Akkerbouw

Foto & video

Spuitmoment bepalen met Gewis

Wim Harders gebruikt de Gewis-module vooral voor de juiste timing. Middelenkeuze en dosering staan vaak al vast.

Foto

 • Wim Harders runt samen met zijn broer Roelof een akkerbouwbedrijf in het Drentse Smilde. Het bouwplan bestaat uit fabrieksaardappelen, cichorei, zomer- en wintergerst, suikerbieten en zomertarwe. Momenteel is het de tijd van de onkruidbestrijding. Voor het bepalen van het juiste spuitmoment gebruikt Harders de Gewis-module van Crop, het adviesprogramma van Agrovision.


  Foto’s: Dennis Beek, tekst: Hilko Bos


 • De eerste dagen van juni spoot Harders de aardappelen tegen onkruid. Op dit perceel staan vooral melde, perzikkruid, zwaluwtong en kleefkruid. Daarnaast staat er nog wat nachtschade.


 • Voorafgaand aan het spuiten laat Harders zich adviseren door de Gewis-module.

 • In het programma zijn de verschillende middelen voor de verschillende teelten eenvoudig aan te klikken. In dit geval staat de keuze voor de middelen voor de akkerbouwer al vast. In overleg met zijn adviseurs had hij al gekozen voor een cocktail van 40 gram Titus, 100 gram Sencor, 0,3 liter Basagran en 0,15 liter Zipper per hectare.

 • Voor elk middel wordt bepaald wat het meest geschikte moment is om te spuiten. Daarbij rekent het programma met een hele reeks parameters, zoals bodem- en gewastemperatuur, de waslaag en of het blad nat of droog is.

 • In het overzicht is eenvoudig te zien wanneer de meest geschikte spuitmomenten zijn. Nu blijkt dat op maandag en dinsdag de meest ideale omstandigheden waren. Maandag spoot Harders ook al. Nu is het woensdag en zijn de omstandigheden duidelijk minder. Langer wachten heeft geen zin, want de effectiviteit van het middel gaat de komende dagen alleen maar verder achteruit, terwijl het onkruid heel snel groeit. Conclusie: woensdagmorgen zo snel mogelijk spuiten. Zeker met de volle dosering. Maandag adviseerde het programma om de dosering met 20 procent te verlagen. Harders volgde dit advies bewust niet op omdat er vrij veel onkruid op dat perceel stond en hij geen risico wilde lopen.

 • Harders kan direct aan de slag en verzamelt de middelen in de gewasbeschermingsmiddelenkast.

 • Het vullen van de spuit doet Harders altijd vanuit een 7.000 litertank op het erf. Deze wordt continu volgepompt met water uit een bron.

 • Tijdens het spuiten van de cocktail van Titus, Sencor, Basagran en Zipper gebruikt Harders 450 liter water per hectare. Daarbij ligt de rijsnelheid meestal op 4 kilometer per uur. De spuitdruk is dan 3 bar met een 04-dop. Hierbij heeft de teler geen last van drift. Bij windstil weer rijdt Harders zo’n 5 kilometer per uur.


 • De bestrijding van de anti-stuifgerst in bieten was dit voorjaar niet zo succesvol. Waarschijnlijk was het te koud, waardoor de gerst niet helemaal dood ging en later opnieuw uitliep vanuit het groeipunt.

 • Een terugblik in het programma laat zien dat Harders op 6 mei volgens het programma wel op het ideale moment spoot (zie de groene staafjes). De dag erna was de gewastemperatuur volgens het programma veel te laag om te spuiten. Op de onderste helft van het beeld is (het effect van) de gewastemperatuur te zien. Overigens heeft Harders de anti-stuifgerst onlangs opnieuw gespoten. Het resultaat moet nog blijken.

 • De anti-stuifgerst in de cichorei is wel goed doodgegaan. Hiervoor gebruikte Harders een andere middelcombinatie dan in de bieten.

 • In het programma zijn niet alleen individuele middelen te beoordelen, maar ook samengestelde cocktails. Hier een voorbeeld van een aantal bietenmiddelen. Bovenaan staat het totale effect van de cocktail. De drie middelen daaronder zijn, van boven naar beneden, Goltix, Luxan fenmedifam en Tramat. Die laatste is in deze periode duidelijk het minst effectieve middel in de cocktail. Aan de hand van dit beeld kan de teler beslissen de concentratie van een middel aan te passen, of het middel te verwisselen voor een ander.

Of registreer je om te kunnen reageren.