Akkerbouw

Foto & video

Sperziebonen van Brabantse land

Loonbedrijf Verschoor in Almkerk zit midden in de oogst van sperziebonen. De broers Verschoor telen zelf 20 hectare sperziebonen.

Foto

 • Mededirecteur Anton Verschoor (63), de oudste van de gebroeders Verschoor, is verantwoordelijk voor de akkerbouwtak binnen de Verschoor BV. Hij neemt een kijkje bij de oogst van een eigen perceel (8,75 hectare) sperziebonen.

  Foto's Henk Riswick, tekst: Ruud Jacobs

 • De bonen worden geoogst met een bonenplukmachine van het merk Ploeger, de BP 2100. Door een storm die enkele weken geleden over het bonenperceel van Verschoor trok, zijn de planten hier en daar gaan liggen. Hierdoor kan de plukmachine met een aangepaste snelheid van zo’n 2,2 kilometer per uur de bonen toch oogsten . Bij een hoogstaand gewas ligt de oogstsnelheid op 3 kilometer per uur.

 • De bonenplukmachine BP 2100 kan per uur 7 tot 8 ton sperziebonen oogsten.  Download deze foto als wallpaper

 • Binnen in de BP 2100 herbergt de machine verschillende reinigingsfases waar bladeren en stengels van de bonen worden gescheiden.

 • De geoogste sperziebonen gaan uiteindelijk via opvoerbanden verder de plukmachine in. De sperziebonen van Verschoor zijn aan de fijne kant. Anton Verschoor: "Ze bleven lange tijd maar 3 tot 3,5 gram per boon wegen. Behalve dat het rasafhankelijk is, is de oorzaak ook de lange droge periode.”

 • Uiteindelijk belandt het schone product in de bunker, die een capaciteit heeft van 4.200 kilo.

 • Op 22 juni is het perceel sperziebonen ingezaaid. Anton Verschoor: “Wij zaaien 30 bonen per vierkante meter. In theorie zouden we zo’n 700 bonen per vierkante meter, ofwel 21 ton per hectare moeten oogsten. Met de machine plukken we nu echter zo’n 15 ton geplukt. Dit komt omdat mede ook omdat de planten door de wind hier en daar plat liggen.”

 • Voor chauffeur Erwin Vliegenthart (38), in vaste dienst bij Verschoor, zijn het drukke tijden. Hij werkt in ploegendienst, 12 uur op en 12 uur af. De ene week overdag van 7.00 uur tot 19.00 uur, de andere week van 19.00 uur tot 7.00 uur.

 • In de cabine van de bonenplukmachine heeft de chauffeur op een beeeldscherm via enkele camera’s zicht op wat er in en rond de machine gebeurt.

 • Op de display is het toerental van de plukhaspel af te lezen. Met het ietwat neergeslagen gewas is 152 toeren niet maximaal.

 • De geoogste sperziebonen van de gebroeders Verschoor zijn allemaal op contract en gaan naar HAK in Giessen en Rijko in Helmond.

 • Vliegenthart houdt een oogje in het zeil bij het lossen van de geoogste sperziebonen vanuit de bunker in een op het land gereedstaande container.

 • Volgens contract moet het bonenzaadje minimaal 8,5 mm lang zijn. Verder is van belang dat er tussen de zaadjes voldoende ‘vlees’ zit. Niet de lengte van de boon is bepalend, maar de lengte van het zaad en het percentage zaad zijn van belang bij het moment van oogsten.

 • Voor aanvang van het plukken van een nieuw perceel sperziebonen brengt Vliegenthart aan de voorkant van de plukmachine het aandrukbord op hoogte. Die hoogte is afhankelijk van de stand van het gewas.

 • Het plukelement gaat met een breedte van 3,25 meter over de te oogsten bonenplanten.

 • De oogst van de sperziebonen is dit jaar door het droge en warme zomerweer twee weken eerder dan andere jaren. Nog even en de bonenoogst 2009 is weer passé.

Ruud Jacobs

Of registreer je om te kunnen reageren.