Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Russische satellieten helpen akkerbouwer

Tussen de hellingen en langs de bosranden valt de gps-ontvangst op de trekker regelmatig weg. Met Glonass steken de Russen akkerbouw Louis Huls nu de helpende hand toe.

Foto

 • Louis Huls (62) heeft in het Zuid-Limburgse Libeek-Sint Geertruid een akkerbouwbedrijf van 110 hectare. Bouwplan: aardappelen, tarwe, brouwgerst en suikerbieten. Om de 33 meter brede Amazone-veldspuit accuraat te laten spuiten, kocht hij afgelopen jaar een Trimble gps-systeem met de mogelijkheid van automatisch in- en uitschakelen van de spuitboomsecties en autopilot. Tussen de hellingen en langs de bosranden valt de ontvangsteenheid op de trekker echter regelmatig buiten het bereik van de minimaal vier noodzakelijke Amerikaanse gps-satellietsignalen. Met Glonass steken de Russen Huls nu de helpende hand toe.  Tekst: Guus Queisen, foto's: Marcel van Hoorn

 • Tussen de hellingen en langs bosranden dringen slechts twee of drie van de minimaal vier noodzakelijke satellietsignalen door tot de ontvanger op de trekker. Bij minder dan vier satellietsignalen werkt het systeem niet. Oorzaak van de slechte ontvangst is dat de ontvanger op de trekker alleen voldoende signalen oppikt als hij loodrecht staat. Rijdt hij schuin op de helling, dan krijgt de ontvanger geen contact met alle satellieten.

 • Trimble-leverancier David Smeets (rechts) uit het Belgisch-Limburgse Moelingen vond een oplossing in Glonass, de Russische tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem. Door beide systemen te combineren bepalen nu gemiddeld acht tot twaalf satellieten de positie van de tractor van Huls.

 • David Smeets moest de software van de ontvangstapparatuur en het basisstation op de trekker van Huls upgraden om de gps-apparatuur ook door de Russische satellieten te laten vinden. Huls moest bovendien een speciale ontvanger aanschaffen.

 • Het upgraden van software vond plaats op de trekker van Huls.

 • Met hulp van de Russische satellieten zaaide Huls ruim 4 hectare Tybalt-zomertarwe.

 • Het perceel was eerst bestemd voor de teelt van witlofpennen door een collega. „Door de lage prijzen heeft deze zich bedacht. Daarom zaai ik nu Tybalt-zomertarwe”, verklaart Louis Huls.

 • Door de signalen van de Amerikaanse navigatiesatellieten te combineren met de Russische beschikt Huls op elke akker over een nauwkeurige plaatsbepaling. De trekker bepaalt zelf hoe de akker het efficiëntst kan worden ingezaaid.

 • Met behulp van niet vier maar acht tot twaalf satellieten zaait Huls nu heel nauwkeurig de tarwe.

 • Door gebruik te maken van gps is de zaaimachine niet uitgerust met rijmarkering.

Eén reactie

 • no-profile-image

  gurbe

  Ze lopen een beetje achter bij Trimbele topcon werkt al 5 jaar met glonas.

Of registreer je om te kunnen reageren.