Akkerbouw

Foto & video

Land klaarmaken met 0,35 bar

Frank de Maat in Waterlandkerkje (Zld.) heeft donderdag 25 maart 5 hectare uitjes gepland en 8 hectare gezaaid. De dag ervoor had hij al 7 hectare bieten gezaaid.

Foto

 • Frank de Maat in Waterlandkerkje (Zld.) heeft donderdag 25 maart 5 hectare uitjes gepland en 8 hectare gezaaid. De dag ervoor had hij al 7 hectare bieten gezaaid.

  Foto’s: Duo Foto V.O.F en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Woensdagochtend 24 maart probeerde de akkerbouwer voor het eerst het land klaar te leggen. Dat ging goed. Direct besloot De Maat al het bietenland klaar te leggen, daarna het land voor de plantuien en vervolgens ’s avonds nog dat voor de zaaiuien. Zijn planning was dat donderdag zowel de bieten, de zaaiuien als de plantuien de grond ingingen. Gelukkig werden de bieten woensdag al gezaaid, want anders werd het wel heel hectisch.

 • Het lukte de akkerbouwer het land in één werkgang klaar te leggen. Zelfs op het nattere, pas geploegde stuk ging het voorspoedig. Voor op de combinatie had De Maat een koppensneller van Steketee en achterop een Maxisprint van dezelfde fabrikant. Door met dubbellucht te werken, kon hij de bandendruk achter tot 0,35 bar laten zakken. “Normaal zouden de banden dan op de velgen lopen, maar met dubbellucht geeft dat geen probleem.”

 • Donderdagochtend om 6.00 uur kwam de loonwerker het erf opgereden. Nadat de zaaimachine aangekoppeld was, ging het zaaien van start.

 • Dit jaar zaait de akkerbouwer voor het eerst op 2,25 meter. Er komen acht rijen op een bed. De Maat koos voor dit systeem, omdat de loonwerker dit voor het eerst aanbiedt. Anders had hij voor 5x1 gekozen op een bed van 1,5 meter. Hij hoopt dat het 8 procent grotere teeltoppervlak ook meeropbrengst geeft.

 • Hier controleert de akkerbouwer de zaaidiepte. Het zaad ligt 2 tot 3 centimeter diep. 80 tot 90 procent van het zaad ligt in de vaste grond.

 • De akkerbouwer zaait twee rassen van Hoogzand-uienzaad. Het gaat om het vrij vroege Julia en het iets latere Donna. Van Julia heeft hij 4,2 eenheden gezaaid en van Donna 3,9. Dit omdat de uien van vroegere rassen vaak niet zo grof groeien en daardoor voor een goede opbrengst beter wat dikker gezaaid kunnen worden.

 • Zodra het ras Donna in de grond zat, maakte de loonwerker de zaaimachine schoon om het vroegere ras Julia te zaaien.

 • In de zaaiuien experimenteert de akkerbouwer dit jaar met Powerstart. In beide rassen heeft hij een omgang Powerstart gegeven. Gedurende het seizoen wil hij de groei van het gewas volgen en tijdens de oogst doet hij een opbrengstmeting. Daarna beslist hij of hij volgend jaar al zijn uien behandelt.

 • Het zaaien ging heel voorspoedig. Rond 10.00 uur zaten de uien er al in. De combinatie zaaide dan ook ruim 2 hectare per uur. Ondertussen arriveerde om 9.00 uur de andere loonwerker om de uitjes te planten.

 • Ook het planten ging voorspoedig. De grond valt mooi dit jaar. De teler maakte de grond 7 tot 8 centimeter diep los. Loonwerker Goedhals plantte de uien met een Ford op dubbellucht.

 • Ook hier een controle. De uitjes liggen 2 tot 3 centimeter diep en zijn dus goed afgedekt. Verder telt De Maat hoeveel uitjes op een meter liggen. Dat zijn er ongeveer 24.

 • Het vullen van de machine. De uitjes heeft de akkerbouwer woensdag opgehaald. Een week eerder had hij dat ook al eens gedaan, maar toen vielen de weersomstandigheden tegen. Hij bracht ze terug naar de leverancier, waar ze weer belucht konden worden.

 • Het plantgoed van het ras Sturon is duidelijk wat minder grof dan andere jaren. De Maat telde drie keer en kwam steeds uit tussen 500 en 515 uitjes per kilo.

 • Sturon is een wat later plantuienras. Om ze toch voldoende vroeg te kunnen oogsten, liefst half juli voor de vroege zaaiuien, plantte De Maat wat meer kilo’s. Hij was 1.610 kilo per hectare kwijt. Normaliter is dat 1.400 tot 1.500 kilo.

 • ’s Avonds zaten zowel de plant- als de zaaiuien erin. Drie dagen na het zaaien viel er een buitje van 7 millimeter. Ideaal voor de kieming en zeker ook voor de onkruidbestrijding. Vlak daarvoor gaf de akkerbouwer driekwart liter Stomp in de zaaiuien. In de plantuien combineerde hij 1 liter Stomp met 2 liter Boxer. De plantuien zijn wat sterker en kunnen wat meer hebben.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.