Akkerbouw

Foto & video

Eerste aardappelen al gepoot

De voorjaarszon maakt het poten van de eerste aardappelen mogelijk. Direct na het poten zijn ze ondergedekt met plastic. Akkerbouwer Gunter hoopt in juni te oogsten.

Foto

 • Firma Gunter in Sint Annaland (Zld.) greep het mooie weer van deze week aan om de eerste 5 hectare aardappelen te poten in de lichte kleigrond. Henk Gunter, chauffeur van de pootcombinatie, runt het akkerbouwbedrijf samen met zijn broers Adrie en Wim. Naast aardappelen telen ze bloembollen, snijbloemen en witlof. Daarnaast hebben de broers een loonwerktak.

  Foto’s: Bert Jansen. Tekst: Hilko Bos.

 • Grondbewerking en poten gebeurt in één werkgang.

 • Medewerker Jaap Moerland houdt een oogje in het zeil achterop de pootmachine.

 • Al het pootgoed wordt voorgekiemd in kiembakjes en in kiemzakken.

 • Martien Gunter, de oudste zoon van Henk, kiept de kiembakjes vanaf de wagen leeg in de bak van de shovel.

 • De shovel kiept de aardappelen vervolgens rechtstreeks in de pootmachine.

 • Henk Gunter verstelt de sensor van de pootband, nadat overgestapt is van Frieslanders naar Doré’s. Het laatste ras heeft fijnere knollen. De sensor zorgt dat de laag aardappelen op het aanvoerbandje niet te dik wordt, om het afbreken van kiemen te voorkomen.

 • De grond is op maandag 8 maart geploegd, woensdag werd er gepoot. Gemiddeld heeft het perceel een afslibbaarheid van 15 procent. Hier, voorop het perceel, is de grond wat zwaarder. Gunter noemt de structuur van de grond redelijk. Door het mooie weer na het ploegen is de grond mooi droog en goed te bewerken.

 • De pootbedbereiding gebeurt in een werkgang met het poten. Hiervoor gebruikt de akkerbouwer een frontfrees, die zo’n 15 centimeter diep freest.

 • Tijdens het poten vindt geen knol- of grondbehandeling plaats. Bemesting gaat via kunstmest die na het ploegen en voor het poten verstrooid is.

 • In november kregen de akkerbouwers hun pootgoed binnen. Half januari bleek dat het pootgoed te erg aangetast was door zilverschurft om uit te poten. Ze kochten nieuw pootgoed waarop met veel warmte nieuwe kiemen werden ‘gestookt’.

 • Achter de pootmachine is een kap van een ruggenfrees gemonteerd. Die aardt de ruggen meteen aan. Gunter freest de aardappelen later dan ook niet meer aan. De akkerbouwer wil de grond in het voorjaar ontzien: hoe minder werkgangen, hoe beter.

 • Na het poten worden de aardappelen afgedekt.

 • De afdekfolie is speciaal bestemd voor de aardappelteelt. Gaatjes in de folie zorgen voor ventilatie.

 • Het afdekken kost aardig wat tijd en mankracht. Het plastic wordt aan de randen vastgelegd met grond. Het poten begint dit jaar iets later dan normaal. Gemiddeld start het poten in de derde week van februari, schat de akkerbouwer. Toch zegt dit nog weinig over wanneer de aardappelen gerooid kunnen worden, dat hangt helemaal af van het weer de komende maanden. Het belangrijkste is dat er geen nachtvorst meer komt, dat kan een flinke terugslag geven.

 • De akkerbouwers laten het plastic ongeveer de eerste week van mei liggen. Tot die tijd worden de aardappelen niet gespoten tegen phytophthora. Rond 1 juni hoopt Gunter de eerste aardappelen te rooien.
  Bekijk ook foto's van het planten van de eerste plantuien »
  Vorige week zijn al uien en wortels gezaaid »

Of registreer je om te kunnen reageren.