Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

2.200 ton aardappelen laden

De zetmeelaardappelen uit de kuil zijn weg. De eerste schuurperiode is aangebroken. Transporteur Wigchers laadt bij Landbouwonderneming Westerwolde in Veelerveen (Gr.) 2.200 ton zetmeelaardappelen.

Foto

 • Maandagmiddag rond 14.00 uur is begonnen met het verladen van de aardappelen. Frank Rubingh, medewerker op het bedrijf Landbouwonderneming Westerwolde, tilt nog een plank uit de boxstaanders. Het bedrijf is in eigendom van Westermann in Dortmund (D.). Het akkerbouwbedrijf is 300 hectare groot, waarvan 135 hectare zetmeelaardappelen. Zo’n 80 hectare levert Westermann rechtstreeks of slaat het op in kuilen. Circa 50 hectare zit in deze box met de drie rassen Seresta, Aveka en Festien.
  Foto's: Dennis Beek en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • In totaal zit in deze enorme box ongeveer 2.200 ton. De aardappelen liggen ruim 5 meter hoog. Het meest lastige van het bewaren is het vorstvrij houden van de partij. De schuur is niet geïsoleerd en er zijn geen kachels aanwezig. Daarom wordt de partij afgedekt met een dik pak stro. Op de hoop lag in totaal 9 ton stro. Als het heel koud wordt, komt er nog een extra zeil over de aardappelen heen. Omdat het op dit moment nog hard vriest, is op de achterste helft van de bult het stro nog niet verwijderd.

 • Al het stro moet handmatig van de box verwijderd worden. Dit is met drie man in anderhalve dag weg. Langs de box loopt een gang waar gelukkig precies een kipper in past. Zo hoeven de mannen met de vork het stro alleen naar de zijkant te brengen. Vanaf de rand van de box gooien ze het rechtstreeks in de kipper. Dit stro verspreiden ze later weer over het land. Om de aardappelen ook ’s nachts tijdens het verladen te beschermen tegen de vorst, leggen ze er een dubbele laag Top-Tex-doek op.

 • Onder de box lopen vijf ondergrondse luchtkanalen voor de ventilatie. De klimaatbeheersing is computergestuurd. Opvallend is dat de bewaartemperatuur van zetmeelaardappelen zo’n 4 tot 5 graden is. Dat is duidelijk een paar graden lager dan bij fritesaardappelen gebruikelijk is. Kiemremmers zijn niet nodig. De aardappelen zijn pas laat gerooid. Daarna zijn ze direct gedroogd en teruggekoeld. Bij deze temperaturen kiemen de aardappelen minder snel, vertelt bedrijfsleider Harry Brouwer.

 • Omdat er nog veel druk op de boxwand staat, beginnen de mannen met laden met een opschepmachine bij een schepluik. Dit kost even wat extra tijd, maar voorkomt dat de box in elkaar klapt.

 • Dat de druk hoog is, blijkt hier wel. De aardappelen rollen niet zomaar naar beneden. Hans Zandbergen, shovelchauffeur, trapt daarom even tegen de boxplank aan. Door de trillingen die zo ontstaan, gaat het al snel voorspoedig.

 • De planken die vrij liggen pakt Rubingh eruit. Op een palet stapelt hij ze netjes op.

 • De eerste vrachtwagen is vol. Het is tijd om de opschepmachine te verzetten naar twee staanders verderop. In totaal worden zo drie vrachtwagens met de opschepmachine verladen. Dit kost in totaal twee uur. Maar daarna is het laden volgens de shovelmachinist een makkie. Door de ondergrondse kanalen heeft hij geen last van kokers.

 • Nu kan de shovel aan de slag. Dit gaat een stuk sneller, vertelt shovelmachinist Hans Zandbergen. Iedere 20 tot 30 minuten is er een vrachtwagen vol.

 • De shovel met een laadvermogen van 1,5 ton stort de aardappelen in een soort stortbak. Van daaruit gaan ze naar de schoner.

 • De schoner die een groot deel van de tarra uit de partij verwijdert, staat nu nog buiten. Maar zodra er binnen zo’n 400 ton aardappelen weg is, is er voldoende ruimte om hem onder dak te zetten. De vrachtwagens rijden dan achteruit de schuur binnen om te laden.

 • Richard Sloots is chauffeur van één van de drie vrachtwagens in deze laadploeg van Wigchers. Daarnaast is hij de planner van de ploeg. Hij spreekt met de boeren af wanneer geladen wordt. Van Avebe krijgt hij iedere periode een lijst met boeren waar hij moet laden. Hij bepaalt de route volgens een logische laadvolgorde, waarbij zo weinig mogelijk verzettijd nodig is. Alle boeren krijgen een week van te voren bericht dat de aardappelen gehaald worden. Zo kunnen ze zorgen dat de hoop op tijd strovrij is.

 • Sloots neemt even een kijkje in de schuur om te zien hoe het laden vordert.. Ondertussen vertelt hij dat zijn ploeg met drie auto’s rijdt in een tweeploegendienst. Laden gebeurt zes dagen in de week. De ochtendploeg begint om vijf uur en de middagploeg is ’s avonds rond een uur of tien klaar. Iedere dag mag de ploeg 1.100 ton aardappelen aanleveren bij Avebe. Dit komt neer op 30 vrachtauto’s per dag.

 • Indien nodig helpen de chauffeurs van Wigchers een handje mee. Sloots vertelt daarnaast dat hij ook let op de kwaliteit. “Soms zie je wat meer rotte knollen, een keer wat bevroren aardappelen of veel verontreiniging als stenen. Deze mogen wij niet rechtstreeks storten bij Avebe. Doen we dit toch en wordt de vracht afgekeurd, dan krijgt Wigchers een boete van €300 per vracht.”

 • Maar deze kwaliteit is goed. Er is geen vorstschade en nauwelijks verontreiniging. De chauffeurs hoeven niet 20 minuten te wachten tot het monster is goedgekeurd. Dat is maar goed ook, want de fabriek ligt zo’n 30 minuten van de laadplek af. Het lukt de vrachtwagens dus maar net om op tijd terug te zijn voor de volgende vracht. In sommige gevallen rijden ze dan ook in een ploeg van vier man.

 • De vrachtwagen van Sloots is ook vol met zo’n 35 ton in de bak. Van iedere vracht schrijft hij een vrachtbrief uit voordat deze naar de fabriek vertrekt. Sloots verwacht dat woensdagochtend hier alle aardappelen weg zijn. De zetmeelcampagne duurt dit jaar naar verwachting tot eind maart.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  frans

  wat zijn de kwaliteitseisen voor zet,eelaardappelen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.