Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Stammenpootgoed voorkiemen

Erik Juurlink teelt op 5 ha stammenpootgoed. Hij heeft het pootgoed in gaasbakjes weggezet om het te kunnen voorkiemen.

Foto

 • Erik Juurlink heeft een akkerbouwbedrijf van 30 ha in Slootdorp in de Wieringermeer (N.-H.). Op de grond van ongeveer 15 % afslibbaar teelt hij 5 ha pootaardappelen, 5 ha tulpen, 6 ha spinazie voor zaadteelt, 4 ha chichorei, 2 ha zaaiuien en ongeveer 8 ha wintertarwe.
  Foto's: Fotostudio Wick Natzijl en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Juurlink is een traditionele stammenteler. Hij teelt de aardappelen voor handelshuis Van Rijn. De akkerbouwer maakt geen gebruik van in-vitrovermeerdering, omdat traditioneel vermeerderde rassen naar zijn mening sterker zijn. Daar komt bij dat hij met name rassen teelt die bij in-vitrovermeerdering veel mutanten geven.

 • De akkerbouwer teelt stammenpootgoed van drie rassen. Dit jaar zijn dat Satellite (chips), Inova (een Nicola-achtige tafelaardappel) en een nieuw ras dat alleen nog maar een nummer heeft. Op dit moment is de akkerbouwer bezig al het stammenpootgoed in houten gaasbakjes te draaien om het voor te kiemen.

 • Voorkiemen vindt Juurlink belangrijk omdat de aardappelen dan nog sneller groeien in het voorjaar. Als de grond op temperatuur is, staan de aardappelen in een dag of negen boven. Zo houdt de akkerbouwer het teeltseizoen kort en is de kans op aaltjesvermeerdering het kleinst.

 • Al het pootgoed van Juurlink heeft deze winter in de koeling gestaan bij 3 tot 3,5 graden. Het heeft geen behandeling met Talent gehad. Een week voor het opkisten haalde de akkerbouwer het pootgoed uit de koeling en liet hij het rustig ‘op adem komen’. Inmiddels is het pootgoed opgewarmd tot circa 8 graden.

 • Zodra de kist gekanteld is in de voorraadbak begint het proces. Alle machines zijn van de akkerbouwer zelf. De meeste worden ook gebruikt in de bollenteelt. De akkerbouwer heeft de lijn zo kort mogelijk gemaakt. Hierdoor is de kans op beschadiging het kleinst.

 • Bijzonder aan Juurlinks installatie is deze egelband met daarboven vijf achter elkaar geplaatste ‘bezems’. Dit is bedoeld om de eerste spruitjes te beschadigen. Zo probeert de akkerbouwer het knolaantal uiteindelijk te verhogen.

 • Na de egelband komen de aardappelen in de voorraadbak terecht die naar de doseermachine gaat. In ieder kistje gaat 17 kilo. De teler kiest overigens bewust voor voorkiemen in houten gaasbakken. Joppezakken is een alternatief, maar het grote nadeel daarvan vindt Juurlink dat je dan een slechte aardappel niet uit de zak kan pakken. Zodra je de zak open trekt kan de zieke knol gemakkelijk meerdere aardappelen infecteren.

 • In het vullen van de kistjes is Juurlink erg handig. Met zijn voet drukt hij op een pedaal, zodat automatisch 17 kilo in het kistje komt. Tegelijkertijd met het vullen haalt hij er een enkele verkeerde of zieke knol uit die bij het sorteren eerder in de winter over het hoofd is gezien.

 • De volle kistjes stapelt hij op een pallet. Hij gebruikt bij het vermeerderen drie verschillende maatsorteringen, de 28-35, 35-50 en de 50-op. Het proces vraagt heel wat oplettendheid. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de verschillende jaargangen, maatsorteringen, laat staan rassen vermengd worden.

 • Bij iedere nieuwe stam en maatsortering telt Juurlink hoeveel knollen er in een kist zitten. Zo rekent hij uit hoeveel meter hij kan volpoten met dit ras en kan hij een optimale planning maken. In het voorjaar sluit de akkerbouwer namelijk een contract af met Van Rijn over de hoeveelheid stammenpootgoed die hij mag produceren. Heeft hij te veel pootgoed geproduceerd, dan wordt dit afgezet als E-pootgoed. Om er zeker van te zijn dat hij nooit te weinig produceert, plant hij altijd ruimschoots meer dan in zijn contract staat.

 • Inmiddels is de stammenteler al bijna klaar met het vullen van de kistjes. Uit een snelle rekensom blijkt dat hij zo’n 1.700 gaasbakken moet vullen. De teler gebruikt relatief veel pootgoed. Hij plant ongeveer zes knollen per meter. Hierdoor krijgt hij een uniform product. De kosten voor het dichte poten zijn relatief gering. Het boven zijn contract geteelde pootgoed kan hij slechts afzetten als E-pootgoed voor een veel lagere prijs. Minder telen is geen optie, omdat hij dan bij een eventuele afkeuring of ander incident zijn contract niet kan volleveren.

 • Het is van groot belang dat de teler tijdens het poten nog weet hoeveel van wat waar staat. Vandaar de vele labels in de kistjes. In dit geval gaat het om een Inova-stam uit 2007. Dit is een driejarige stam. Het pootgoed dat de teler hiervan oogst (vierdejaars), gaat weg als S-pootgoed. Eventueel vult hij dit aan met pootgoed uit het derde jaar.

 • Zodra de buitentemperaturen iets oplopen en vooral de nachtvorst voorbij is, zet de teler de pallets met gaasbakken in deze kas. Alle aardappelen krijgen zo licht en warmte. De kas is redelijk geconditioneerd en, heel belangrijk, alle aardappelen blijven droog.

 • Juurlink laat nog even zien dat je als stammenteler ook wel eens pech hebt. Dit is een tweedejaars stam. Maar helaas, de markt heeft geen belangstelling meer voor dit ras. Dat is extra jammer omdat dit een ras was met een brede aaltjesresistentie. Maar hiervoor is al het werk dus voor niets geweest.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jos Scholtens

  Wij zijn gebeld voor een reportage bij een van onze telers in verband met het voorkiemen van het pootgoed. Dit is uiteindelijk gebeurd bij de Fam Juurlink aan de Dolfijnweg te Wieringerwerf.

  Mooie foto's. Is het mogelijk dat wij deze foto's ook kunnen krijgen? Misschien kunnen we een aantal gebruiken voor onze website.

  Ons bedrijf heet sinds 2 jaar Van Rijn KWS bv. In de tekst werd nog gesproken van Handelmaatschappij van Rijn.

  Graag hoor ik van U

Of registreer je om te kunnen reageren.