Akkerbouw

Foto & video

Spitskool verpakken

Dolf Ursem verpakt jaarlijks 30 ha spitskool. Samen met zijn compagnon Niels Zuurbier zorgt hij voor het schoonmaken van de kool. Daarna wordt deze verpakt in een flowpack en gaat hij rechtstreeks naar de supermarkt.

Foto

 • Dolf Ursem (32) heeft samen met compagnon Niels Zuurbier (31) een groentenkwekerij in Heerhugowaard (N.-H.). Ze telen 100 ha ijsbergsla, 16 ha sluitkool en 30 ha spitskool.
  Foto's: Studio Wick Natzijl en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • In 1998 begon Ursem met zijn groentenkwekerij. Het vleesveebedrijf van zijn vader was te klein om er van te bestaan. Aanvankelijk teelde hij 4 ha ijsbergsla en 2 ha kool. Het bedrijf groeide al snel. Ursem ging samenwerken met Niels Zuurbier. Inmiddels is hun areaal gegroeid tot ongeveer 150 ha. Het grootste deel van de grond huren de telers in de buurt en voor de spitskoolteelt hebben ze percelen op zwaardere grond in de Wieringerwaard.

 • De groentenkwekers specialiseerden zich op de spitskoolteelt voor de lange bewaring. Deze kool is in september en oktober geoogst. In de wintermaanden wordt deze verwerkt tot maart/april. In de tussentijd ligt de kool opgeslagen in een speciale CA-bewaring. Daarin is het zuurstofpercentage extreem laag met 1 %. De temperatuur ligt rond de 1 graad. Bij dit klimaat stikken mensen direct. Om toch gemakkelijk de koeling te controleren hebben de telers een raam in de klimaatcellen gezet.

 • Het verwerkingsseizoen van spitskool is inmiddels in volle gang. Hier worden een paar kisten uit de koeling gehaald. De CA-koeling is overigens al uitgeschakeld, zodat de chauffeur veilig de koeling in kan rijden. Gemiddeld worden vier tot vijf kisten per uur verwerkt. In iedere kist zit 700 kilo kool, wat neerkomt op zo’n 750 spitskolen.

 • Een overzicht van de schoonmaaklijn voor spitskool bij de groentenkwekers. Rechts maken medewerkers de kolen schoon. Daarna worden ze verpakt in een flowpack. Tot slot worden de kolen gewogen en in dozen verpakt. De kolen kunnen rechtstreeks naar de supermarkt.

 • Bij het schoonmaken komt nog veel handwerk kijken. Gemiddeld staan zes mensen continu kolen schoon te maken. Twee mensen pakken de kool in. En nog één of twee verrichten de hand-en-spandiensten. Ook Ursem en Zuurbier zelf springen vaak even bij. Hier snijdt Ursem het kontje van de kool af.

 • Een sterke luchtstroom blaast vervolgens de buitenste koolbladeren eraf. Eventueel werken de schoonmakers de kool nog wat met de hand bij.

 • De kolen kunnen nu de flowpack in. Een foliebaan wordt rond gevouwen en bovenaan dichtgemaakt. Hierdoor ontstaat als het ware een lange tunnel van folie.

 • Met een speciaal verwarmingsapparaat, de krimptunnel, krimpen de ‘foliezakjes’ netjes om de kolen heen. Alle spitskool gaat weg via The Greenery. Een controleur van de coöperatie komt minstens één keer per week de kwaliteit controleren.

 • Een meter verderop wordt de kool gewogen en krijgt desgewenst een etiket. De afnemer van deze kool wil kolen van minimaal 900 gram. Dus alleen de zwaardere kolen krijgen in dit geval een etiket.

 • Een computer zorgt dat de kolen automatisch gesorteerd in de bakken komen. Voor de twee inpakkers is het zo gemakkelijk de kolen in te pakken in de gewenste doos of krat.

 • Een tweede eis van deze afnemer is dat er tenminste 8 kilo kool in het krat zit. Vandaar de weegschaal. De inpakker zorgt dat er ruim voldoende kool in het krat komt. Hij past dit af door er op het laatst wat kleinere of grovere exemplaren in te stoppen.

 • De kleinere kolen gaan in dozen voor een andere afnemer. Momenteel zijn de budgetsupermarkten Aldi en Lidl grote afnemers van spitskool. De verkoopprijzen liggen momenteel rond het kostprijsniveau van ongeveer €0,40 per kilo.

 • Aanvankelijk liet Ursem de dozen gevouwen op het bedrijf komen. Maar dit kost wel tien keer zoveel transportvolume dan de kartonnen platen van ongevouwen dozen.

 • Deze machine vouwt automatisch de dozen. Even stapelen en dan passen er precies 70 dozen op een pallet.

 • Het afval (bladeren en kontjes) gaat via een afvoerband naar een containerbak buiten. Eenmaal per week komt een veehouder het afval ophalen.

 • Om 11 uur moet de bestelling van de klant gereed staan. Iets later dan afgesproken, waarschijnlijk door de sneeuw, wordt de verpakte kool opgehaald. Vaak gaat de kool rechtstreeks naar het distributiecentrum van de supermarkt.
  Lees ook Spitskool afzetten in pool.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.