Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Witlofpennen rooien op de klei

Zo veel mogelijk witlofpennen in een kist zien te krijgen.

Foto

 • Vorige week liet René Buth in Dirksland (Z.-H.) de helft van zijn 10 hectare witlofpennen rooien. Regen zorgt ervoor dat de andere helft nog wat langer blijft zitten. Buth heeft in maatschap met zijn zoon Jorg een akkerbouwbedrijf van 140 hectare op lichte tot zware kleigrond.

  Foto’s: Peter Roek, tekst: Hilko Bos.

 • De witlofteelt bestaat uit twee fasen. In de eerste fase, op het veld, worden de witlofpennen geteeld. Dit gebeurt vaak op akkerbouwbedrijven. De witlofpennen worden afgeleverd en na opslag opgekweekt door een witloftrekker. Boven op de witlofpen groeit dan de bekende witlofgroente.

 • Zo ziet de witlofpen eruit, de lengte is al gauw meer dan 30 centimeter.

 • Omdat voor het optrekken van witlof vooral de kop van de pen belangrijk is, wordt tijdens het rooien de onderste punt van de witlofpen afgesneden. Die blijft in de grond achter. Op de foto de pennen zoals ze afgeleverd worden.

 • Buth laat de witlof rooien door loonbedrijf Van der Sluijs & Van Zielst uit Oude Tonge (Z.-H.). De loonwerker rooit met een Riecam. De machine rooit zes rijen tegelijk, met een rijafstand van 50 centimeter.

 • Vooraan de rooier zit de loofklapper met afvoerbandje. Belangrijk is dat er 4 tot 5 centimeter loof op de pen blijft zitten. Bij korter klappen is er kans op beschadiging van het groeipunt, bij langer klappen is er kans op broei in de kist tijdens de bewaring.

 • Zo zien de pennen eruit nadat de loofklapper gepasseerd is. Rechts worden de pennen afgesneden en opgerooid.

 • Vervolgens gaan de afgesneden witlofpennen over een paar zeefmatten.

 • Vanuit de cabine heeft de chauffeur goed zicht op het klap- en rooigedeelte.

 • Na de zeefmatten komen de witlofpennen via een rollenreiniger op de ringelevator terecht. Die zit niet achterop, maar aan de zijkant van de machine: links op de foto het achterwiel van de rooier.

 • Via een kleine tussenbunker en de elevator komen de pennen in de naastrijdende kipwagen.

 • Een nadeel van de witlofpennenteelt vindt Buth dat deze zo laat in het seizoen plaatsvindt. Dan is er een grote kans op structuurbederf. Ook dit jaar leverde de oogst weer de nodige verdichting op.

 • Het loof blijft op het land achter.

 • Met een heftruck wordt de weg schoongehouden.

 • De kipwagen met witlofpennen wordt gelost in de stortbak, die loonbedrijf Van der Sluijs & Van Zielst meeneemt.

 • De stortbak is voorzien van extra reiniging en van een sorteerder, die de ondermaat eruit zeeft. Buth krijgt alleen de pennen met een diameter tussen 3,25 en 6 centimeter uitbetaald.

 • Om de pennen goed te kunnen koelen en bewaren, moeten ze redelijk schoon afgeleverd worden. Dat is belangrijk, omdat de pennen die Buth aflevert tot september 2011 in de koeling blijven zitten. Daarna worden ze pas opgezet voor de witlofteelt.

 • De tarra en ondermaat gaan via een paar transportbanden op de kipper terug naar het land, de rest gaat richting de kistenvuller.

 • De kisten staan tijdens het vullen op een trilplaat, om zo veel mogelijk pennen in de kisten te krijgen. Gemiddeld gaat er zo’n 1.200 kilo in een kist. Jorg Buth zit op de heftruck.

 • Van elke kipwagen wordt een monster van 20 kilo genomen. Daarmee wordt bepaald hoeveel pennen er in een kilo zitten. Bij het afleveren wordt het totaalgewicht gemeten. De betaling gaat uiteindelijk per stuk.

 • De kisten met pennen gaan per vrachtwagen, via bemiddeling van No-BV, naar Reijnlof in Sint Philipsland. De pennen worden gesorteerd bij loonbedrijf van der Sluijs en van Zielst op het erf. De teelt gaat volledig op contractbasis.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Willy J.P.Timmer

  Geachte Rene Buth,

  Hallo oude buur, ik opende de email van boerderij akkerbouw en zowaar Rene Buth uit Dirksland(z.h), leuk om even een oude buurman te zien, alles goed aldaar, ik zelf zit hier in the midwest of the USA, ongeveer een uurtje ten noorden van de stad Chicago,IL. op een steenworp afstand met de grens van WI. werk voor mij zelf in de handel van snijbloemen vanuit de gehele wereld en kweek snijbloemen(pioenen) voor de lokale verkoop. Help elk jaar een kennis met de oogst van zijn producten(mais, soja en tarve)plus minus 10.600 acre, een stukje groter als op flakkee, met vriendelijke groeten Willy Timmer

Of registreer je om te kunnen reageren.