Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Nieuw gps-plantsysteem op proefvelden

Medewerkers van Kweekbedrijf IJsselmeerpolders poten aardappelen heel precies met behulp van gps op proefvelden van NAK agro.

Foto

 • Medewerkers van Kweekbedrijf IJsselmeerpolders, het kweekbedrijf van handelshuis Den Hartigh in Emmeloord, pootten vorige week aardappelen op proef- en vermeerderingsveldjes. Dit gebeurde op het proefbedrijf van NAK Agro. De medewerkers planten 1.470 rassen en 15.000 eerstejaars zaailingen. Nieuw is dat niet alleen het ruggen trekken met behulp van gps gebeurt, maar dat ook de gaten voor de plantafstand gps-gestuurd geponst worden.  Tekst: Luuk Meijering, foto's: Den Hartigh

 • Voor aan de trekker hangt een multivator die de grond pootklaar legt en de ruggen trekt. Met de gps-gestuurde ponsmachine worden in dezelfde werkgang de gaten geponst waarin de aardappelen moeten komen. De ponsmachine is ontwikkeld door Mechatec uit Tollebeek, in samenwerking met Arie de Groot van NAK Agro.

 • De ponsmachine ponst met behulp van gps de pootgaten. De machine kan de gaten op iedere gewenste afstand maken. Voor de pootgoedvermeerdering is dat 25 centimeter, voor de consumptieproefvelden 30 centimeter. Dankzij de gps-aansturing staan de aardappelen niet alleen in de lengte in een rij maar ook overdwars.

 • De aardappelen voor de pootgoedvermeerdering worden in kiembakjes voorgekiemd in een kas. De grootte van de partijen varieert van één knol tot 1.000 knollen.

 • Tien derdejaarsstammen samen in één kiembakje. De andere helft van dezelfde stam wordt niet voorgekiemd. Dit is om het verschil per ras te onderzoeken.

 • De proefveldjes worden gepoot met een speciale, door Jan Boer van Den Hartigh ontwikkelde pootkar. De medewerkers kunnen hierop zitten en de aardappelen in de voorgeponste gaten leggen. Met z’n tweeën verdelen ze de aardappelen over vier ruggen. Dit gaat veel gemakkelijker dan voorheen, toen moesten ze de aardappelen poten al kruipend over het hele proefveld.

 • Een kleine trekker is sterk genoeg om de pootkar tussen de ruggen door te trekken. De volle kiembakken worden vanaf een ernaast rijdende dieplader op de pootkar gezet. De lege bakken worden later opgehaald.

 • Bij elkaar zijn zes mensen nodig om te poten: één op de ponsmachine, één op de kleine trekker, twee op de pootkar en twee voor de aanvoer van de aardappelen. Zonder de pootkar zouden twee mensen extra nodig zijn om het werk rond te zetten. Jacob Eising van Den Hartigh schat dat zij met de nieuwe combinatie in dezelfde tijd een kwart meer doen dan voorheen.


 • Bij de kleinere veldjes met nieuwe rassen poten de medewerkers maar in één rug. Het proefveld van bijna 3 hectare is in drie dagen gepoot. Voorheen duurde dit een hele week. Dus alles is recht in de rug, op exacte afstand en met minder mensen in een kortere tijd gepoot.

 • Na gedane arbeid smaakt de koffie goed


Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vincent

  Hey waar is de kisten sjouwer, Sebastiaan!?

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Jan (Boer), zie ik het nou goed dat Jaap ook nog steeds van de partij is voor het Kweekbedrijf ?
  Mooie tijden waren dat destijds toen wij veel voor jullie werkten.
  In ieder geval de groeten vanuit hier.

  Jan Zonderland

Of registreer je om te kunnen reageren.