Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Ganzenschade in hartje zomer

Ook al is het hartje zomer, toch weten honderden ganzen het tarweperceel van Jan Fokke Duursema in Nagele (Fl.) te vinden. De ganzen vreten de korrels op en pletten het gewas.

Foto

 • Sinds de laatste week van juli teisteren honderden ganzen een perceel gelegerde wintertarwe van Jan Fokke Duursema in Nagele (Fl.). Ze veroorzaken vooral schade doordat ze het gewas nog verder plattrappen. Daar komt nog bij dat ze aren bijna compleet afvreten.  Foto’s: Sytze Bakker, tekst: Sytze Bakker en Hilko Bos

 • Elke morgen en elke avond komen de ganzen foerageren. Duursema schat hun aantal tussen de 300 en 500. “Het wisselt wat.” Voor de ganzen is het een ideale locatie met achter de dijk het Ketelmeer en een slibdepot, wat een paradijs is voor vogels.

 • Van de aangevreten aren blijft weinig over.

 • En waar de ganzen zijn geweest, ligt het gewas echt plat.

 • De ganzen maken mooie looppaadjes. Vanaf die paadjes zijn de uitstekende aren smakelijke hapjes die ze zo kunnen afvreten.

 • Het lijkt net alsof er een zware hagelbui is overgetrokken.

 • De achtergelaten keutels.

 • De vlaggen die geplaatst zijn om de ganzen af te schrikken, helpen niet veel. Naast het afschrikken worden de beesten bejaagd door de jagersvereniging en verjaagt Duursema de dieren regelmatig zelf. De akkerbouwer heeft een schadeclaim ingediend bij het Fauna Fonds

 • Hier het beeld van de tarwe waar de ganzen niet geweest zijn: het gewas is wel gelegerd, maar ligt niet plat op de grond. In totaal is een kleine 3 hectare gelegerd. Duursema schat de schade over het gelegerde deel tot nu toe 10 tot 20 procent, al vindt hij het lastig in te schatten.
  Zodra het gewas wat droog is, gaat het er af. “Vijftien procent zal zo’n gelegerd gewas niet zomaar zijn, maar als het een procent of 17 à 18 is, ga ik dorsen,” vertelt Duursema.

 • Ideale omstandigheden voor de ganzen. Even over de dijk wippen en ze zitten op het perceel. Bij gevaar weer even terug en ze zitten weer veilig in het water.

 • Er zijn wel meer gelegerde percelen in de buurt, maar niet zo dicht bij het water als dit perceel. Daar vliegen de ganzen niet heen.

 • De ganzen vliegen nog wel naar het pas ingezaaide grasland van de buurman.

 • Verjagen heeft weinig zin. De ganzen gaan even in het water zitten, maar zodra ze weer willen eten zitten ze weer op het perceel.

  Lees ook de weblog over de jacht op ganzen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Wat ik hier meestal zie als er 'n paar keer goed op gejaagd is de ganzen niet terug komen maar wat wel belangrijk lijkt is niet elke keer op de zelfde plaats te zitten ze moeten elke keer echt verrast worden dat betekent soms wel eens in niet al te droge sloot liggen met echt volledige dekking want vanuit de lucht hebben ze je heel erg vlug in de gaten

 • no-profile-image

  Klaas Schenk

  Ook hier in Noord Holland zijn de ganzen al jaren een ware plaag. Niet alleen in het graan maar ook suikerbieten, peen en aardappels zijn in deze tijd al een gewilde plek voor die ## beesten. Afschot of verjagen mag alleen met een ontheffing van de provincie, alleen die zijn al weken "op vakantie". Ik wil van deze plek alle getroffen ondernemers in ieder geval op roepen om alle schade in te dienen bij het Faunafonds. Het is wel even een klusje maar misschien wordt dan de omvang van het probleem een keer duidelijk. Kunnen we tenminste echte maatregelen nemen.

 • no-profile-image

  Ton Metsemakers

  Ook wij in Limburg kennen ganzenschade in de zomer en met name wintertarwe is een gemakkelijke prooi.
  En wij maar produceren voor een paar schamele euro's. Hoe minder het graan kost hoe kleiner de schade. Hier zou een redelijke vergoeding tegenover moeten staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.