Akkerbouw

Foto & video

Laatste bieten naar fabriek

De bietencampagne is afgerond. Afgelopen weekend laadde Cosun de laatste bieten bij Leo Terwisscha van Scheltinga in Emmeloord. Maar eerst moet de bult ontmanteld worden.

Foto

 • De bietencampagne is afgerond. Afgelopen weekend laadde Cosun de laatste bieten bij Leo Terwisscha van Scheltinga in Emmeloord. Dat is veel later dan gepland. Normaal levert hij vroeg en in de middenlevering. Maar door een zware hagelbui en enkele keren zeer veel regen was het gewas achtergebleven. Daarom heeft hij ervoor gekozen later te leveren en daardoor meer groeidagen te hebben.

  Foto's: Sytze Bakker en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Door het extreme winterweer van de afgelopen maand moest ook bij Leo Terwisscha van Scheltinga de hoop secuur afgedekt worden met meerdere lagen plastic. Een dik pak sneeuw zorgde nog voor extra isolatie op het meest vorstgevoelige punt, de voet van de hoop.

 • De sneeuw is natuurlijk wel lastig bij het ontmantelen van de hoop. Hier schept Bob Scott (schoonvader uit Schotland) de sneeuw van de bult.

 • De bieten worden over een paar dagen opgehaald. De bietenteler haalt de eerste laag plastic alvast van de bult. Nu het flink dooit, is de kans op vorstschade bekeken en kan de buitenste laag plastic vast van de hoop. Deze laag heeft Terwisscha van Scheltinga op 2 januari over de bult gelegd.

 • Het plastic gaat tijdelijk in een kist. Als er later meer ruimte is op het erf en het waait niet te hard vouwt de akkerbouwer het op. Dat loont wel. Een rol van 50 bij 8 meter kost €116. Voor de gehele bult had Scheltinga er 4 nodig. Het plastic is volgens de akkerbouwer drie keer te gebruiken.

 • Zodra het plastic weg is, rolt Terwisscha de stromatten op. Deze lagen rondom de voet. De stromatten zijn 10 bij 2 meter en kosten €25 per stuk. Ook deze kunnen meerdere jaren mee.

 • Er liggen nu nog twee lagen op de bult. De eerste is een laag plastic die er in december opkwam. Het Toptex-vliesdoek ligt er al sinds 21 november, een paar dagen na het rooien. Deze lagen werden er pas vlak voor het laden afgetrokken. Het grote voordeel van het vliesdoek is dat de bieten droog blijven. Droge bieten betekent droge aanhangende grond en daardoor minder tarra. Het doek kostte de akkerbouwer €570 voor de gehele hoop.

 • Op zondagavond 24 januari zijn de bieten opgehaald. Inmiddels zijn de cijfers binnen. Het gemiddelde suikerpercentage van alle bieten van de teler is ruim 18.

 • Op zijn website schrijft Cosun dat in circa 3 procent van de vrachten vorstaantasting is geconstateerd. 97 procent van de bieten is dus vrij van vorstaantasting. Volgens Cosun een compliment aan de telers, die de bieten tijdig hebben geoogst en vorstvrij hebben bewaard.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.