Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Extreem nat voorjaar in Hongarije

Veel percelen in Hongarije zijn herschapen tot vijvers, nadat een flinke stortbui de toch al drijfnatte grond nog eens bevloeide. Hier een verslag van Boerderij-weblogger Patrick Feliers.

Foto

 • Op dit perceel zaaiden we 14 dagen geleden mooi de mais. Nu is het land echter deels herschapen tot een gigantische vijver. In de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 mei 2010 viel een stortbui van 31 millimeter, waarna er zondag overdag ook nog eens 20 mm bij gevallen is.


  Tekst en foto's: Patrick Feliers

 • De stand van de mais laat niets aan de verbeelding over.

 • Een perceel tarwe met daarin verschillende meertjes zijn nu veelvoorkomende taferelen.


 • Hier nog twee meren, en vooraan de sporen van de maiszaaier.

 • Deze boerderij is van een 89-jarige veeboer. Hij mest nog 80 Holstein-stieren af (typisch Hongaars) en deze staan ook verzonken in de modder achter in de wei. Wij gebruiken zijn huiskavel van 39,5 hectare, met in totaal 30,5 hectare mais en 9 hectare aardappelen erop.

 • Onze Gaspardo-maiszaaimachine verblijft hier tussen een stukje vervlogen Oostblok-nostalgie. Het bedrijf van de veeboer ligt temidden van onze velden en onze machines kunnen er mooi op overnachten tijdens het seizoen. Dit bespaart transporttijd.

 • Bij de laatste gezaaide mais konden we sowieso al op drie plaatsen niet meer zaaien. Nu zijn ook hier meertjes ontstaan. Zelfs de Fendt 930 ging hier toen de grond in en moest zijn best doen om er op eigen kracht uit te geraken.

 • Eigenlijk vallen vijvertjes van die grootte nog allemaal mee. Elders in Hongarije kom je veel ergere dingen tegen, soms meren van 10-tallen ha groot waar normaal nooit water staat.

 • De kopakker van 9 hectare aardappelen.

 • Deze 9 hectare werd op 1 mei gepoot en staan gelukkig klaar om boven te komen. Nu wordt het met angst en beven afwachten wanneer we het veld op kunnen met de rijenfrees.

 • Nog een mooi voorbeeld van hoe belangrijk de grondbewerking kan zijn. Links onze mais. Het land werd tweemaal overgegaan met de getrokken Dancar-cultivator. De 30 verende tanden met V-scharen staan speciaal opgesteld en schoffelen feilloos het aanwezige onkruid zonder te stropen. Rechts probeerde onze buurman zijn ongeveer 20 hectare in september geploegd land te bewerken met een gedragen 6 meter brede Kverneland-triltand. Maar hij kwam op 30 april niet veel verder dan enkele plaatsen. Vandaag is het perceel een catastrofe van onkruid en natte plaatsen. Ook strooide hij er al een fikse dosis ureum; vermoedelijk zal nu enkel en alleen het onkruid ervan genieten.

 • Een mooi beeld van 19 hectare mais. De enkele onderwater staande plaatsen vallen hier dan nog mee.  Bekijk ook de video van de natte percelen »  Lees ook de weblog over het extreem natte voorjaar in Hongarije ».

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Micha

  Klopt het dat je beregeningsapparaat verkoopt? Specificaties en foto's? Hoelang gebruikt, bouwjaar, type?

  Groetjes Micha

 • no-profile-image

  patrick

  Micha ,

  Kan je je perfect mailadres even mailen naar
  planetagro@hu.inter.net
  Dan antwoord ik je , want je hebt bij het reactieformulier een verkeerd mailadres ingegeven.
  gr.

Of registreer je om te kunnen reageren.