Akkerbouw

Foto & video 5 reacties

Uien eerder opgehaald

Henk Meijer in Dronten (Fl.) leverde vorige week 700 ton uien af. De eerder verkochte uien worden vervroegd opgehaald.

Foto

 • Henk Meijer teelt in totaal 21 ha uien. 6 ha daarvan is heel vroeg gezaaid in perspotjes. Naast onder meer uien en aardappelen is de teelt van ijsbergsla zijn belangrijkste bedrijfstak.

  Foto's: Ton Kastermans Fotografie en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Vorige week leverde de akkerbouwer 700 ton uien af. Hij verkocht ze al rond de oogst voor €12,50 per 100 kg. “Een mooie prijs”, aldus de uienteler. “Alleen heb ik ze achteraf natuurlijk te vroeg verkocht.”

 • Het was eigenlijk de bedoeling dat de uien nog een paar maanden langer bleven zitten. Niet voor niets zitten de uien in een cel met mechanische koeling. Maar de verwerker kon ze bij de huidige oplopende markt al goed gebruiken en komt ze nu al ophalen.

 • Zoon Rick schept de uien op. Dat gaat voorspoedig. De uien rollen gemakkelijk naar beneden. De kraan is slechts incidenteel nodig. Wel is het zoals gewoonlijk aardig stoffig bij het opscheppen. Vandaar het stofmasker.

 • De akkerbouwer zelf schept met de riek hier en daar de bult wat bij. Maar dat is nauwelijks nodig omdat dit een erg gemakkelijke box is zonder kokers door de ondergrondse ventilatiekanalen.

 • Meijer is erg tevreden over de kwaliteit van de uien. Natuurlijk zit er wel een enkele zachte ui tussen, maar van koprot heeft hij nauwelijks last. De partij is niet heel grof maar zeker ook niet fijn te noemen.

 • Meijer verkocht de uien via het commissionairsbureau PPA. Via PPA zijn de uien afgezet naar uienhandel Fa. A vos en zonen in Veen (N-Br.)
  . Commissionair Jelle van der Krift komt nog even kijken.

 • Even later rijdt ook Emiel Kamminga het erf op. Hij regelt bij PPA het transport en de tarrering. Samen met Van der Krift bekijkt hij nog even de partij. Conclusie: mooie uien met nauwelijks problemen.

 • Iedere vracht wordt er een monster genomen van een kleine 20 kilo. Deze wordt getarreerd door PPA op het erf van de boer. Zo weet de teler direct het tarrapercentage en hoeft hij niet naar de afnemer om te tarreren.

 • Kamminga staat nog even aan de band. “Zo krijg ik een goed gevoel van de kwaliteit van een partij”, vertelt de commissionair. Van vele uien kijkt hij even of de ui bij de hals nog gezond is. Als er tarra ontstaat, begint dit over het algemeen bij de hals.

 • Ook snijdt hij wat uien door. Zo beoordeelt hij de interne kwaliteit van de uien. Schot is geen probleem in deze partij. Ook van interne rot is nauwelijks sprake. Kamminga schat het tarragehalte in rond de 7 %.

 • Om het zeker te weten haalt hij de tarreertafel alvast even op. Als eerste wordt de zak bruto gewogen. Daarna stort Kamminga de uienzak leeg op de tafel. De kleine uien onder de 35 mm vallen tussen de spijlen van de tafel door. In dit geval geen enkele ui.

 • Vervolgens zoekt hij de tarra-uien eruit. In deze zak zitten slechts een paar zachte uien. Het tarrapercentage valt dan ook mee. Nadat alle goede uien weer in de zak zitten wordt de zak opnieuw gewogen en kan het tarrapercentage uitgerekend worden. Dat komt uit op 5,8.

 • Volgens Kamminga en Van der Krift zitten er dit jaar grote verschillen bij de tarrapercentages. Percentages van onder de 5 komen voor, een enkeling heeft ook tegen de 20 %. Veelal komt dit door koprot of kale uien. Maar deze zitten gelukkig niet of nauwelijks in deze partij.

 • De chauffeur staat op de trailer om goed zicht te hebben op de boxenvuller. Met de afstandsbediening regelt hij dat de auto van voor tot achter netjes vol komt.

 • Rond 10.15 zit de vierde auto van de ochtend vol. De auto’s staan om het uur gepland. Het laden kost ongeveer 45 minuten per trailer. Zo blijft er tussen de auto’s door nog tijd over om even te verzetten en of een bak koffie.

 • Nadat deze auto netjes is afgedekt gaat de auto op pad naar Wijk en Aalburg. Een rit van 1,5 uur. Vanmiddag maakt de auto opnieuw de rit naar Dronten voor de tweede vracht van vandaag. Eind vorige week waren beide boxen van Meijer leeg.

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jaco

  bij die laaste foto zie je wel dat er veel is genoeit

 • no-profile-image

  Mike

  Ja vind ik ook.

 • no-profile-image

  leander

  Dat is niet geknoeit dat is al het loof!

 • no-profile-image

  sayed


  Pls offer me about Stuttgarter onion for planet size ( 21/8 – 16/8).

  Quatity: 2 cars.

  Price ex your house, and CNF Bucharest, egypte
  We need it to egypte market.  Pls send me your Mobile Nomber,And MSN.
  0684571795

 • no-profile-image

  Volkan

  Betreft uien ik u prijs weten per ton en ik wil graag met u in contact komen

  mijn nummer is 0684350670

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.