Akkerbouw

Foto & video

Wortelen zaaien en stof voorkomen

Loonbedrijf De Vaat zaait Parijse wortelen. Een uiterst secure klus om een eenduidig gewas te krijgen. Tegelijkertijd wordt verstuiven tegengegaan zonder over de bedden te rijden.

Foto

 • Loonbedrijf De Vaat in Emmeloord (Fl.) zaait Parijse worteltjes bij H.S. Agri in Zuidlaarderveen (Dr.). Het gewas wordt geteeld voor groothandel Primofin.  Foto’s: Koos van der Spek, tekst: Jacco Keuper

 • De dalgronden rond Veendam is zeer geschikt voor de wortelteelt, omdat deze bestaat uit een mengsel van zand en veen. De teelt begint met het selecteren van de percelen en de keuze van het zaaizaad. Er is momenteel keuze uit vijf rassen. Op dit perceel wordt het ras Romeo gezaaid.

 • Zaaien gebeurt met precisiezaaimachines. Goed zaaien resulteert in een gelijkmatige opkomst. Dat is belangrijk omdat groeiverschillen minimaal moeten blijven. Anders komen grove en fijne planten door elkaar te staan. De grove zijn in het voordeel bij de concurrentie vanwege vocht. Daardoor nemen de groeiverschillen alleen maar toe.

 • Nauwkeurig word gekeken naar de diepte en de afstand van het zaad. De bedden zijn 3 meter breed en om de 5 centimeter is er een rij. Over 100 groeidagen moet het hele veld gelijkmatig vol zijn.

 • Vorig jaar werd een laagje drijfmest over het zaaibed gespoten om verstuiven tegen te gaan. Maar dat mag niet meer. Daarom is nu gekozen voor papiercellulose.

 • Papiercellulose, oftewel Stesam zoals de officiële merknaam luidt, is een residu uit de papierindustrie. Dat wordt door Van der Stelt vloeibaar gemaakt en aangevoerd met tankwagens. In de tussenopslag wordt het constant gemixt, anders zakt het uit. Het product is niet nieuw, in de bollenstreek wordt het al sinds 1995 ingezet om stuiven te verhinderen. Door het verbod op mest voor dit doel is de afzet van Stesam verdubbeld, volgens de leverancier.

 • Als Stesam niet steeds wordt gemixt, wordt het klonterig. Gemengd laat het product zich echter net zo goed verwerken als drijfmest.

 • Van der Stelt heeft verschillende sproeimachines om Stesam te verspreiden. Dit is een beddenwagen. Daarbij zit de sproeikop aan een lange sproeiboom, zodat niet over het gezaaide bed gereden wordt. Voor een goed sproeibeeld moet de teler bij de voorbewerking rekening houden met de windrichting.

 • De breedte van het sproeibeeld is afhankelijk van de lengte van het perceel. Op lange percelen wordt de werkbreedte versmald, zodat de wagen toch in één werkgang het eind van het perceel haalt. Afhankelijk van de grondsoort - hoe zwaarder de grond, hoe lager de dosering - wordt 10 tot 15 kuub per hectare gedoseerd. Het organische materiaal heeft geen bemestende waarde en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf.

 • De sporen die de vacuümtank maakt, worden met een cultivator gewist. Vervolgens gaat de zaaicombinatie er direct achteraan.

 • Afhankelijk van de windkracht kan de zaaicombinatie zes tot zeven bedden aanleggen voordat er weer stof moet worden bestreden. De ruim 21 hectare van het gewas bij H.S. Agri is slechts een begin. In totaal zaait loonbedrijf De Vaat in Emmeloord ongeveer 180 hectare Parijse worteltjes bij diverse akkerbouwers.

Of registreer je om te kunnen reageren.