Akkerbouw

Foto & video

Rhizoctonia voorblijven

Zo behandelen twee bedrijven het pootgoed in de schuur.

Foto

 • Bram Kemmeren in Tollebeek (Fl.) behandelt dit jaar 60 ton eigen pootgoed tegen rhizoctonia. Vaste medewerker Herjan Hooyer (rechts) helpt hem hierbij. In totaal teelt Kemmeren 21 hectare pootaardappelen. Daarnaast bestaat het bouwplan uit uien, bieten, witlof, peen en graan.

  Foto's: Sytze Bakker, tekst: Hilko Bos

 • Het is voor het eerst dat Kemmeren zijn uitgangsmateriaal op deze manier behandelt. Normaal gesproken heeft de akkerbouwer weinig last van rhizoctonia, maar dit jaar is er meer aantasting op het uitgangsmateriaal dan normaal. Vandaar deze extra behandeling. Bij het poten volgt nog een grondbehandeling met 3 liter Subliem per hectare.

 • De pootgoedbehandeling wordt gecombineerd met het omstorten van het pootgoed. Zo kost het relatief weinig tijd.

 • Voor het omstorten en behandelen is een korte lijn voldoende. De rollenband met Mafex-vernevelaar is gehuurd bij Agrifirm. De capaciteit is 6 ton per uur. Op een dag zijn alle 60 ton behandeld.

 • Na de kistenkantelaar en een tussenbunker gaan de aardappelen via een zeefbandje naar de aanvoerband van de rollenband. Het zeefbandje haalt nog wat losse grond uit de partij aardappelen. Hoe minder grond in de partij, hoe beter de behandeling tot haar recht komt.

 • De kast die de dosering regelt. Op het blik staat een duidelijk afleesbare maatverdeling ter controle. De aardappelen worden behandeld met 0,2 liter Monarch met daarbij 0,2 liter water per ton. Door deze kleine hoeveelheid worden de aardappelen niet nat.

 • Boven de rollenband hangen twee schijfvernevelaars, die de aardappelen rondom benevelen.

 • Via een valbreker komen de behandelde aardappelen in de kist terecht. Na behandeling komen de aardappelen weer voor de drukwand te staan. Momenteel zijn de aardappelen 5 à 6 graden.

 • Ook op het akkerbouwbedrijf van Adri ten Brinke in Creil (Fl.) is pootgoed tegen rhizoctonia behandeld met 0,2 liter Monarch per ton. Ten Brinke behandelt al zijn uitgangsmateriaal plus nog 60 ton voor derden. In totaal 400 ton.

  Bij het poten vindt aanvullend nog een grondbehandeling plaats met 3 liter Subliem per hectare. “Maar alleen een grondbehandeling is niet voldoende, daarvoor is de rhizoctonia-druk te hoog”, aldus Ten Brinke.

 • Medewerker Kees Maes kantelt de kisten in de stortbak. De capaciteit van de behandeling is 15 ton per uur. De opstelling is zo gekozen dat er tussendoor ook gesorteerd kan worden, door de productband van de stortbak de andere kant op te laten draaien.

 • Vanaf de stortbak gaan de aardappelen met een transportbandje omhoog. Hier wordt een partij Fontanes behandeld. Later volgen ondermeer Spunta, Agata, Manitou, Madeleine, Romano, Agria en Marfona. Niet alleen het zelf vermeerderde pootgoed wordt behandeld, ook de aangekochte S’en.

 • In de ‘Pieperdoes’ wordt het middel via twee schijfvernevelaars op de aardappelen gespoten. Ten Brinke past deze manier van behandelen al langer toe. De vernevelaar huurt hij van zijn broer, die leverancier is van gewasbeschermingsmiddelen.

 • De Monarch wordt in een jerrycan bijgevuld. De hele behandelunit is op een transportkar gebouwd.

 • Na behandeling komen de aardappelen via een valbreker weer in de kist terecht.

 • Helemaal droog zijn de aardappelen niet meer na de behandeling. Het witte middel is duidelijk zichtbaar op de knollen.

 • Na behandeling gaan de kisten weer terug de koeling in, bij 3,5 graden.

Of registreer je om te kunnen reageren.