Akkerbouw

Foto & video 10 reacties

Landbouw is natuur geworden

Op het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten is al 750 ha vruchtbare akkerbouwpolder geofferd voor nieuwe natuur.

Foto

 • In Nieuwendijk aan de zuidkant van de Hoekse Waard gaan op zondagochtend 40 wandelaars en natuurliefhebbers de veerpont op die hen naar Tiengemeten brengt. Hier is inmiddels 750 hectare vruchtbare akkerbouwpolder geofferd voor nieuw natuur. Zondagochtend 20 september gingen we er kijken.

  Foto's Peter Roek, tekst: Leo Tholhuijsen

 • De zon breekt door de ochtendnevel. Zicht over het Vuile Gat, op de achtergrond het Haringvliet.

 • Zicht op het haventje van Tiengemeten. Tot voor een paar jaar terug werden in deze maanden vanaf hier per schip suikerbieten afgevoerd.

 • Najaar 1999: in het Haventje van Tiengemeten. Een vracht suikerbieten verdwijnt in het ruim van binnenvaartschip Eben Haëzer. Deze brengt de bieten naar de suikerfabriek van CSM in Breda. De bieten komen van het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten.

 • Hugo Schortinghuis is vandaag onze gids op het eiland. Sinds 1973 komt hij op het eiland, sinds 1990 woont hij er vast. Hij is muskusrattenvanger in dienst van de provincie Zuid-Holland.

 • Een blik naar het zuiden vanaf de nieuw opgerichte Vliedberg. Aan de zuidkant is de polder opengegraven en zijn kreken de polder ingegraven. ,,Het was goed akkerbouwland hier”, vertelt Hugo Schortinghuis, “goede opbrengsten, goede kwaliteit.”

 • Op nieuwe dijkjes bloeit cichorei. Het is opslag van de laatste cichoreiteelten in de polder. Van de afgegraven bouwvoor zijn hier en daar dijkjes aangelegd.

 • De Geversweg die in de lengte midden over het eiland liep is er niet meer. Daar ligt nu een paar meter diepe kreek. Sinds de ombouw naar natuureiland zijn er 40 vogelsoorten bijgekomen, waaronder steltlopers en de zeearend. Er zijn er nu 180 vogelsoorten vastgesteld.

 • Op het eiland staan nog twee schaftkeetjes, ooit waren het er zes. Nu staan ze droog; twee derde deel van het jaar staan ze in het water. Ooit werkten tijdens oogsten tot wel 200 dagloners in de landbouw op het eiland.

 • De vroege sluiswachterswoning.

 • Staatsbosbeheer heeft de vroegere sluiswachterswoning en de Laurettehoeve ingericht voor verhuur. In de Laurettehoeve zijn twee luxueuze vakantieverblijven.

 • Schotse Hooglanders. Op Tiengemeten lopen 120 koeien en 48 kalveren. Ieder jaar worden er voor de slacht afgevoerd. In 1997 is begonnen met een kudde van 40 stuks.

 • Laurettehoeve. Alle boerderijen op het eiland hadden meisjesnamen. Na het vertrek van de boeren zijn 35 gebouwen gesloopt. Het puin is vermalen tot ondergrond voor een paar nieuwe wegjes.

 • Waarschuwing. Ga voorzichtig om met de Schotse Hooglanders.

 • Een vogelliefhebber.

 • In de Ida Hoeve wordt op 5 oktober een zorgboerderij psychiatrische patiënten geopend. Na het doorsteken van de dijk is er een nieuw stukje dijk omheen gelegd. Het gebouw ligt nu in een piepklein nieuw poldertje.

 • Fietsers over de nieuwe asfaltweg langs de noordkant. Op het hele eiland zijn 2.000 essen geplant.

 • Foto van november 1996 uit een artikel van weekblad Boerderij. De bewoners van het eiland Tiengemeten zijn niet blij met het plan van Natuurmonumenten om van het eiland een natuurgebied te maken. Uiteindelijk, in het voorjaar van 2006, verdwijnt de laatste actieve akkerbouwer van het eiland.

 • De oppervlakten zijn nog kaal. Op den duur zal hier een wilgenbos verrijzen. De Hooglanders moeten de begroeiing enigszins binnen de perken houden. Tiengemeten was een landbouwpolder, nu nieuwe natuur. Afgelopen halve eeuw heeft het eiland in de plannenmakerij veel bestemmingen gehad: er waren plannen voor een camping/pretpark, een vliegveld; zelfs zijn er serieuze plannen geweest het tot aan dijkhoogte vol te storten met vervuild baggerslib uit de Rotterdamse haven.

 • De Irenehoeve was het laatste akkerbouwbedrijf op Tiengemeten, dat van de gebroeders Jaap en Leen Vos. De Geversweg is opgebroken en afgevoerd van het eiland. Daarvoor in de plaats is een kreek gegraven.

 • De Irenehoeve, nu ruïne genoemd, is het enige leeggekomen gebouw dat niet is afgebroken. Het is nu het domein van woekerplanten, vleermuizen en kerkuilen.

 • Een kijkje over het nieuwe landschap met jonge natuur.

 • Een restant van een aardappelloods is nu vogelkijkhut.

 • Susannehoeve, helemaal op het meest oostelijke puntje van het eiland met uitkijk op Haringvlietbrug. Hier is nu een herberg en een camping voor maximaal 35 tenten. Dit is het oudste poldertje van het eiland. Het meet tien keer een halve hectare; tien gemeten.

 • Blik op de Tessahoeve. Hier woont nog een ‘oorspronkelijke’ bewoner, een voormalig akkerbouwer.

 • Vandaag, zondag 20 september is het heksjesdag op Tiengemeten.

 • In de vroegere boerderijen aan het begin van het eiland zitten een educatief centrum, een speelbos, het Rien Poortvliet-museum en er komt nog een streekmuseum voor de Hoekse Waard.

 • Arbeiderswoningen van na de watersnood in 1953. Rond deze woningen en andere gebouwen bij het haventje is een nieuwe dijk gelegd. Om ze droog te houden na het doorsteken van de dijk is er een nieuw poldertje voor gecreëerd.

 • Om tien over twaalf arriveert de derde lading gasten van die dag.

 • De pont stroomt leeg. De vroeger afgelegen, stille landbouwpolder Tiengemeten ontvangt nu als natuurgebied zo’n 50.000 bezoekers per jaar. Op topdagen bezoeken enkele duizenden mensen het eiland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan van Beek

  Triest,

  Dit is dus een kapitaalvernietiging van 67000 x 750ha. = 50.000.000 euro.

  Nog los van alle inrichtingskosten...

  Ben benieuwd hoeveel het onderhoud per jaar kost. Vroeger bracht dit land geld op voor de BV Nederland.
  Weten we in ieder geval waar het geld heen gaat als we loten van de de Postcode Loterij kopen.

  50.000 bezoekers.... Pfff, heel wat anders dan de oorspronkelijke plannen: nooit had er iemand meer mogen komen omdat de zwarte ooievaar moest terugkomen (terwijl die er al zat).

  Ik denk dat de vroegere boeren ook wel die recreatie hadden kunnen doen. Een groot deel van de Slikken lagen er toen ook al...

  Trouwens via de actie 'red polder Zuidoord' lieten veel mensen weten dat ze na een bezoek aan Tiengemeten zijn overtuigd dat ze zo'n dramatisch gebeuren absoluut niet op andere plekken willen terug zien.

 • no-profile-image

  giell

  Grensmaasproject is ook een opgeblazen luchtbel

 • no-profile-image

  Westbrabander

  in en in triest

 • no-profile-image

  Edward bakker

  Wat een schande ,als onze ouders en voorouders dit konden zien draaiden zich om in hun graf

 • no-profile-image

  Wesley

  Zonde van die mooie landbouwgrond. Ze komen er nog wel achter maar terug draaien kun je het niet meer.
  Ik ben het met Edward Bakker eens.
  Wat zouden hun nu wel niet gedacht hebben.

 • no-profile-image

  boer

  Ik ben er in aug geweest, de tranen springen je in de ogen, wat hebben ze dit eiland vernield, het was de beste grond van nederland, en terwijl er zoveel honger is in de wereld, is dit eiland door staats ja staatsbosbeheer de vernieling in geholpen, nu alleen de ziekten nog terug die er vroeger waren, dan zijn we weer terug bij af, stelletje nietsnutten.

 • no-profile-image

  fendtje

  smerige achterbakse flessetrekkers!!!!!
  laten ze in plaats van dit (goede klei grond!!!) van die stukken klapzand nemen in brabant ofzo...
  en maar klagen dat er honger is!!!!

 • no-profile-image

  Arjan

  Wanneer gaat de knop om in Nederland?...

 • no-profile-image

  a van loon

  Eerst Tiengemeenten ,Biesbos,Sliedrecht nu de Hedwigepolder ,enz.Hebben. deGeitenwollensokken nu nooit genoeg laat ze nu eens beseffen dat het zo genoeg is.De natuur regelt het zelf wel,en dan de smoesjes over een zwarte ooievaar enz.Mensen doe je ogen eens goed open en weet waar je volgend jaar op moet stemmen,er gaat veel te veel geld naar zulke dingen,maar ja de regering heeft schijnbaar genoeg !!

 • no-profile-image

  bas

  eerst tiengemeenten nu de Hedwigpolder de crisis is nog niet erg genoeg voor de regering ,men moest geen subsidie meer kunnen geven aan de geitenwollensokken want zo gaat echt alle natuur naar de bliksem Mensen doe je ogen eens goed open!!!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.