Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Onkruiden aanpakken met sleepdoek

Net voor de aardappelen opkomen, spuit Twan van der Heijden met een sleepdoek de onkruiden dood. Dankzij deze spuittechniek bespaart de ondernemer een kwart spuitmiddel.

Foto

 • Na het poten en aanaarden deelt Twan van der Heijden (27) aan het onkruid op de aardappelruggen een flinke klap uit. De ondernemer, die met zijn ouders in Soerendonk (N.-Br.) een bedrijf heeft met 900 vleesvarkens en 100 hectare akkerbouw en tuinbouw, gebruikt een veldspuit met sleepdoek. Daardoor kan de dosering met ongeveer een kwart omlaag. Hij pakt vandaag meerdere onkruiden aan, waaronder kamille, melganzevoet, hanenpoot en muur.

  Foto’s: Bert Jansen; tekst: René Stevens

 • Op het erf van het bedrijf maakt Van der Heijden voor dag en dauw de aangepaste veldspuit klaar voor de eerste, en als het goed is, enige onkruidbestrijding in de consumptieaardappelen. Hij stelt de snelheid van het roerwerk zodat de middelen niet gaan schuimen.

 • Naast de onkruidmiddelen Boxer en Lineron vult Van der Heijden de 3.200-liter spuit met Urean. Deze vloeibare stikstofmeststof kan gemakkelijk opgenomen worden door de aardappelen. In totaal telen de Brabantse ondernemers 56 hectare aardappelen, waarvan 39 hectare Bintje en 17 hectare Hansa’s.


 • Met het middel Boxer brandt Van der Heijden de aanwezige onkruiden af. De lege fust wordt gereinigd met een sproeikop. De fust kan daardoor bij het gewone bedrijfsafval. Vanzelfsprekend heeft de ondernemer voor zichzelf beschermde maatregelen genomen.

 • Op de aardappelruggen staat inmiddels het eerste onkruid boven. Na het poten en aanaarden van de aardappelen is dit de eerste behandeling tegen het onkruid. Hier is duidelijk kamille te zien.


 • Melganzevoet en hanenpoot komen ook voor op de aardappelruggen.


 • Een ander onkruid dat vandaag wordt aangepakt is muur. Op de grond is vorige week nog wat regen gevallen, zodat de grond mooi vochtig is voor de werking van de bodemherbicide. De akkerbouwer verwacht dat er daardoor geen kiemend onkruid meer bijkomt en het gewas het veld dicht heeft voordat het middel is uitgewerkt.


 • Op het vroegst van de dag is het nagenoeg windstil. Ideaal weer om ruim 7 hectare Bintjes te spuiten. • Vanuit de trekker heeft Van der Heijden een goed zicht op de veldspuit. Hij rijdt met een snelheid van 4 tot 4,5 meter per uur. De druk is 2 tot 2,5 bar. Een spuitcomputer zorgt voor de aansturing van de juiste hoeveelheid van het middel in de tank.


 • Opvallend is de lange sleepdoek die aan de hele lengte van de spuitboom is bevestigd. Het is eigenlijk geen doek, maar een dik stuk buigzame kunststof. De ondernemers spuiten nu enkele jaren met een sleepdoek, na te hebben meegedaan aan het project ‘Schoon water’ van het CLM voor het verlagen van het middelengebruik. Bij dat project kunnen deelnemers milieubelastingpunten scoren. Het project wordt nog steeds uitgebreid.

 • De sleepdoek is bevestigd aan de spuitbomen. Op de plekken van de oorspronkelijke doppen brengen de blauwe slangetjes het middel naar de verlaagde spuitdoppen. Deze spuitdoppen van 0,2 millimeter kennen een lagere afgifte dan normale doppen en zitten dichter bij het gewas. Dat geeft een betere verdeling en indringing. Het doek voorkomt dat de wind invloed heeft op het spuitbeeld.


 • Tijdens het spuiten kan Van der Heijden de helling van de spuitbomen vanuit de trekker corrigeren, zodat de afstand tussen spuitboom met sleepdoek en het veld altijd gelijk is. Rechts op de foto sproeit een speciale kantdop de buitenste rijen.


 • Op sommige plekken staat meer onkruid dan op andere plekken. Dat vindt Van der Heijden niet erg: het onkruid kan beter wat groter zijn, zodat hij het nu goed kan bestrijden. Binnenkort komen de aardappelen uit en kunnen ze op schone bedden doorgroeien, verwacht de akkerbouwer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kees

  Kantdop spuit eigenlijk de verkeerde kant uit en waarschijnlijk deugt de overlap hierdoor niet.

 • no-profile-image

  Ad van den Boer

  Ik zag het ook dat de kant dop verkeerd stond, ik heb mijn twijfels bij een sleepdoek er is al zoveel veranderd in de spuit techniek dat het is achterhaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.