Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Melde te lijf in cichorei

Wim Harders teelt 9 hectare cichorei. Hij heeft al zeven jaar ervaring met dit gewas, maar de onkruidbestrijding wordt er niet gemakkelijker op. Vooral Melde is hardnekkig.

Foto

 • Wim Harders (56) teelt samen met zijn broer Roelof op circa 125 hectare zanddalgrond in Smilde (Dr.). Sinds 2003 hebben de broers cichorei op contract in het bouwplan opgenomen.  Foto's: Jan Sibon en tekst: René Stevens

 • De bestrijding van onkruid in cichorei is volgens de akkerbouwer niet gemakkelijk. Er zijn weinig middelen en vanwege de gevoeligheid van cichorei is een hogere dosering niet wenselijk. Daarom spuit Harders gemiddeld twee keer per week. Hij ploegt al jaren niet meer. Dat heeft volgens de hem vele voordelen, maar ploegen was wel goed om onkruiden na de winter op te ruimen. Om dit te compenseren spuit hij met glyfosaat.

 • Twee weken voor het zaaien heeft Harders het perceel gespoten met glyfosaat. Een nadeel is dat dit middel moet worden opgenomen door het blad. Er zijn nog niet veel onkruiden om goed te worden geraakt. Vooral melde is een probleemonkruid dat zich in cichorei moeilijk laat bestrijden.

 • De spuit kan worden klaargemaakt. Daarbij gaat veiligheid voor alles. Harders neemt daarom de nodige beschermingsmaatregelen. Hij trekt een vloeistofdichte spuitoverall aan.

 • Gewasbeschermingsmiddelen worden snel door de huid opgenomen, dus spuithandschoenen zijn een vereiste.

 • Harders past de hoeveelheid middel secuur af. Vandaag spuit hij met een halve liter Chloor-IPC, een halve liter Legurame en 5 gram Safari per hectare. De spuit heeft een capaciteit van 3.300 liter.

 • De afgepaste middelen gaan via de spoelbak in de voorraadtank. Tijdens het vullen laat Harders de pomp draaien zodat de middelen al goed mengen. Als hij met de trekker bij het veld aankomt, is de spuit direct klaar voor gebruik.

 • De John Deere-veldspuit neemt een breedte van 27 meter mee. De machine is uitgerust met een spuitcomputer, maar voor de positiebepaling op het land is geen gps-apparatuur aanwezig.

 • Harders gebruikt een 10004 Agrotop-dop en spuit met een druk van 2,7 bar bij een snelheid van 5 kilometer per uur. Om de 9 hectare te spuiten is hij ongeveer een uur aan het werk. Inclusief klaarmaken en schoonspuiten kost het hem twee uur.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Wim,
  Wat is de reden dat het land zo ongelijk ligt en de cichorei in de geulen gezaaid is ?
  Likt mij lastig als je wilt schoffelen en ook is de chemische onkruidbestrijding moeilijker omdat de verdeling minder goed is en de totale oppervlakte groter is door al die ruggen. Vlak land is beter schoon te houden denk ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.