Akkerbouw

Foto & video

Laat landwerk onder extreme omstandigheden

Eind november zijn nog veel oogstmachines op het land. Ze ploeteren bij tijd en wijle over de velden. Een impressie.

Foto

 • In de omgeving van het Limburgse Velden peutert loonbedrijf Hendrix-Smits uit Castenray een perceel aardappelen uit de grond. De snelheid ligt met 500 tot 1.000 meter per uur bijzonder laag. Maar het is al bijzonder te noemen dat onder deze omstandigheden überhaupt nog gerooid wordt.  Foto’s: Bert Jansen, Dennis Beek, Jannes Wiersema, Jan Willem Schouten en Koos Groenewold.

  Tekst: Hilko Bos en Luuk Meijering

 • De gerooide aardappelen komen er nog relatief goed uit, maar worden wel direct verwerkt. Nadat de rooier voorbij is, ‘drijft’ de grond weer uiteen. Overigens is het grootste probleem hier de invoer in de rooier. Door de nattigheid drijven de ruggen voor de diabolo’s soms gewoon uit elkaar.

 • De rupsen, waar de rooier dit seizoen voor het eerst mee rijdt, zijn onmisbaar deze oogst. De rooier komt nu zelfs over de natste percelen.

 • Vorige week rooide loonbedrijf Van Nieuwenhuyzen winterpeen bij de familie Klijn in de omgeving van Uithuizen (Gr.).

 • Het rooien verliep vrij goed en de insporing viel mee, zeker voor de tijd van het jaar.

 • Toch lukt het onder deze bijzonder natte omstandigheden nooit om 100 procent van de peen mee te krijgen.

 • De peen komt goed en tamelijk schoon van het land. Op het erf worden de wortelwagens met een shovel gelost. Deze pakt twee kisten per keer op.

 • Een demorooier van De Wulf verrichte 16 november goed werk bij Piet Boudeling in Swifterbant (Fl.).

 • Zijn eigen getrokken vierrijer met wielaandrijving had veel moeite om goed over het land te komen. De zelfrijder die voor op rupsen staat, rijdt er echter goed over. In de spuitsporen staat nog wat water.

 • De aardappelen van de lichte grond komen er mooi uit, onder een strak blauwe lucht.

 • De kippers worden in de schuur gelost. Op de achtergrond de kipper met zeefgrond uit de stortbak.

 • De aardappelen worden losgestort in de schuur. Aan de band weinig werk.

 • En zo liggen ze uiteindelijk in de cel. Een mooi resultaat.

 • Ook het ploegen gaat niet vanzelf. Maatschap Noorloos uit Oudeschip (Gr.) ploegde 22 november met twee trekkers voor een vierschaar, onder een grauwe lucht.

 • André Stouten in Oosterland ploegde op 10 november zijn bietenland voordat het nog meer regent. De bieten zijn een dag eerder gerooid en sindsdien is er al weer 5 millimeter water gevallen. Voor Schouten is het nu of nooit want er is nog 20 millimeter regen voorspeld. ,,Dan kan ik er de eerste paar maanden niet meer op.”

 • Landbouwbedrijf Bakker Bierum rooide 22 november in Roodeschool. In dit dorp in het noorden van Groningen regende het sinds 1 juli al 607 millimeter, meldt fotograaf Jannes Wiersema. Het rooien gaat overigens vrij goed op dit perceel. De draagkracht is hier goed, al wisselt dat sterk van perceel tot perceel, vertelt Jan Willem Bakker.

 • De kwaliteit van de peen is goed, het aantal rotte punten valt Bakker mee. “Je komt pleksgewijs wel eens wat tegen.” Hij moet nog 8 hectare rooien.

 • De peen komt redelijk goed uit de grond. Zaterdag 20 november regende het nog tijdens het rooien, met meer tarra tot gevolg.

 • Bakker rooit nu nog met een rooier, de tweede rooier is niet meer nodig. Woensdag 24 november 2010 wordt de laatste peen gerooid. Net op tijd, vlak voor de vorst. Daarna lukt het niet meer om de peen aan het loof uit de grond te trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.