fijne matten: de laatste mat heeft steek 14 met een spijldikte van 6 millimeter. Dus een doorval van maar 8 millimeter. Afhankelijk van de vochtigheid van de grond kunnen verschillende matten worden gebruikt.

 • Onder de mat, voor de rupsen, hangt een schuif die het gootje tussen de twee bedden dichtschuift.

 • Na de rupsen verdeelt een aangedreven vijzel de grond, waar het uienzwad komt te liggen.

 • Tot slot plet een aangedreven gladde rol de grond voor het zwad. Doordat de grond iets dichtgesmeerd wordt, komen de uien goed op vaste grond te liggen. Bovendien kan eventueel water uit het zwad zo opzij weglopen.

 • Een transportband lost de uitjes in het zwad.

 • Zo komen de uitjes vanuit twee bedden van 1,50 meter, dus samen 3 meter, uiteindelijk terecht in een zwad van 1,20 meter. De rooicapaciteit ligt op ongeveer 75 are per uur.

 • Vanuit de cabine houdt chauffeur Robert Hagenvoort een groot deel van het proces via verschillende camera’s in de gaten.

 • Ook een spiegel werkt nog steeds goed.

 • Achterop de rooier zit het tankje (wit). Deze kan met spuitvloeistof gevuld worden.

 • Op vrijdag werd begonnen met het opladen van de uitjes. Echter, een regenbui gooide roet in het eten. Maandag werd het laatste deel van het 5,6 hectare grote perceel opgeladen.

 • Ook de zelfrijdende lader is voorzien van fijne matten. Naast de uitjes wordt de lader vooral ingezet in bolgewassen als tulpen en lelies.

 • Nell levert mooie witte uitjes af van dit perceel. Het loof blijft achter, maar dat stelt niet veel voor. “Als je er even met de trekker overheen rijdt, is er vrijwel niets van over.”

 • De afvoer en het laden van de vrachtwagens verzorgde de teler zelf. Hier had hij zijn handen vol aan. “De capaciteit is hoog, de boxenvuller zat ongeveer aan zijn maximale capaciteit.”

 • De uitjes zijn afgeleverd aan Mosselman in Kruiningen. Daar worden de uien eerst gedroogd. Zowel bij Nell op het bedrijf als bij Mosselman zijn monsters genomen voor de tarrering. De uien zullen onder meer beoordeeld worden op vochtgehalte, maat en beschadiging. Nell is erg tevreden over de kwaliteit: “Het loof is goed verwijderd en er zijn weinig beschadigde uitjes.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vincent

  Zit er nou een poetsmachine tussen de stortbak en de hallevuller?

 • no-profile-image

  uienboer

  ha goeie dat is nog een extra zeefbandje

Of registreer je om te kunnen reageren.