Akkerbouw

Foto & video

Suikerbieten vergisten op Eurotier

De grote veehouderijbeurs Eurotier in Hannover was dit jaar ook interessant voor akkerbouwers. Op de afdeling over bio-energie was vergisting van suikerbieten aandachtspunt.

Foto

 • Duitse biogasondernemers zoeken naarstig naar alternatieven voor energiemais en verlekkeren zich aan de suikerbieten. Die leveren veel energie per hectare – anderhalf keer zoveel als mais – en zijn bovendien zeer snel te vergisten. Verwerking van de bieten kent twee uitdagingen: tarra (zand én stenen) en bewaring. De Duitse biogasbusiness werkt hard aan het oplossen daarvan, bleek tijdens een demo op het Eurotier-beursterrein.

  Tekst: Johan Oppewal, foto’s: Henk Riswick

 • Opvallend is dat verschillende zaadleveranciers als KWS, Syngenta en Strube de biogasbiet promoten en in samenwerking met machineontwikkelaars zoeken naar verwerkingssystemen. Strube ontwikkelde deze mobiele bietenwasser. In een container met zout water blijven de bieten drijven en zinken de stenen. De peddels zorgen voor beweging in het water, waardoor de bieten doorstromen en schoner worden. Het zout mag volgens de fabrikant gewoon weer over het land.

 • Bewaring is de volgende uitdaging. Een vergister wil het hele jaar substraat tot zijn beschikking hebben. Bieten kunnen niet zonder meer zo lang liggen. Een oplossing is: vermalen tot bietenmoes. De bietenmoes komt in een foliebassin en verzuurt daar snel tot een pH van ongeveer 3. Bovenop ontstaat vanzelf een korst. De bewaarverliezen zouden zo zelfs minder zijn dan bij ingekuilde mais.

 • Het Syngenta-Beetbooster-concept wast de bieten eveneens voor ze vermalen worden. Syngenta zocht hierin samenwerking met fabrikant BMS. Het bedrijf levert de BMS Substrat Cutter. De techniek van het bieten reinigen komt uit de wereld van de suikerfabrieken, maar voor biogasbedrijven zijn uiteraard kleinere, liefst mobiele eenheden nodig. Stenen worden hier verwijderd tijdens het hakselen van de bieten. De opslag gebeurt eveneens in de vorm van zure bietenmoes.

 • Op de beurs waren diverse methoden om bieten te hakselen te zien. Zoals deze Siloking.

 • Invoer van gehakselde bieten in een Harvestore-vermaler.

 • Deze Mewa-maalinstallatie is niet bang voor een verdwaalde steen. Een medewerker toont de bietenmoes die de vergistingsinstallatie ingaat.

 • Een alternatieve bewaarvorm is de slurf. Het systeem is bekend uit de veehouderij, waar bedrijven met een lage voersnelheid er soms voor kiezen. De bieten kunnen er in hun geheel in.

 • Deze hydraulisch aangedreven bietensnijder van Alligator kan 1,2 tot 3 kubieke meter bieten per keer aan.

 • Deze Holaras-bietenreiniger is gemonteerd op een Claas-verreiker.

 • De trommel gaat in zijn geheel, gevuld met hele bieten, in een grote container met water. Zo worden de bieten schoon.

 • De schone bieten worden gesnipperd. Zo zijn ze klaar voor vergisting of langere bewaring.

 • Een nieuw energiegewas is snelgroeiend hout. De Duitse firma Janz importeert uit Canada deze wilgentenenrondebalenpers genaamd Biobaler.

 • De balen van 400 kilo kunnen twee maanden buiten drogen. Daarna kunnen ze in de versnipperaar. De aanschafprijs van de Biobaler is €120.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.