Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Grote bewaarplaats van 3.500 m2

Maarten Burgmans heeft een gemengd bedrijf in Dronten. Zijn akkerbouwloods uit 2006 is groot en modern ingericht. Volgende week is er open dag.

Foto

 • Maarten Burgmans (27) heeft samen met zijn schoonouders Cor en Nel van Schie en zijn vriendin Corine van Schie een gemengd bedrijf met 60 ha akkerbouw en 210 melkkoeien in Dronten (Fl.). Het bedrijfsoppervlak is 130 ha.

 • In verband met een bedrijfsverplaatsing vanuit Almere bouwde maatschap Burgmans-Van Schie een geheel nieuw bedrijf aan de Spieringweg in Dronten. De 3.500 m2 grote akkerbouwloods met bewaar- en verwerkingsruimte staat er sinds 2006. Het veehouderijgedeelte is onlangs gebouwd. Ook in Almere is het bedrijf nog in gebruik.

 • De akkerbouwloods heeft afmetingen van 50 m breed en 70 m lang. De schuur biedt plaats aan 1.300 kisten en 2.000 ton losgestort product. De schuur is volledig uitgerust met mechanische koeling. De kistenbewaring is geschikt voor uien, wortels en aardappelen. In de vier cellen voor losgestort product is voldoende ventilatiecapaciteit om uien te bewaren.

 • Hier is duidelijk de scheidingswand te zien tussen de verwerkingsruimte en het bewaargedeelte. Zowel voor- als achteraan zijn twee cellen voor losgestort product. Deze cellen zijn 9 m breed. Middenin zijn de twee kistenbewaringen.

 • De schuur vanaf de voorkant bekeken. De vrij vierkante schuur bestaat uit twee even brede kappen. De linkerkap is voor de bewaring, onder de rechterkap is de verwerkingsruimte ingericht.

 • Aan de achterkant van de verwerkingsruimte zit een grote roldeur. Op deze foto is ook duidelijk de grote lichtstraat te zien. Dit geeft veel licht in de schuur. De verwerkingsruimte is zo gebouwd dat tijdens de oogst binnen gelost kan worden.

 • Aan de voorkant van de ruimte zijn twee laaddoks. Deze kwamen vorig jaar goed van pas toen de verwerkingsruimte verhuurd was aan een aardappelinpakbedrijf.

 • Beide laaddoks zijn in hoogte verstelbaar, zodat de heftruck gemakkelijk de vrachtwagen in kan rijden.

 • Op deze foto is duidelijk de scheiding tussen de verwerkingsruimte en het bewaargedeelte te zien. De scheiding ligt precies in de goot van beide kappen.

 • De scheidingswand bestaat uit schuifdeuren. Deze kunnen opengeschoven worden, zodat iedere cel over de volle breedte open kan. Voor de vijf kleinere cellen zijn twee schuifdeuren geplaatst. Voor de bredere kistenbewaring vier.

 • De verwerkingsruimte doet nu dienst als opslag voor stro en hooi, tevens staan de machines erin. Op dit moment is de akkerbouwer bezig het net ontdooide bietenzeil op te vouwen.

 • DLV-voorlichter Jaap Slof neemt ook een kijkje in de loods. De gebouwen zijn samen met DLV ontworpen en de bouw is door DLV begeleid.

 • Hier is goed te zien dat de schuifdeuren voor elkaar langs schuiven. Dit maakt het mogelijk om de wand te openen over grote breedtes. Ook de breedste kistenbewaring van 18 meter breed kan volledig open.

 • Hier is nog één van de cellen in gebruik. Momenteel zitten hier aardappelen in. Deze winter sloeg Burgmans geen eigen producten op in de schuur. In Dronten teelde de maatschap dit jaar enkel bieten. Drie kleine cellen zijn verhuurd als aardappelbewaring en één voor uien. De kleine kistenbewaring zit vol met fruitbomen.

 • Deze bredere cel is bedoeld voor kistenbewaring. De koeling is zwaar genoeg om er ook wortels in op te slaan.

 • De koelgang achter de bewaarcellen langs. Iedere cel heeft een eigen drukkamer. Ook kan in iedere cel afzonderlijk gestookt worden met kachels.

 • De cellen voor losgestort product zijn ingericht met volledig beroosterde betonvloer. Ideaal bij het uitschuren.

 • De koel- en bewaarsystemen zijn geplaatst door Tolsma. Iedere cel kan met behulp van dit touchscreenscherm bediend worden. Inloggen kan vanuit huis en ook op afstand via een modem.

 • Ook een kijkje nemen op dit bedrijf? Op vrijdag 5 maart houdt maatschap Van Schie-Burgmans een open dag op haar nieuwe bedrijf aan de Spieringweg 2 in Dronten. Bezoekers zijn welkom van 10.00 tot 16.00 uur.
  Bekijk ook de reportage over het veehouderijgedeelte »

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  2 x uitgekocht? Dan is het makkelijk boeren.
  Wel mooi bedrijf overigens, beetje te....

 • no-profile-image

  michel

  Boer had beter zijn bieten in de verwerkings-schuur kunnen kiepen ipv. daar plastic op te vouwen.. Goed voor elkaar verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.