Akkerbouw

Foto & video

De eerste plantuitjes planten

Het voorjaar komt op gang. De eerste plantuitjes zitten in de grond. Ondanks de vorst ging het planten bij Din van Strien in Herkingen (Z.-H.) perfect.

Foto

 • Akkerbouwer Din van Strien in Herkingen heeft dinsdag zijn plantuitjes geplant. Het ging om een stuk van 4 hectare. Ondanks de lichte vorst overdag ging het planten perfect.

  Foto’s: Peter Roek; tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Voor Din van Strien is dit planttijdstip niet extreem vroeg. Andere jaren plantte hij vaak al eind januari. Dat lukte door de sneeuw en vorst dit keer niet. Deze week waren de omstandigheden goed en besloot de akkerbouwer zijn kans te pakken.

 • ’s Ochtends rond elf begon Van Strien met ploegen. ’s Middags om 12 uur kwam de loonwerker het land klaar leggen. Een uur later was de plantmachine er. Het moest zo snel omdat de grond anders door de paar graden vorst alweer hard zou zijn voordat de plantmachine arriveerde.

 • Het ploegen van de tarwestoppel ging goed, hoewel de bovengrond al een klein beetje hard was. De ploeg haalde als het ware de goede, vrij droge grond boven.

 • Een uur na het ploegen legde loonwerker Van Kempen uit Nieuwe Tonge het land klaar met de kopeg. De kopeg maakt het land tussen de 6 en 8 centimeter diep los.

 • De trekker was uitgerust met extra brede lagedrukbanden. Hierdoor is de verdeling van de bodemdruk beter. De banden drukken de grond minder in elkaar, waardoor de uitjes beter kunnen wortelen.

 • De plantuitjes zijn aangekocht via PPA. Commissionair Jan van Strien komt even kijken hoe het planten gaat. Op de foto is goed te zien dat de lichte zavelgrond goed verkruimelt.

 • De plantuitjes zijn van het ras Jetset en afkomstig van TOP uit ’s Gravenpolder. ’s Ochtends zijn ze met de vrachtwagen bij Van Strien gebracht en overgeladen op kippers.

 • Per hectare plant Van Strien 2.000 kilo uitjes. De plantmachine moet om het rondje gevuld worden.

 • Loonbedrijf SVZ (Van der Sluijs & Van Zielst )uit Oude Tonge plant de uitjes. Zodra de planter gevuld is kan het planten beginnen. Het planten gaat zeer voorspoedig.

 • Achterop de plantmachine staat continu iemand te controleren of de plantgoedafgifte goed is en er nergens een verstopping zit. Dit kan je vanuit de trekker namelijk niet goed zien.

 • De plantmachine is uitgerust met gps. Voor de zekerheid worden de markeurs nog wel gebruikt.

 • Jan van Strien (l.) en Rogus Vonk van PPA controleren de plantdikte in het veld. Er blijken 24 uitjes op een meter te staan. Een paar meer dan normaal vanwege de vroege teelt. Vandaar ook het hoge aantal kilo’s per hectare.

 • Tegelijkertijd controleren ze ook de plantdiepte. Deze is ongeveer 4 centimeter. Dat betekent dat de uitjes goed bedekt zijn en er onder de uitjes nog een paar centimeter losse grond zit. Ook hier is de mooie structuur van de grond te zien.

 • Voorop de plantmachine zit een tank om eventueel Powerstart toe te dienen. Dit middel bevat fosfaat dat de beworteling stimuleert. Maar door de vorst bevriezen de leidingen en kon het middel niet toegediend worden.

 • Om toch voldoende fosfaat bij de wortels te krijgen strooit de teler daarom binnenkort nog wat fosfaat bij. Liever had hij dat al gedaan vlak voor het planten en het met de kopeg ingewerkt, maar daar was door de haast geen tijd meer voor.

 • De omstandigheden waren ideaal. Later in de middag kwam de zon ook nog tevoorschijn. De pas klaargelegde grond kleurde hierdoor zelfs al een beetje grijs.

 • De uitjes zitten er aan het eind van de dag perfect in. Maar hoe het seizoen verder loopt is afwachten. De komende weken heeft Van Strien liefst niet te veel regen. Een beetje vorst is niet erg, daar kunnen de uitjes wel tegen. En zo vlak bij de kust vriest het meestal toch niet zo hard.

 • Met dit vroege planttijdstip lukt het als het meezit de uien vroeg te leveren. De akkerbouwer wil de uien rond 1 juli oogsten. Over de opbrengst durft hij niets te zeggen. De afgelopen jaren plantte hij twee keer eerder zo vroeg. De ene keer oogstte hij op 1 juli 38 ton en een ander jaar 78 ton.

 • Veel uitjes zijn er in het Zuidwesten nog niet geplant. Dinsdag was eigenlijk de enige dag dat geplant kon worden. Woensdag strooide de sneeuw weer roet in het eten. Mogelijk komt dit weekend het planten weer op gang als het niet te hard blijft vriezen.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.