Akkerbouw

Foto & video 427 x bekeken 4 reacties

Peen voor de voedselbank

Akkerbouwers Hennie en Wim van de Burgwal in Ens (Fl.) geven 100 ton peen aan de Nederlandse voedselbanken. Dat doen ze uit onvrede over de lage prijzen voor akkerbouwgewassen.

Foto

 • Bij akkerbouwers Hennie en Wim (foto) van de Burgwal in Ens (Fl.) is afgelopen zaterdag een begin gemaakt met het rooien van 100 ton peen voor de Nederlandse voedselbanken. Uit onvrede over de lage prijzen wordt de volledige oogst van 1 hectare weggegeven.


  Foto’s: Sytze Bakker

 • Via de media riepen de akkerbouwers eerder al vrijwilligers op om de peen mee te komen rooien. In totaal gaven 35 mensen gehoor aan deze oproep. Vrijwilligers van de voedselbanken, maar ook scholieren hielpen in het kader van een maatschappelijke stage mee.


 • De vrijwilligers rooien de peen met de hand in vier zaterdagen. Twee loonwerkers hebben aangeboden om met een rooier te komen als de vrijwilligers het werk niet klaar krijgen. Voedselbanken uit de regio nemen de kleine kisten direct mee. Het overige deel gaat in kuubskisten naar het verdeelcentrum in Rotterdam.

 • De akkerbouwers willen met de actie aandacht voor de lage prijzen in de agrarische sector. Hiertoe werd ook een speciaal lied samengesteld.

 • Een leverancier van kuubskisten stelt een aantal kisten ter beschikking om de peen in te transporteren.

 • Van de Burgwal is tevreden met het aantal vrijwilligers dat zich heeft gemeld. De 35 aanwezige personen hebben 10 van de 46 rijen peen gerooid. Transportbedrijf Van Wieren uit Emmeloord sponsort het transport naar Rotterdam.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arjan pluimer

  Het is toch te gek dat ons eigen eten niet meer door onze eigen boeren geteelt kan worden. In Rusland krijgt een boer (van de overheid) minimaal de kostprijs plus winst voor de boer. Daar zijn ze nog trots op de eigen boeren...Is een boer hier niets meer waard geworden voor de overheid of worden er andere (bank/geld?) belangen gediend??

 • no-profile-image

  piet

  welvaart maakt meer kapot dan je lief is

 • no-profile-image

  peenboer

  wat een onzinnige actie! dit is toch gewoon marktwerking! ik heb die boer vorig jaar ook niet gehoord toen de prijzen voor peen extreem hoog waren! Gevolg hier van was areaal uitbreiding wat op dit moment zorgt voor een lagere prijs...

 • no-profile-image

  peen

  Nu de melk nog aan de voedselbank weggeven, desnoods met wat recepten hoe ze er zelf wat mee kunnen maken.
  Lijkt me beter dan weg laten lopen, hoewel dat spul uit die tonnetjes aardig verwaterd lijkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.