Akkerbouw

Foto & video

Automatisch uienplantjes poten

De interesse voor het planten van zaaiuien neemt toe, maar planten kost veel tijd.

Foto

 • De akkerbouwers Warner Boonman (midden) en zijn vader Wim Boonman (rechts) telen samen met Jan Boone (links) van uiensorteerbedrijf Bowa ruim 3 hectare rode zaaiuien die in perspotjes opgekweekt zijn. De familie Boonman runt een bedrijf in het Zeeuwse Nisse. Akkerbouw vormt de hoofdtak, maar de fruitteelt speelt een steeds grotere rol op het bedrijf.
  Foto's: Peter Roek en tekst: Hilko Bos

 • Het is het tweede jaar dat de ondernemers zaaiuien uitplanten die in de kas opgekweekt zijn. De teelt is een onderdeel van een teeltproef waaraan ook de Australische machinefabrikant Transplant Systems en de kweekbedrijven West Plant Limburg en WPK meedoen. In Zeeland worden bij diverse telers ongeveer 2 miljoen planten uitgepoot.

 • De plantjes komen op het akkerbouwbedrijf aan in zogenoemde trays. Per kluitje zijn zes uienzaden gezaaid.

 • Per hectare worden 110.000 kluitjes met zes uienplantjes gepoot. Dat betekent 660.000 plantjes per hectare. Dat is minder dan de 1 miljoen zaden die vaak gezaaid worden bij de zaaiuien, maar de opkomstverliezen zijn ook een stuk kleiner. De afstand tussen de rijen is hier 30 centimeter en de afstand in de rij is 24 centimeter. Per bed van 1,50 meter worden vier rijen geplant.

 • De uien werden in de laatste week van december gezaaid. Bij het planten half maart waren de plantjes ruim 10 centimeter groot. De planten hebben daardoor een grote voorsprong op onkruid. Dat is ook de reden waarom de biologische sector al jaren bezig is met deze teeltmethode. Voor de akkerbouwers is de aanleiding voor deze teeltmethode de slechte kwaliteit van de tweedejaarsplantuien. Op deze manier willen de ondernemers vroeg uien afleveren die toch een hoge kwaliteit hebben.

 • De uienplantjes worden in de trays op de plantmachine gezet. Elke slag moet de machine bijgevuld worden. De plantjes werden in dit geval tijdens het planten met de vrachtwagen op het akkerbouwbedrijf bezorgd.

 • De Poolse medewerker van de familie Boonman plaatst de trays verticaal in de plantmachine.

 • De plantmachine haalt de plantjes volautomatisch uit de trays en plant ze in de grond, zonder dat daar verder een mensenhand aan te pas komt.

 • Aandrukrollen zorgen er vervolgens voor dat de plantjes mooi vast in de grond komen te staan. Deze machine heeft een capaciteit van ruim 14.000 planten per uur. Met het planten van 110.000 potjes per hectare betekent dat al bijna acht uur continu planten per hectare. Maar er zijn ook grotere uitvoeringen van de machine. Zo haalt de driebedsuitvoering 40.000 planten per uur.

 • Als de tray leeg is, spuugt de plantmachine ze uit. Eén man kan het werk op de machine gemakkelijk aan. Daarnaast is er een trekkerchauffeur nodig en iemand die voor de aan- en afvoer van de trays zorgt.

 • Doordat de trekker, die voor de gelegenheid van een loonbedrijf werd gehuurd, met RTK-gps is uitgerust, is sturen niet nodig.

 • De lichte kleigrond waarop de uien geteeld worden, werd vorige herfst al geploegd. Een enkele bewerking met de rotoreg is al voldoende om de grond fijn te krijgen.

 • De grond valt heel mooi. Maar wanneer de trekker met de plantmachine voor de tweede keer door hetzelfde spoor rijdt, blijkt uit de insporing dat de ondergrond nog niet overal droog is. Wanneer de trekker aan een kant te diep inspoort, heeft de machine moeite om alle plantjes netjes in de grond te krijgen. Bovendien komen ze dan aan een kant van het bed terecht.

 • Toch gaat het planten met deze demomachine van Transplant Systems naar volle tevredenheid. De machine is oorspronkelijk ontwikkeld voor het planten van gewassen als kool, andijvie en verschillende slasoorten. De snelheid ligt met ongeveer 1 kilometer per uur vrij laag, maar het scheelt dat twee mensen het werk kunnen doen in plaats van zes of meer.

 • Vorig jaar leverde de teelt van de geplante zaaiuien een opbrengst van zo’n 70 ton per hectare op. De prijs liet het toen echter flink afweten. Hopelijk is dat dit jaar anders, want het is een dure manier om uienplanten aan de groei te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.