Akkerbouw

Foto & video 1295 x bekeken

Tarwe staat er goed op

De tarwe van Tino van Dijk in Dronten (Fl.) kwam goed onder de sneeuw vandaan. Ook het zaad op zijn laat gezaaide perceel is inmiddels gekiemd. Nu moeten alleen de ganzen nog wegblijven.

Foto

 • Tino van Dijk (31) heeft samen met zijn moeder een akkerbouwbedrijf van 54 ha in Dronten (Fl.). Met 18 ha is pootaardappelen het hoofdgewas op de kleigrond van 25 tot 40 % afslibbaar. Daarnaast teelt hij suikerbieten, tarwe, zaai- en zaaduien.
  Foto's: Kastermans fotografie en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Van Dijk gebruikt het adviesprogramma MasterLink voor zijn teeltadvies. Hij gebruikt het programma sinds twee jaar. Aanvankelijk gebruikte hij alleen de bemestingsmodule van het programma. Maar inmiddels gaat het ook om de modules voor de gewasbescherming en sinds vorig seizoen past hij eveneens de beregeningsmodule toe.

 • De adviezen van het adviesprogramma zijn voor de teler leidend bij de bepaling van het spuitmoment. Wel speelt hij soms naar eigen inzicht wat met de doseringen. De resultaten van het programma zijn goed. Behalve een keertje langs de singel heeft hij geen phytophthora gehad.

 • Spuiten doet de akkerbouwer zelf. Hij gebruikt een gedragen spuit van 21 meter breed. Hij maakte er zelf een ‘zelfrijdende spuit’ van door er een Ford 4000 uit 1971 vast voor te zetten. Zo hoeft hij gedurende het seizoen niet meer de trekker van de spuit los te koppelen.

 • Dit seizoen gaat Van Dijk wederom werken met de elektronische beregeningssensor van Dacom. Hoewel hij in droge perioden iedere dag kijkt naar welk advies het programma geeft, is het advies voor hem niet bindend. In de periode van de knolzetting is vocht enorm belangrijk. Maar beregen je te laat, dan is de kans op groeischeuren veel groter.

 • In totaal teelt Van Dijk 9,5 ha uien. 2,5 ha hiervan zijn zaaiuien die hij opslaat in eigen bewaring. De overige 7 ha zijn zaaduien voor de Groot & Slot (5 ha) en Jonika (2 ha). De zaaduien zijn bestemd voor de productie van zaaizaad. In dit geval gaat het om een Amerikaanse moederlijn.

 • De zaaduien moeten nog kunnen schieten. Immers, de ui is een tweejarig gewas. Pas in het tweede jaar wordt zaad gevormd. Daarom kan Van Dijk de uien niet behandelen met MH. In de bewaring vormt geeft geen problemen. De uien gaan uiterlijk in februari weg.

 • De uien die momenteel nog in de schuur liggen, zijn bestemd voor de Groot en Slot. Ze worden opgehaald in kuubskisten, waarna ze naar de productielocatie gaan in Zuid-Europa. Voor de teelt van zaaduien is een AM-vrijverklaring nodig. Immers het gaat om de productie van uitgangsmateriaal. Maar omdat Van Dijk ook pootgoed teelt, beschikt hij hier al over.

 • Na twee maanden was eind februari eindelijk de sneeuw weg. Dit perceel tarwe is al half oktober gezaaid. De voorvrucht was bieten, maar die gingen al weg met de eerste levering.

 • De tarwe staat er goed bij. Dit in tegenstelling tot een later in december gezaaid perceel. Dat kwam zwart onder de sneeuw vandaan. Inmiddels heeft Van Dijk gekeken op het veld. Er zitten al kiemen van 2 centimeter aan. Waarschijnlijk staan deze met de hogere temperaturen alsnog snel boven.

 • Ganzen geven steeds meer problemen, ook in de Flevopolders. Toen van Dijk merkte dat deze dieren al een plek hadden kaalgevreten in het perceel, haalde hij snel een knalapparaat op.

 • De meeste werkzaamheden voert de akkerbouwer zelf uit. Hij deelt de machines met een buurman. Deze samenwerking is tientallen jaren terug ontstaan en werkt tot nu toe naar tevredenheid.

 • Een lage luizendruk en rhizoctoniabestrijding is voor de pootgoedteler van groot belang. Daarom gebruikt hij tijdens het poten Amigo en Moncereen. Dit dient hij toe zowel voor als op de knol.

 • Het pootgoed levert de teler aan Stet Holland. Hij teelt onder meer de rassen Bellini en Spunta. Het pootgoed koopt hij aan als S. Hij vermeerdert dat in enkele jaren door tot E-pootgoed.

 • Zelf heeft Van Dijk geen sorteerinstallatie. Het sorteren gebeurd bij DSS Opslag in Dronten. Daar wordt het grootste deel van de aardappelen ook opgeslagen in de mechanische koeling. Inmiddels is al zijn pootgoed al weg naar overzeese exportbestemmingen. Alleen zijn eigen uitgangsmateriaal staat nog in de koeling.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.