Akkerbouw

Foto & video

Water uitrijden met bemester

Akkerbouwer Andre Capelle rijdt met een bemester water uit op 6 hectare cichorei en 5 hectare uien. Het resultaat: geen plassen.

Foto

 • Akkerbouwer André Capelle in Nagele (Fl.) heeft op zijn percelen last van droogte. Op sommige percelen zijn er problemen doordat een deel van de zaden droog ligt, terwijl andere zaden juist wel in vochtige grond liggen. Om het water goed te verdelen, rijdt Capelle met een bouwlandbemester water uit. Die methode heeft hij een enkele keer eerder gehanteerd.

  Foto's: Sytze Bakker, tekst: Jacco Keuper

 • Met de bemester rijdt hij ook vinasse en papierpulp uit.

 • De nacht voordat deze foto gemaakt is, viel er 2 millimeter regen. Daardoor liggen er, zoals te zien is, al veel zaden in een mooie, vochtige grond. Maar er zijn ook nog veel zaden die weer droog komen te liggen.

 • De bemester met een tank van 8 kubieke meter is goed wendbaar door de gestuurde achteras. Door de tandemas wordt voldoende draagvermogen gecreëerd.

 • Capelle rijdt het water uit op 6 ha cichorei en 5 hectare uien. Via een ketsplaat wordt het water over 3 meter per spuitmond verdeeld. Er zitten negen spuitmonden op een boom van 27 meter. Vanwege die breedte is het mogelijk om door de sproeisporen te rijden.

 • Per trek wordt er 12 kubieke meter water per hectare toegediend. Dit komt neer op 1,2 millimeter. Capelle rijdt twee rondjes op het perceel van 250 meter. Qua tijd kost het hem drie kwartier per hectare.

 • De ketsplaat zorgt voor de waterverdeling.

 • Door met veel water ineens te beregenen via de ketsplaten, is er minder kans op verwaaiing.

 • Capelle rijdt met behulp van gps. De hoeveelheid water is met de computer in te stellen.

 • Het resultaat van één keer een gang rijden, lijkt niet afdoende. De grond is net niet vochtig genoeg om in te trekken.

 • Daarom volgt direct een tweede ronde. In de tussentijd verdwijnt zo min mogelijk water in de lucht. Het watereffect wordt bovendien groter en komt uit op bijna 3 millimeter.

 • Ondertussen is Jeroen Nijenhuis van Agrifirm (links) langsgekomen om het resultaat te bekijken. Van Agrifirm kwam ook het advies om actie te ondernemen, omdat vooral bij cichorei en uien een tweewassig perceel problemen geeft bij onkruidbestrijding.

 • Na de tweede gift is het water beter de grond ingetrokken. Er zijn geen plassen en de grond is gelijkmatig beregend. Dit stimuleert ook een gelijkmatige opkomst van de gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.