Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Phytophthora vangen vanuit een luchtballon

Vorige week gingen drie akkerbouwers en een wetenschapper op zoek naar sporen van phytophthora boven aardappelpercelen in West-Brabant.

Foto

 • Vorige week gingen drie akkerbouwers en een wetenschapper met een luchtballon op zoek naar sporen van phytophthora boven aardappelpercelen in West-Brabant. In het kader van het project Duurzaam telen begint bij jou werd nog eens de aandacht gevestigd op de mogelijkheden voor een kosteneffectieve bestrijding van phytophthora met daarbij een zo laag mogelijke milieubelasting. Beslissings Ondersteunende Systemen (BOS) kunnen hierin een rol spelen. Het project richt zich vooral op akkerbouwers die nog niet met zulke systemen werken.


  Tekst en foto's: Matthijs Verhagen.

 • Phytophthora-onderzoeker Huub Schepers van PPO legt voor de camera van Omroep Brabant uit wat de exacte dreiging van phytophthora is. Op deze manier krijgt ook de burger nog wat mee van de actie. • Akkerbouwer Marco Buijs teelt 75 hectare aardappelen en gebruikt Opticrop als BOS. Hiermee bepaalt hij het moment van de bespuiting. Hij geeft aan dat de ziektedruk dit jaar tot op heden meevalt. Zelfs na de eerste keer beregenen was het niet direct nodig om nog eens te spuiten.


 • De ballon wordt klaargemaakt.


 • Tijd om de lucht in te gaan. De reis gaat van Standdaarbuiten richting Breda.


 • Al snel komt het eerste perceel aardappelen in beeld. Vanuit de lucht is er niets opmerkelijks aan deze twee rassen waar te nemen. • Vanuit de ballon is de aardappelopslag in dit perceel knolselderij duidelijk te herkennen. Een potentiële besmettingsbron.

  14-07-2010: Akkerbouwer René Vermunt laat de redactie weten dat het geen aardappelopslag is, maar gewoon kweek.


 • In een heftig jaar zouden eventuele phytophthora-haarden rond deze tijd zichtbaar moeten zijn. Dit jaar is de schimmel nog relatief rustig. Er is dus voldoende tijd om vanuit de luchtballon ook andere zaken te bekijken, zoals dit perceel zaaiuien. Op de lagere delen van het perceel staat het gewas duidelijk beter. De greppels lijken dit seizoen overbodig, maar áls het in deze regio van Nederland regent, dan zijn het vaak heftige buien. • Een afgedekte afvalhoop. • Ook deze hoop, op het erf van een akkerbouwer, is met folie afgedekt. Het afdekken van de hopen voorkomt besmettingshaarden. Akkerbouwers zijn zich hier goed van bewust, aangezien er geen enkele onafgedekte hoop gezien werd.


 • Deze akkerbouwer voert een bespuiting uit in zijn perceel. • Phytophthora-onderzoeker Huub Schepers van PPO heeft aardappelschijfjes meegenomen. Schepers: “Wanneer er sporen in de lucht zitten, zal de schimmel zich de komende dagen ontwikkelen op de schijfjes.” • In het geval van een phytophthora-besmetting op de grond zijn er ook sporen in de lucht aanwezig. De mate waarin is afhankelijk van het weertype. • De hoogtemeter geeft meestal rond de 500 meter aan.


 • De droogte laat zijn sporen na. Delen van dit perceel tarwe zijn al noodrijp. • Grote pleksgewijze verschillen zijn vanuit de lucht goed te zien. De structuur van de grond is hierbij van grote invloed. Het valt de aanwezige akkerbouwers op dat de meeste aardappelpercelen nog steeds niet helemaal gesloten zijn.


 • De beregeningsinstallatie van deze groenteteler laat een kenmerkende afdruk achter.


 • Een reclameslogan annex maisdoolhof.
 • Een veehouder of akkerbouwer haalt het hooi binnen, vlakbij het centrum van Breda. Akkerbouwers die meer willen weten over het project Duurzaam telen begint bij jou kunnen kijken op de website. Daar wordt ook bekendgemaakt of er daadwerkelijk een besmetting gevonden is.

Eén reactie

 • no-profile-image

  nvt

  als de heer scheepers het verschil niet ziet tussen kweek en aardappelopslag laat hem dan thuis blijven

Of registreer je om te kunnen reageren.