Akkerbouw

Foto & video 6 reacties

Een hectare knolselderij per uur planten

Knolselderij is het belangrijkste gewas op het bedrijf van Ted en Nicoline Vaalburg. De (bijna) volautomatische plantmachine maakt dat het planten snel en nauwkeurig gebeurt.

Foto

 • Van de 270 hectare die het bedrijf van Ted (38) en Nicoline (40) Vaalburg in Zuidschermer (Z.-H.) telt, is 100 hectare geplant met knolselderij. De ondernemers telen, bewaren en verwerken het product in eigen beheer. Dat doen ze samen met 14 medewerkers. Naast de knolselderij worden pootaardappelen, suikerbieten en diverse granen geteeld.
  Sinds vorig jaar heeft het bedrijf een volautomatische plantmachine, die met behulp van robots en gps zes rijen tegelijk plant. Als de machine kan doorrijden, wordt per uur een hectare geplant. Inclusief laden en lossen, onvoorziene zaken en pauzes planten de medewerkers dagelijks 5 hectare.


  Foto’s: Wick Natzijl, tekst: René Stevens

 • De plantmachine is voorzien van zes plantrobots, gps-aansturing op de voor- en achteras en vierwielaansturing met gedeeltelijk rupsbanden. De plantmachine is door Vaalburg zelf ontwikkeld. Door de robottechniek, die sinds 2000 op de markt is, is deze in te passen in een bestaande machine. Dankzij deze machine zijn maar twee mensen nodig voor het planten.

 • Een detail van de rupsband. De rijbreedte is aan te passen door de bevestiging van het onderdeel aan het frame te veranderen. De huidige rijbreedte is 3 meter en 12 centimeter. Binnen deze breedte plant de machine zes rijen knolselderij. De oogstmachine sluit qua werkbreedte naadloos aan op deze werkbreedte. De plantomstandigheden zijn vandaag goed. De grond is mooi droog en goed voorbewerkt. Op de kleigrond van 35 tot 65 procent afslibbaar bepalen het weer en de voorbereidingen wanneer er geplant kan worden.

 • Het planten begint met het aanvoeren van de trays met plantjes. Deze plantjes zijn op een kwekerij ongeveer twee maanden geleden gezaaid in perspotjes. Elke tray bevat 285 perspotjes met evenveel plantjes. Een verreiker op het kopeind zet maximaal vier stellingen met trays op de plantmachine. Hiermee zijn zelfs de langste percelen van bijna een kilometer heen en weer rijdend te planten.


 • Het laden en lossen kost relatief veel tijd, vooral omdat één van de medewerkers van de machine af moet om nieuwe planten bij te rijden. Op de plantmachine staat medewerker Michiel. Efficiëntie van laden/lossen heeft veel invloed op de capaciteit van de machine. Verbetering heeft dan ook de aandacht.


 • Medewerker Frans zet de trays bij de invoerband van de robot. Elke van de zes robots heeft een eigen aansturing. In het midden zit een centraal paneel. Een aantal functies, zoals het starten, stoppen en lichten van de machine, gebeurt vanaf één paneel.

 • De robot brengt de plantjes zij-aan-zij op een transportbandje.

 • Bij het selectiepoortje ziet een oog of in alle kluiten wel een plantje zit. Ontbreekt er eentje, dan draait de band een moment sneller. Het resultaat is dat er geen lege plekken in de rij voorkomen.


 • Bovenaan liggen de plantjes zij-aan-zij klaar om naar de planter onder de machine te gaan. Een rubberen band brengt de plantjes naar beneden. Door het verschil in draaisnelheid tussen beiden, wordt op deze plek de plantafstand bepaald.

 • Het feitelijke planten van de knolselderij gebeurt hier. Een plantelement neemt het plantje over van de aanvoerband en zet deze in een sleuf (kouter). Twee plantwielen drukken de grond naast het plantje aan. De druk is te regelen, zodat de plantvastheid zeer nauwkeurig is uit te voeren.


 • Nadat de planten door de robot uit de trays zijn gehaald, gaan de lege trays ondersteboven onder de robots door zodat ze direct vrij van grond zijn. Een cilinder drukt de trays naar boven, waarna de medewerker ze terug in de stellingen zet.

 • Boven de lege trays die terugkomen uit de robot, onder de trays met planten die de plantmachine nog in moeten.

 • Tijdens het hele plantproces blijft de cabine van de plantmachine leeg. Alle belangrijke functies zijn vanaf de werkplek uit te voeren. Alleen op het einde van de rij, voor het keren van de machine, kruipt één van de twee medewerkers even in de cabine achter het stuur.

 • Het keren van de machine op de kopakker. De trays zijn bijgevuld en zes nieuwe rijen gaan de grond in.

 • Aan het einde van de dag zijn op 5 hectare bouwland 65.000 knolselderijplantjes per hectare gezet. Deze kunnen de hele zomer groeien. Vanaf september tot en met december wordt de knolselderij gerooid en opgeslagen of verwerkt. Vanuit de koeling proberen Ted en Nicoline Vaalburg een jaarrond het product te leveren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  wat een mooie foto's!!!!!!!!!!!!!!!
  gaaf man

 • no-profile-image

  l.visser

  Een mooie reportage Ted en Nicoline.
  Groetjes de vissertjes

 • no-profile-image

  Arjan Sonneveld

  Hoi Ted en Nicoline, lekker veel publiciteit zo de laatste weken. Ziet er goed uit. Ga zo door en noem ook de naam van de plantenkweker eens, hahaha?
  Arjan.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  1 ha per uur, 5 ha, hebben ze dan die dag maar 5 uur hoeven werken?

 • no-profile-image

  Mario & Marjolein VanderHulst

  Allememaggies, magistrale machine en dat zelf ontworpen!!. Veel sucseven en groetjes vanuit de USA.

 • no-profile-image

  ronald neijenhuis

  wil buxus planten poten 12.5 in en uit de rij kan dat met deze machine op meter bed is dat 64 planten

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.