Akkerbouw

Foto & video

DLG-Feldtage deel 1: beursbeelden

Duizenden bezoekers kwamen van 15 tot 17 juni naar de grote akkerbouwbeurs in het Duitse Mittelrode. Hier waren leuke nieuwtjes te zien.

Foto

 • Duizenden bezoekers kwamen van 15 tot 17 juni naar de grote akkerbouwbeurs in het Duitse Mittelrode. Hier waren leuke nieuwtjes te zien.  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Hilko Bos


 • De (school)jeugd was goed vertegenwoordigd, net als de (landbouw)scholen zelf.

 • Een Kockerling-cultivator die gebruikt wordt om in een werkgang bieten, mais of koolzaad mee te zaaien. Tegelijk wordt kunstmest geïnjecteerd achter elke cultivatortand. In bieten en mais is er een tand per gewasrij.

 • In dit bodemprofiel zijn de wortels van winterkoolzaad en wintertarwe goed te volgen: die gaan dieper dan 1,40 meter.


 • In Duitsland is alles groter, dus ook de Colorado-kevers.

 • In de Duitse landbouw speelt bio-energie een vrij grote rol. Er wordt telkens gezocht naar nieuwe gewassen, zoals deze durchwachsende Silphie voor de biogasproductie. Het gewas komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en kan nadat het gezaaid is 10 tot 15 jaar lang een keer per jaar geoogst worden.

 • Bayer komt, in ieder geval in Duitsland, met nieuwe 15 literblikken.

 • Over enkele jaren zijn deze Schnecken Linsen ook in Nederland te verwachten als slakkenbestrijder. Er wordt aan een toelating gewerkt. De prijs is nu €6 per kilo, de dosering is 3 kilo per hectare.

 • Aan deze futuristische robot werkt onder meer Amazone mee.

 • Deze robot uit Wageningen is niet nieuw. Leuk om te zien is dat de machine zelfstandig de mais schoffelt, inclusief heffen en zakken van de schoffels en keren op de wendakker.

 • Deze sensor herkent de bodembedekkingsgraad van graan en die van onkruid. Op termijn moet deze sensor de dosering van de spuit gaan aansturen. Praktijkrijp is de sensor nog niet: voor vrijwel elk gewas en elk onkruid moeten nog tal van parameters bepaald en ingevoerd worden.

 • BASF heeft, in ieder geval in Duitsland, grote fusten met gewasbeschermingsmiddelen. Als ze leeg zijn, gaan ze retour naar de fabriek. Om snel de spuit te vullen zijn er verschillende pompen, zoals deze met elektromotor. Ook is er een uitvoering met accubooraandrijving. De derde versie, die direct door de spuit leeggezogen wordt, heeft een flowmeter die meet hoeveel vloeistof opgezogen is. Geen van de modellen slaat automatisch af.

 • Liefhebbers konden met dit voetbalmannetje een spelletje spelen.

 • Terwijl bezoekers uit vele landen naar de DLG-Feldtage afreisden, had de buurman wel wat beters te doen: het was goed spuitweer.

 • Binnenkort volgt een reportage met foto’s van de machinedemonstraties op de velddagen. Een uitgebreid verslag over de velddagen leest u in de akkerbouweditie van Boerderij nr. 39.

Of registreer je om te kunnen reageren.