Akkerbouw

Foto & video

Kunstmest strooien met frontbak

Koert Tromp in het Groningse Houwerzijl strooit dit jaar voor het eerst de kunstmest op de aardappelen tegelijk met het frezen. Daarvoor liet hij een speciale kunstmeststrooier bouwen.

Foto

  • Koert Tromp in het Groningse Houwerzijl strooit dit jaar voor het eerst de kunstmest op de aardappelen tegelijk met het frezen. Daarvoor liet maatschap Tromp bij fabrikant Zinger (Zibo) in Borger (Dr.) een speciale kunstmeststrooier voor de fronthef bouwen. Er komt geen korreltje buiten het perceel terecht en in de rijpaden van de spuitmachine zet Tromp de schuiven van het doseersysteem per rij dicht, waardoor de onbeteelde paden ook niet worden gestrooid.    Tekst: Martin Smits, foto's: Penn Communicatie

  • Omdat de kunstmest niet meer door centrifugaalkracht wordt ontmengd, strooit Tromp nu een blend van N, P en K.

  • Met een schuifrad wordt per rij gedoseerd. Omdat deze per rij is af te sluiten, is het mogelijk de onbeteelde paden van het spuitspoor niet te bemesten.

  • De aandrijving gaat mechanisch via een stappenwiel, waardoor de dosering onafhankelijk is van de rijsnelheid. Zodra de machine heft, stopt het strooien.

  • De kunstmest valt aan beide zijden net naast de rug. Met het frezen wordt de mest dus meteen ingewerkt en door de grond gemengd. Zo ontstaat min of meer een rijenbemesting.

  • Vullen gebeurt hier vanuit de kipwagen. Maar de bak, die 1.000 kilo kan bevatten, kan ook direct vanuit bigbags worden gevuld. Koert Tromp: ,,Met een centrifugaalstrooier kun je op grote breedtes geen blends strooien. Nu kan dat wel. Bovendien is de verdeling nu veel beter en worden ook de kanten optimaal bemest.”

Of registreer je om te kunnen reageren.