Akkerbouw

Foto & video

Voorjaarswerk Noorden start langzaam

Maandag 29 maart maakte Boerderij een ronde langs akkerbouwers.

Foto

 • Afgelopen maandag heeft Boerderij weer het traditionele voorjaarsrondje langs de Noordelijke akkerbouwers gemaakt, het zuiden volgt later deze week. Hier een indruk van de activiteiten in de Noordelijke provincies.

  In het Drentse Rogat trekt Rick ten Wolde een perceel zandgrond los. Onderin is de grond nog vrij nat. Na het lostrekken moet het perceel worden geploegd. Het is de bedoeling dat er deze week nog aardappelen op gepoot worden. Als het weer het toelaat.

  Foto’s: Hans Prinsen en Tekst Hilko Bos

 • Hans Schnieders in Ter Apel (Gr.) zaait een perceel zomergerst. De zanddalgrond is vooraf alleen met een vastetandcultivator bewerkt, maar het zaad komt er niet goed onder. “Daarom bewerk ik het perceel na het zaaien nog een keer met de cultivator”, licht Schnieders toe.

 • Erik Timmer van loonbedrijf Harm Kuper bemest voor akkerbouwer Arjan Timmerman een perceel met varkensdrijfmest in het Drentse Roswinkel. Het bemesten loopt hier mooi. Op andere percelen is het vaak nog behoorlijk nat. Het mest uitrijden ligt daardoor iets achter op schema.

 • In het Groningse Uithuizen zaait Gerald Persoon een perceel in met zomergerst. Vorige herfst werd het perceel lichte zavel gewoeld en gekilverd. Daarna was het te laat om nog wintertarwe in te zaaien. Nu woelt en zaait Persoon in één werkgang, met goed resultaat.

 • Bij Oosternijkerk (Fr.) ploegt Jouke Hoekstra zijn laatste perceel dit voorjaar. De rest ligt al om. Dit perceel is wat natter, maar de akkerbouwer wil het nu afmaken. Op het bonte perceel heeft de trekker het in de laagten duidelijk zwaarder. Dat is duidelijk te horen en te zien aan de rookpluim die uit de uitlaat vliegt.

 • Alco de Jong in Sint Annaparochie (Fr.) benutte het relatief mooie weer om onkruid dood te spuiten op een perceel. Dit stuk wordt voorafgaand aan de bietenteelt niet geploegd, maar alleen een paar keer met de cultivator bewerkt. Daardoor blijven onkruiden en graspollen bovenin en lopen snel weer uit. Om dat een halt toe te roepen spuit de akkerbouwer nu 3,5 liter Roundup per hectare.

 • In Creil (Fl.) zaait Hans Muis van loonbedrijf Oegema-Wieringa een perceel zaaiuien van Johan Oppenhuizen. De grond is twee weken geleden geploegd en vlak voor het zaaien in een keer met de rotoreg klaargelegd. Het ligt er nu goed bij. Oppenhuizen wil de grond niet te fijn hebben, omdat het risico van dichtslaan dan te groot is.

Of registreer je om te kunnen reageren.