Akkerbouw

Foto & video

Stand van de gewassen

Op 21 en 22 juni maakte Boerderij een ronde door de akkerbouwgebieden van Nederland en stelde vast dat de gewassen er overwegend mooi bij staan. Wel zijn veel gewassen wat later dan andere jaren.

Foto

 • Op 21 en 22 juni maakte Boerderij een ronde door de akkerbouwgebieden van Nederland en stelde vast dat de gewassen er overwegend mooi bij staan. Wel zijn veel gewassen wat later dan andere jaren. Mais lijkt tot nu toe de grootste verliezer. Dit gewas profiteert nu van de warmte, maar heeft veel te lijden gehad van het aanhoudende koude weer in het voorjaar. Na kou bedreigt nu droogte de gewasontwikkeling. Vooral aardappelen en uien verlangen inmiddels naar water.
  Harry van Houts teelt 20 hectare Fontana’s op zandgrond in de omgeving van Bergeijk (N.-Br.). Vorige week strooide Van Houts wat stikstof bij om daarna te beregenen. De knolzetting is net begonnen, waardoor er water nodig is om de kleine stolonen niet te verliezen.

  Foto’s: Henk Riswick en Martin Smits, tekst: Martin Smits

 • Van Houts controleert de vochttoestand in zijn aardappelen. Onderin zit nog wel wat vocht, maar in de rug is het droog.

 • Zzp’er Jan Smolders helpt Anita Intven bij het beregenen van de aardappelen van Van de Gevel en Intven in Borkel en Schaft (N.-Br.). Die krijgen nu voor de tweede keer 25 millimeter water. Er staat inmiddels 60 centimeter loof op de Fontana’s, die nu volop knollen vormen.

 • Veel aardappelen beginnen het veld te sluiten en staan in de bloemknoppen. Op de vroege percelen zijn al heel wat bloempjes te zien. De mate van bloeien is rasafhankelijk.

 • In het Zuiden is de mais op veel percelen nog niet groter dan 20 tot 30 centimeter. In het Noorden staat het gewas zoals gewoonlijk vaak nog wat kleiner. De mais heeft duidelijk een grote achterstand opgelopen door de langdurig lage temperaturen in het voorjaar.

 • Erwin Buis in Hoeven (N.-Br.) verwacht binnenkort zijn Doré’s te gaan doodspuiten. Of misschien wel groen te rooien, afhankelijk van de vraag. Ze zijn bestemd voor afzet via Landjuweel. Gemiddeld zijn er 10 tot 12 knollen per stam.

 • Adriaan Poley heeft langs de snelweg A58 bij Waarde veel last van wildvraat in de bieten. De bieten doen het best goed, maar dagelijks sneuvelen er tientallen planten door hazen en fazanten. Dat probleem lijkt ieder jaar erger te worden, stelt de inmiddels 86-jarige teler.

 • Zo ziet fazantenschade in de bieten er uit bij Poley. Dagelijks sneuvelen planten die niet worden opgevreten, maar bij de wortel worden afgevreten.


 • Bij Jaap Dijkveld Stol in Swifterbant (Fl.) staat het blauwmaanzaad volop in bloei. Het gewas staat er goed op, maar net als enkele andere percelen was de beginontwikkeling wat onregelmatig en staat de kopakker wat dunner. Typisch voor blauwmaanzaad is dat er dan al gauw wat melde in komt.

 • Dennis Nootenboom schoffelt 4,5 hectare cichorei voor loonbedrijf Kalis uit Numansdorp (Z.-H.). Die is op 28 april over gezaaid. De eerste keer zaaien op 10 april leverde op de 30 procent afslibbare klei in de Hoekse Waard te weinig planten op. De planten zijn nu nog klein, maar er staan er voldoende. Toon Kalis is blij dat hij heeft overgezaaid en is tevreden over de stand.

 • Jan Zuidweg maait bij Steendijk in Kruiningen (Zld.) overjarige luzerne voor drogerij Timmerman uit Kortgene. De voorjaarsgezaaide luzerne laat het door droogte en kou dit jaar duidelijk afweten. De eerste snede van de overjarige luzerne is gewoon goed, zelfs beter dan vorig jaar.

 • Hans van Oeveren in Kortgene (Zld.) is redelijk te spreken over zijn uien. Ze staan wat aan de dunne kant, maar mits het op tijd regent – Van Oeveren kan niet beregenen – verwacht hij toch een redelijke opbrengst.

 • Johannes Pel in Kollummerpomp stelt vast dat zijn Lacetta pootaardappelen er mooi op staan. Ze zijn gezonder dan vorig jaar, maar door een week later poten en het koude weer zijn de aardappelen twee weken later dan vorig jaar. Toen zaten er op 22 juni mooie knolletjes aan, nu begint de knolzetting nog maar net.

 • De uien beginnen te bollen. Veel percelen zijn achter in ontwikkeling en hebben nu water nodig om meer loof en een bol te vormen. De opbrengsten van vorig jaar zullen niet worden gehaald.

 • Met de aardappelopslag valt het dit jaar op veel percelen tegen. De sneeuw heeft de knollen goed tegen de vorst beschermd. René van Bunderen en zijn vrouw Jolanda lopen in Wieringerwerf voor de tweede keer door de bieten om te stippen. De bieten staan er prima bij.

 • Kees Bos in Opperdoes (N.-H.)rooit zijn Opperdoezer Ronde voor levering aan Albert Heijn. Dat is handwerk waarvoor Bos 12 losse krachten inzet. De aardappelen zijn dit jaar later dan anders. Ook de teelt onder doek heeft dit jaar maar weinig voorsprong opgeleverd.

 • Erik-Jan Rampen schoffelt in Biddinghuizen (Fl.) de valeriaan. Dit jaar is ook in bieten en uien meer geschoffeld dan andere jaren. Niet zozeer vanwege het onkruid, maar ook om de grond een beetje open te werken en er lucht in te krijgen.

 • Op gediepploegd zand nabij Biddinghuizen (Fl.) staan deze uien er best mooi op. Toch hebben verschillende percelen stuifschade opgelopen of last van een matige opkomst. Het enige wat deze uien nog nodig hebben is op tijd een buitje water.

 • Pieter van Maldegem in Vierhuizen (Gr.) is best te spreken over de stand van zijn gewassen. Ook over de wintertarwe. Veel aren per vierkante meter, veel gezond blad en hij telt 36 tot 38 korrels per aar.

Of registreer je om te kunnen reageren.