Akkerbouw

Foto & video 2901 x bekeken 1 reactie

Katoenoogst van start

In het zuiden van de Verenigde Staten ligt een van de grootste katoenregio’s van de wereld. Bekijk hoe het katoen in spijkerstof verandert.

Foto

 • Met een areaal van 3,8 miljoen hectare zijn de Amerikanen belangrijke katoenproducenten. Al deze hectares met katoen zijn vooral te vinden in de zuidelijke staat Texas. Daar kun je uren rondrijden zonder ook maar één ander gewas te zien. In totaal wordt in Texas jaarlijks 2 miljoen hectare katoen geplant.

  Tekst & foto's: Guus ten Hove

 • De katoenplanten op deze foto in het noorden van Texas zijn nog niet oogstrijp. Eigenaar Ute Becton denkt over een maand met de oogst te kunnen beginnen.

 • Becton laat een bol katoen zien die nog niet rijp is. Op het moment dat de katoen wel rijp is, barst de katoenbol open en komt de pluizige inhoud naar buiten.

 • In het zuiden van Texas is de oogst onlangs al wel van start gegaan. De katoenplanten zijn daar namelijk iets eerder gezaaid. Omdat het in deze regio ook iets warmer is, gaat de oogst daar het eerst van start.

 • Het plukken van het katoen, dat vroeger handmatig gebeurde, is overgenomen door ‘cottonpickers’ en ‘cottonstrippers’. Deze machines plukken of strippen het katoen van de plant en persen daar vervolgens balen katoen van. Om dat goed te kunnen doen, worden de katoenplanten voor de oogst met een ontbladeringsmiddel van het blad ontdaan.

 • De balen katoen gaan naar verwerkers in binnen- en buitenland. Vanwege de lage lonen in het buitenland kan de verwerking van katoen in de Verenigde Staten zelf niet meer uit. Helemaal verdwenen is de industrie in de VS overigens nog niet.

 • Hier de coöperatieve fabriek van Plains Cotton in het noordwesten van Texas. Deze fabriek verwerkt jaarlijks 120.000 balen katoen: 26.000 ton. Dat is goed voor de productie van 24 miljoen spijkerbroeken. De fabriek maakt spijkerstof voor veel populaire merken, zoals Levi’s en Wrangler.

 • Eerst wordt het katoen tot dikke slierten verwerkt. Daar komt nog een klein beetje handwerk bij kijken. In totaal heeft de fabriek 500 werknemers, voornamelijk Mexicanen.

 • Vervolgens spint een machine dunner garen uit de dikke slieren katoen. Dat is een volautomatisch proces.

 • In een naastgelegen afdeling staan enorme stellages met de rollen gesponnen katoen.

 • Verderop worden de rollen afgewikkeld en samengevoegd tot een nieuwe streng katoen. Tijdens het hele verwerkingsproces gaat slechts ongeveer 10 procent van het ruwe gewicht verloren.

 • Daarna is het tijd voor een kleurtje. De witte strengen katoen komen blauw uit de bak met verf; de gebruikelijke kleur van spijkerstof.

 • De blauw gekleurde strengen worden weer uit elkaar gehaald en als dun garen op een grote rol gezet. Continu houdt iemand dit proces in de gaten. Als de draad breekt, kost dat veel tijd en geld.

 • In deze hal staan honderden weefmachines. Het weven van de spijkerstof is de laatste stap in het productieproces in deze fabriek.

 • De spijkerstof blijft niet in de Verenigde Staten, maar gaat vooral naar Guatemala. Vanwege de lage loonkosten is het voordeliger daar de spijkerbroeken te produceren. Ook gaat veel katoen en spijkerstof vanuit de VS naar landen in Azië.

 • Het resultaat van alle inspanningen: een mooie spijkerbroek. Net als met veel andere agrarische producten is de waarde van de grondstof in het eindproduct klein. In deze broek is voor minder dan €1 aan katoen verwerkt.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Klaas Ney

  Op Uw site zag ik de verwerking van katoenbollen tot slierten. Foto 8 van 16.
  Ik ben al langer op zoek naar een rol van deze slierten voor het afdichten van naden in een houten boot. Het z.g. breeuwen. Mijn boot heeft nogal brede naden en gewoon breeuwkatoen is te dun hiervoor. Hebt U een adres voor mij waar ik dit halffabrikaat kan kopen?

Of registreer je om te kunnen reageren.