Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Akkerbouwer investeert in zonne-energie

Maatschap Schuringa in Tollebeek (Fl.) investeerde in zonne-energie. De bank financieert het project voor 100 procent op basis van de toegezegde subsidie van €110.000.

Foto

 • Jan Schuringa heeft samen met zijn vrouw Janet een akkerbouwbedrijf in Tollebeek (Fl.). In totaal teelt hij 17 hectare pootgoed. Daarnaast heeft hij een tweede tak met landbouwstofzuigers, monsterbakken en kistenkantelaar met Agrodust.

  Foto's: Sytze Bakker, tekst: Karin Oonk-Nooren

 • Deze winter zijn op zijn bestaande pootgoedschuur zonnepanelen aangebracht. Jan Schuringa was een van de gelukkigen die subsidie ontving.

 • Het dak van zijn schuur was op het zuiden gericht. Dit geeft het hoogste rendement. In totaal zijn op het dak van 190 m2 108 zonnepanelen aangebracht. In totaal ontvangt de akkerbouwer in 14 jaar tijd €110.000 van de overheid.

 • De panelen zijn met een profielsysteem strak naast en boven elkaar gemonteerd op het dak. De pvc-buis leidt de bekabeling naar beneden naar de omvormers.

 • De omvormers dienen ervoor om de stroom om te zetten van gelijkstroom naar wisselstroom en om de stroom zo efficiënt mogelijk te leveren aan het net.

 • De groene lampjes geven het rendement aan op het tijdstip van de dag. Hier rond 2 à 3 uur in de middag is het rendement 50 procent Als de zon er recht op staat (om 12 uur) is het rendement het hoogst en kan 100 procent gehaald worden.

 • Met een lange dikke kabel gaat de stroom naar de meter toe in het magazijn van de domeinschuur. Hier is een extra meter geïnstalleerd.

 • De meter rechts meet de toevoer van de zonnepanelen De linker meter meet de verbruikte stroom op het bedrijf. Een schakelaar zorgt ervoor dat als er op het bedrijf geen verbruik is, de stroom geleverd wordt aan het openbare net. Enexis betaalt de akkerbouwer voor de geleverde stroom.

 • De kosten van de installatie zijn ongeveer even hoog als de totale subsidieopbrengsten gemeten over 14 jaar. De bank financiert het project voor 100 procent. De meerwaarde komt doordat de akkerbouwer vergoeding voor de geleverde stroom ontvangt en doordat hij minder stroom hoeft af te nemen van het net.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  wm

  mag dakgoot ook wel schoonmaken

Of registreer je om te kunnen reageren.